Košarka

Direktno.rs

27. 11. 2020. 21:14 1

NIKAD OBJAVLJENO Ovo je kuća iz koje je krenuo Dražen Petrović (VIDEO)

Jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović, kao i njegov brat Aleksandar, poznatiji kao Aco Trica, rođeni su u Šibeniku i mnogo su dali ovdašnjoj, kao i svetskoj košarci. Njih dvojica vuku korene iz okoline Trebinja, gde je rođen njihov otac Jovo Petrović.

Selo Janjač nalazi se u brdima Hercegovine i sada je mirno, napušteno selo o kojem žive samo dve porodice.

Nekad je ovo mesto imalo znatno više stanovnika, a u familiji Petrović rođen je Jovo, otac Aleksandra i Dražena Petrovića.

Narodni poslanik SDS-a u Skupštini Republike Srpske, Trebinjac Nebojša Vukanović, obišao je ovo selo i kuću iz koje vuče korone jedan od najboljih košarkaša ikada sa ovih prostora.

- U ovoj kući iza nas rođen je otac čuvenih košarkaša Dražena i Aca Petrovića. Nalazimo se u selu Janjač, u trebinjskim brdima i ovo selo je spletom okolnosti, dalo velika košarkaška i svetska imena. Kao što vidite, malo je ovde obradive zemlje i nije bilo uslova za mnogobrojne porodice. Zato se se mnogi Hercegovci odselili odavde za vreme Drugog svetskog rata, kao i ranije - kazao je Vukanović.


Otac dražena Petrovića jedan je od onih koji je napustio Janjač i Hercegovinu i preselio se u toplu Dalmaciju, u Šibenik, gde su rođeni njegovi sinovi, slavni košarkaši Dražen i Aleksandar.

Prema rečima Vukanovića, i danas ovde vikendom često dođu bliski rođaci Dražena Petrovića, održavaju kuću i okućnicu.

Ovo je inače, košarkaški kraj, a nedaleko od Janjača, rođen je još jedan košarkaški velemajstor, kojem se divio košarkaški svet.

- Ovde preko brda nalazi se selo Bodiroge, odakle poreklo vuče još jedna naša košarkaška legenda Dejan Bodiroga. Tu je rođen njegov otac. Inače, Dražen Petrović i Dejan Bodiroga su bliski rođaci. Deda od jednog i baba od drugog su rođeni brat i sestra. Odavde, sa ovih brda, potiču još i košarkaši Savovići - kazao je Vukanović.

Komšinica, starica koja živi u Janjaču, kazala je da Dražen i Aco kada su bili mali redovno su sa porodicom obilazili ovo mesto, tridesetak kilometara udaljeno od Trebinja.

Dražen Petrović, jedan od najboljih jugoslovenskih košarkaša svih vremena, sa velikim uspehom igrao je za Šibenku, Cibonu, potom Real Madrid, a ostavio je traga i u NBA, u Portland Blejzersima i Nju Džersi Netsima.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlato (Buenos Ajres 1990) i bronzu (Madrid 1986) na svetskim prvenstvima.

Zlatom se okitio i na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989, dok je bronzu sa reprezentacijom osvojio dve godine ranije u Atini.

Na Olimpijskim igrama takođe je osvajao medalje. Dva puta je to učinio sa Jugoslavijom (Los Anđeles 1984. - bronza i Seul 1988. - srebro), a sa reprezentacijom Hrvatske bio je vicešampion Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Tragično je izgubio život 1993. godine, pošto je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati