Košarka

[ Izvor: Maxbetsport.rs/Dejan Prlina ]

29. 11. 2020. 14:00 6

"Ovo više nije zemlja košarke, Srbija korača ka ambisu!"

Istorijsku bruku doživela je Srbija u košarci. Pobedila je neka Švajcarska. Švajcarska!? Znalo se da imaju skijaše, tenisere, fudbalere, ali košarkaše… Ti neki, za koje se nije ni znalo da bacaju loptu kroz obruč, pobedili su “orlove” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Volimo da kažemo da je Srbija zemlja košarke. Bila je. Stvarale su je genereacije od Šapera, Popovića, Nikolića, preko Koraća, Kapičića, Kićanovića, Dalipagića, Đorđevića, Danilovića, Divca, Paspalja, Stojakovića…

Sada? Nije tako. Najpre, kada je Srbija poslednji put bila šampion nečega u košarci? Evropskog prvenstva, Svetskog prvenstva ili Olimpijskih igara? Odgovor je: 2001. godine je osvojen EP u Turskoj, a godinu dana kasnije SP u Americi. Od tada nema zlatnih medalja.

I nije to toliki problem. Naiđe takav period. Problem je što Srbija ima sve manje kvalitetnih košarkaša. Ne mislimo na one koji ne igraju ove kvalifikacije, tu može da se probere dobrih, odličnih 12 igrača. Problem je, međutim, baza. Srpska košarka više ne stvara dobre igrače. To je definitivno utvrdio poraz od Švajcarske. Na to je ukazao poraz od Gruzije, a moglo je da se nasluti u kvalifikacijama za Mundobasket u Kini.

Šta rade naši treneri? Zvezde i Partizana, pre svega? Gde su igrači za reprezentaciju? Kako se razvijaju naši mladi igrači, dobijaju li pravu šansu? Kažete, drugo je vreme, rezultat je bitan, pobede su važne, one donose nešto novca u evropskim kupovima? To je jedan ugao gledanja. Ima ih još mnogo.

Kad su srpski treneri poslednji put stvorili nekog pleja, ko će da to igra posle odlaska Vase Micića? Ko umesto Bogdana Bogdanovića? Gde su nam bekovi? Stranci se dovode u Zvezdu i Partizan. I ne dovode se zato što je to ćef onih koji vode te klubove, dovode se zato što su stranci bolji. Poslednji igrači vredni igranja u reprezentaciji isklesani su pod trenerskim dletom Duška Vujoševića i Dejana Radonjića. Eto, neka je i Nikola Jokić produkt Dejana Milojevića…

Treneri Zvezde, Partizana i ostalih srpskih klubova, šta radite za interes srpske košarke? Kakve generacije dolaze? Kavi su rezultati mlađih kategorija? Zato više nismo zemlja košarke.

Trajaćemo dok traju Jokić, Bogdanović i ova generacija. Srpska košarka nezaustavljivo ide ka ambisu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati