Košarka

Direktno.rs [ Izvor: Koš magazin ]

07. 08. 2020. 14:09 1

NOSIO PATIKE 56! Ko je bio Majkl Odžo, preminuli košarkaš Zvezde?

Ko grom iz vedra neba stigla je vest da je na individualnom treningu, u petak u podne, u 27. godini preminuo Majkl Odžo, košarkaš Crvene zvezde. Nigerijac je tri godine bio stanovnik Beograda, igrao je za FMP i crveno-bele.

Momak je bio građen kao mladi Švarceneger, na 216 centimetara imao je 132 kilograma, uglavnom čistih mišića (i nešto malo kostura). Odžo je centar koji sve rešava na snagu, a imao ju je na pretek.

Nigerijac je završio je Florida Stejt Univerzitet u Americi. Ovaj gigant nije prošao na draftu, verovatno zato jer je primećeno da mu je leva noga bila tanja od desne, hramao je dok hoda, ali taj nedostatak nije se primećivao dok je trčao. Niti kad je skakao i zakucavao. A igra mu se uglavnom svodila na to, plus hvatanja za glavu kad mu sudije dosude faul jer uvek misli da nije on kriv, nego da je protivnik naleteo na njegove mišiće.

Interesantan je podatak da Majkl Odžo nosio patiku broj – 56! Da, 56. Veća mu je noga i od Šakila O’Nila. Imao je silne probleme da sebi pronađe obuću, pa je na kraju napravio ugovor sa kompanijom Nike o reklamiranju. Oni njemu patike, on njima reklamu. Međutim, ni Nike nije imao toliki kalup, pa su morali d ulože čak 15.000 dolara kako bi napravili odgovarajući alat koji bi izrađivao patike specijalno za Majkla Odža!

– Taj momenat kad sam dobio patike koje me nisu žuljale bio je prekretnica u mojoj karijeri – kaže Odžo. – Nikad u životu nisam imao priliku da imam obuću koja mi je taman, to je bio prelomni trenutak u mojoj karijeri i prvi put sam mogao normalno da igram košarku. Sve je odjednom bilo lakše, moji prsti su bili oslobođeni. 

Ovaj momak, rođen u nigerijskoj prestonici Lagosu, bio je letos na oku Filadelfije, a njihovi skauti nastavljaju da ga prate u dresu tima iz beogradskog predrađa.

- Strašan je, zaista ne bih voleo da sam u koži igrača koji ga čuva, i koji pokušava da ga faulira - rekao je generalni menadžer Filadelfije 76 Brendon Vilijams. 

Majkl Odžo, momak od 27 godine koji je košarku počeo da igra tek sa 16, svakako je bio jedna od najvećih atrakcija ABA lige. Iako je imao još mnogo da uči, bio je "uzver" na terenu kakva odavno nije viđena ne samo u regionu, nego u evropskoj košarci uopšte.

Nažalost, infarkt u teretani, na individualnm treningu, zaustavili su uspon ovog momka, ljubimca Delija i košarkaša Zvezde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati