Košarka

Milan Zarić

25. 05. 2020. 14:58 0

Ljuba Vidačić: Večiti ne zavise od ekonomskog stanja u zemlji

Očekivao sam da se Evroliga i Evrokup neće nastaviti, bez navijača ne okreće se veliki novac, što i nije u interesu čelnicima Evrolige. Slična je situacija i sa ABA ligom, verujem da ni tu takmičenje neće biti nastavljeno, kaže za Direktno.rs Dragoljub Vidačić, bivši košarkaš Crvene zvezde, Partizana, Hemofarma...

Evroliga je donela odluku da se sezona prekine, a da svih 18 klubova koji su ove takmičarske godine igrali u elitnom evropskom takmičenju, igraju i naredne. Isto je i Evrokupu. Koronavirus je, dakle, naneo veliki udarac sportu. Sva takmičenja su suspendovana u martu, više od dva meseca nema sportskih nadmetanja...

- Pre svega, nastavak sezone bi doneo potpuno drugačiji ambijent od onog pre pandemije. Neki klubovi ne bi imali iste igrače, ne bi bila ni ista želja kao pre koronavirusa. Ipak, ja sam mišljenja da sport treba što brže da se vrati, čim se za to steknu uslovi, kako bi se sezona u svim sportovima privela kraju. Međutim, svestan sam da to ne može da bude potpuno regularno, te da će svako imati neke primedbe - kaže Vidačić u intervjuu za naš portal.

Kako će se prekid sezone odraziti na naše klubove? Odlukom Evrolige, Zvezda će i naredne sezone u evro elitu, a Partizan u Evrokup?

- Na osnovu onoga što je viđeno, Partizan je bio favorit broj jedan u ABA ligi, a slično se može reći i za Evrokup, jer se plasirao u četvrtfinale, gde je trebalo da igra sa Uniksom. Ipak, tu ulogu je morao da potvrdi i kroz plej-of, zbog čega je uostalom i taj sistem uveden pre 30, 40 godina - kako bi se odbranio domaći teren. Nisam bio optimista da će se sezona u Evroligi dovesti do kraja. Specifična je situacija u košarci, pogotovo evropskoj, jer ona ne može da donese taj veliki novac i onda ne bi ni bilo nekog interesa. Pritom, radi se i o ugovorima, koji će igračima isticati, tu je i veliki broj stranaca i veliko je pitanje ko će od njih moći da dođe u Evropu.

A kakva je situacija sada sa ABA ligom?

- Kada se govori o ABA ligi, tu zastupam iste argumente kao što je slučaj sa Evroligom. Dakle, mislim da će se teško nastaviti sezona. Kada je reč o domaćem takmičenju, smatram da će savezi i FIBA zauzeti drugačiji stav. Iako su pokazali neke slabosti u organizaciji takmičenja, imaju odgovornost da održe košarku. Stoga, ne bi smeli da gledaju samo interes, već bi, makar uz neke povećane troškove, trebalo da završe sezonu.

Kako će koronavirus uticati na ekonomsku moć naših klubova naredne sezone?

- Mislim da naša ekonomska moć ni pre korone nije bila tako velika, ona se nekako bazirala na značaju klubova u društvu i politici. Izgledalo je da je ekonomska moć naših klubova, a tu pre svega mislim na Partizan i Crvenu zvezdu, veća od objektivne. Da li će to moći da se održi i sledeće sezone, da li će se naći zaštitnici koji će pomoći u slučaju igranja u Evroligi, ostaje da se vidi. Ali, kada je reč o Zvezdi i Partizanu, to ne zavisi toliko od ekonomskog stanja u zemlji.

U toku sezone bilo je špekukacija da šampion ABA lige, možda, neće u Evroligu?

- Ne mislim da je realno da naši klubovi ne igraju Evroligu naredne sezone. Nema tu nikakve dileme da Zvezde i Partizan zaslužuju mesto u eliti u odnosu na druge, ali Evroliga tu pre svega funkcioniše prema interesu. Pojavljuju se informacije da će engleski klub da igra u Evroligi, ali ne vidim logiku u tome sada, pogotovo što neće moći da donesu ekspanziju posle ove krize izazvane koronavirusom, a i ne radi se u košarkaškoj zemlji. Uostalom, takav potez ne bi bio moralan prema zemljama koji su nosioci košarke, kao što je to Srbija.

Pandemija koronavirusa je odložila i Olimpijske igre, kao i kvalifikacije. Da li Srbija sada ima više ili manje šanse da ode u Tokio?

- Svi igrači koji su bili u nekim planovima za kvalifikacioni turnir i Olimpijske igre nadam se da će, bez obzira na odlaganje, ostati pri tome da žele da igraju za Srbiju. Ako bude bilo tako, odnosno ukoliko se naši najbolji košarkaši odazovu, verujem da ćemo gledati repezentaciju na Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine.

"Dolaskom Kokoškova atmosfera ostala na vrhunskom nivou"

Koliko je Srbija dobila dolaskom Igora Kokoškova na mesto selektora?

- Igor je dokazano ime u evropskoj košarci, od Gruzije i Slovenije je izvukao maksimum. Ipak, koliko će toga uraditi na klupi Srbije zavisi od toga ko će od naših košarkaša biti spreman da igra, koliko će biti zdravi, da li će nam okolnosti dozvoliti da svi budemo na okupu. Videlo se u ovim prozorima da trener ne može da uradi mnogo više onoga što ima na terenu, ali se pokazalo i da je nejegovim dolaskom postojala ozbiljnost u igri. Jer, nije dozvolio da dođe do pada u ekipi posle Svetskog prvenstva i neispunjenog plana, gde su nas svi videli u finalu. Kako u tome nismo uspeli, zna da dođe do pada, međutim Kokoškov to nije dozvolio - zaključio je Vidačić u razgovoru za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati