Košarka

[ Izvor: BIRODI ]

14. 08. 2020. 07:41 0

ANALIZA Zvezdin sajt bez informacija, Srbi iza Hrvata i Slovenaca

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) analizirao je koliko su internet prezentacije (sajtovi) klubova ABA lige transaprentni i na kraju je izveden zaključak da su nedovoljno transparentni. Klubovi iz Srbije nemaju sadržaju internet prezentaciju, na sajtu Crvene zvezde nema nijedne informacija koja je predmet istraživanja, dok su samo dva kluba predstavila Statut.

BIRODI je naveo da je inspiraciju za ovakvo istraživanje pronašao na internet prezentacijama FK Reala i Barselone.

- Kao organizacija koja je posvećena kreiranju rešenja, razvoju, promociji i monitoringu i evaluciji građanskog, profesionalnog i institicionalnog integriteta opredelili smo se da napravimo analizu transparentnosti na nivou internet prezentacija košarkaških klubova, koji su učesnici ABA lige u sezoni 2019/2020. Inspiraciju smo našli na internet prezentaciji Fudbalskih klubova Reala i Barselona, čije su sekcije i istoimeni košarkaški klubovi, a koji su na svojim sajtovima predstavili prakse i instrumente integriteta - navodi BIRODI i naglašava šta je cilj:

- Cilj ovog istraživanja je da pomogne klubovima da realno prikažu svoje funkcionisanje i da unaprede svoj institucioanalni integritet čime će da otklone svaku sumnju kada su u pitanje nezakonita i neetična postupanja. Da bi se izbegle bilo kakve sumnje u eventuealne nepravilnosti, bilo bi poželjno da svi zajedno uradimo ovo istraživanje, a pomoć medija bi bila svakako dobrodošla. Oni bi pomogli u transparentnom poslovanju klubova.

Zašto ABA liga?

Sociolog Zoran Gavrilović i sportski novinar Miodrag Anđelković na početku analize objašnjavaju zašto su se baš odlučili za ABA ligu.

- Razlog za izbor ABA lige za naše prvo istraživanje je rezultat nekoliko činjenica:

Košarka kao sport je na ovim prostorima bila i ostala avangardni sport koji je donosio promene ne samo u sportu kao takvom. U prilog tome govori i činjenica ABA liga je liga koja se igra na prostoru na kojem je su vođeni ratni sukobi i čije održavanje je doprinelo pomirenju među državama, a koje imaju učesnike u ovom regionalnom takmičenju. Nosioci tog pomirenja su bili kako sama liga, tj. njen menadžment, već i rukovodstva klubova, igrači, ali i sportski novinari. Klubovi sa prostora gde se igra ABA liga više puta su osvajali evropsku titulu (Bosna, Cibona, Jugoplastika, POP 84, Partizan) i KK Crvena Zvezda u ženskoj konkurenciji - navodi BIRODI i dodaje:

- Uvereni smo da ovaj analiza od strane rukovodstva ABA lige i klubova biti doživljena kao podrška razvoju integriteta i etičkog upravljanja na nivou ABA lige i njenih takmičenja. Želeli smo da ovim istraživanjem podignemo integritet lige, koji je poslednjih nekoliko godina zbog dešavanja u samom finalu takmičenja doveden u pitanje.

Kako je rađena analiza?

- Metodologija izrade analize podrazumeva da se na osnovu unapred definisanih indikatora istražimo da li i za koji vremenski period i u kojem obim su predstavljene infornacije koje govore o institucionalnom, normativnom, kadrovskom, finansijskom fukcionisanju kluba, ali i informacije o instrumentima etičkog upravljanja, antikorupcije i integriteta:

1. Statut kluba
2. Etički instrumenti (plan integriteta, kodeks ...) od 1991. godine
3. Informacija o članovi Skupštine kluba od 1991. godine
4. Zapisnici sa sednica Skupština kluba od 1991. godine
5. Pravilnici koji reguliše rad Skupštine kluba od 1991. godine
6. Informacije o članovima UO kluba od 1991. godine
7. Zapisnici sa sednica UO kluba od 1991. godine
8. Pravilnici koji reguliše rad UO kluba od 1991. godine
9. Finansijski izveštaji od 1991. godine
10. Izveštaj nezavisnog revizora
11. Informacija o članovima Nadzornog odbora
12. Zapisnici o radu Nadzornog odbora
13. Pravilnik koji reguliše rad Nadzornog odbora
14. Disciplinska komisija
15. Zapisnici o radu Disciplinske komisije
16. Akt koji reguliše rad Disciplinske komisije
17. Infomacija o dobijenim sredstvima iz javnih i državnih izvora od 1991.
18. Izveštaj o radu kluba od 1991. godine
19. Infomacija o načinu trošenja sredstvima iz javnih i državnih izvora od 1991.
20. Pravilnik o javnim nabavkama
21. Pregled sprovedenih javnih nabavki finansiranih iz javnih sredstava od 1991. godine
22. Akt koji reguliše prava zaposlenih, a koja nisu deo radnog zakonodavstva
23. Akt koji reguliše prava igrača i trenere, a koji nije deo radnog zakonodavstva
24. Ime i prezime osobe zadužene za prijem informacije od uzbunjivača
25. Ugovori sa trenerima koji su plaćenih iz javnih izvora od 1991. godine
26. Ugovori sa igračima koji su plaćenih iz javnih izvora od 1991. godine
27. Ugovori sa sponzorima iz javnog sektora
28. Ugovori sa sponzorima iz privatnog sektora

Analiza je rađena na sajtovima klubova:

1. KK Budućnost
2. KK Cedevita Olimpija
3. KK Cibona
4. KK Crvena Zvezda
5. KK FMP
6. KK Igokea
7. KK Krka
8. KK Mega
9. KK Mornar
10. KK Partizan
11. KK Primorska
12. KK Zadar

- Nakon izrađene analize internet prezentacije i objave nalaza klubovima ABA lige će biti upućen upitnik kojim će biti istraženo da li se nedostajuća dokumenta nalaze u klupskoj administaciji ili su u nadležnim državnim institucijama. Nakon dobijenih informacija klubovima će biti poslat novi upit sa predlogom da nedostajuće dokumente postave do početka nove sezone ABA liga kada bi BIRODI uradio novo merenje i objavio rezultate, odnosno proglasio prvog sampiona Integriteta ABA lige - navode iz Biroa za društvena istraživanja.

"Internet prezentacije nedovoljno transparentne"

BIRODI je na osnovu ovih analiza došao do zaključaka:

- Internet prezentacije analizitanih klubova ABA lige su nedovoljno transparentne, a klubovi nemaju razvijene mehanizme institicionanog i profesionalnog integriteta.
- Internet prezentacije su u funkciji promocije, a ne polaganja računa javnosti i navijačima prezentovanje postupanja i funkcionisanja organa klubova od nekih se neki finansiranju javnim novcem.
- Da gledano po državama u kojima klubovi ABA lige imaju sedište internet prezentacije klubova iz država članica Evropske unije (Hrvatska i Slovenija) najsadržanije, a najmanje sadržajne internet prezentacije imaju klubovi iz Srbije.
- Samo dva kluba na svom sajtu imaju Statut kluba

Posmatrano po klubovima ističu se:

- KK Budućnost Voli ima slike i informaciju o funkcijama članova Upravnog odbora van kluba,
- Košarkaški klub Cibona, koja jedina ima na svojoj prezentaciji pored članova Skupštine kluba i Upravnog odbora ima i finansijski izveštaj i izveštaj nezavisne revizije,
- Košarkaški klub Cedevita Olimpija, koja jedina ima na sajtu informaciju o Disciplinskoj komisiji
- Košarkaški klub Partizan NIS, koji jedini ima informacije o sprovedenim nabavkama uz prateću dokumentaciju za 2019. godinu
- Nijedan klub iz Srbiije nema javnu informaciju o osobi koja je zadužena za prijem informacije od uzbunjiavača i ako je zakonskoj obavezi da ga ima.

- Na osnovu napred navedenog predlažemo ABA ligi da napravi Pravilnik kojim bi obavezala klubove na objavljivanje informacija koje doprinose unapređenju transparenosti, povećamnju odgovornosti i polaganja računa prema javnosti i građanima od čijeg se novca finansiranju, smanjnju rizika od nezakonitog i neetičkog postupanja, a sve to sa ciljem da košarka kao sport, a time i ABA liga sa svojim takmičenjima ostane na strane unapređenja sportskog i ukupnog integriteta na prostoru bivše Jugoslavije. Cilj ovog istraživanja je da pomogne klubovima da realno prikažu svoje funkcionisanje i da otklone svaku sumnju u njihovo poslovanje i da se poštuje finansijski fer-plej - zaključuje se u analizi BIRODI-ja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati