Košarka

I. Velimirović

01. 01. 2020. 09:50 0

"Sramota je šta se uradilo Bosni, ali vratićemo košarku u Sarajevo "

Bivši košarkaški šampion Evrope, sarajevska Bosna, proživljava teške trenutke, jer se nalazi u najnižem rangu BiH. O razlozima posrtanja ovog jugoslovenskog sportskog velikana, razgovarali smo sa Nihadom Imamovićem, finansijerom i predsednikom kluba od 1998. do 2013.

- Bosna je i u regionalnoj ligi uvek igrala značajnu ulogu, a Sarajevo je jedini grad koji je organizovao fajnal-ejt. Upoznao sam puno divnih ljudi, učestvovao u stvaranju ABA lige i registracije preduzeća "Sidro", ali nažalost, 2013. sam morao da izađem iz Bosne, jer se politika umešala u upravljanje kluba. Od tada je počeo i pad Bosne - kaže Imamović za Direktno.rs

I, gde je Bosna danas?

- Sad je nema nigde, to je sramota za Sarajevo i BiH. Presudili su sitni lični interesi, iako klub vrlo lako i brzo i sa malo novca, može da se vrati u ABA ligu, čak i u Evropu. Nije samo Bosna u krizi, već i cela košarka u BiH, problem je što nemamo zakon o sportu, a ceo sport i finansijsku podršku države. Sve se svelo na ličnu inicijativu, entuzijazam i prijateljske odnose sa direktorima preduzeća. Jedina svetla tačka je Igokea i drago mi je što Milorad Dodik doprinosi razvoju košarke u Aleksandrovcu.

Šta je još prouzrokovalo krah bivšeg šampiona Evrope?

- Miško Ražnatović je uveo neregularnost u ABA ligu i značajnim delom uništio Bosnu. Raspravljali smo na nivou takmičenja o toj problematici, neverovatno zvuči da 60 od 65 odsto igrača dolazi iz njegove agencije "Beobasket", da zastupa i polovinu trenera u ligi, a da uz sve to ima i svoj klub. Svojevremeno nije bilo dobre volje da se sa tim stvarima raščisti jer nije u redu da jedan čovek diriguje ligom i ima toliko igrača i trenera u svojoj agenciji. Postavlja se pitanje regularnosti lige? Ražnatović je doprineo uništavanju Bosne, tako što je dovodio igrače sa kojima nije znao gde će i šta će, nalazio im je utočište u Sarajevu. Oni nisu pomogli klubu, već ih je Miško koristio da se udome, a na njegovu sreću, mi smo tada imali izvanredan budžet.

I Nebojša Čović ima dva kluba?

- On je iskoristio FMP da stabilizuje Crvenu zvezdu 2011. godine, i iskreno ne znam koliko je zakonski ispravan model koji je primenio. U redu, Zvezda sada igra Evroligu, postali su ponovo ozbiljan klub, ali iako nemam ništa protiv da Čović ima dva kluba u vlasništvu, FMP i Zvezda ne mogu da igraju u istom rangu.

Kada možemo da očekujemo Bosnu na košarkaškoj regionalnoj mapi?

- U nama teče košarkaška krv, pojedinci sprečavaju meni, legendi Tanjeviću, Radovanoviću, koji je i posle rata dao ogroman doprinos, što nikad nećemo zaboraviti, Veljku Mršiću, koji nam često nudi pomoć, našem prijatelju Boži Maljkoviću i drugima da pomognu klubu. Mi nismo spremni da ratujemo i da se svađamo. Želeli bismo to na miran način, jer dug Bosne nije veliki, a sa 500.000 evra može da se stane na zdrave noge. Bosnin dug prema meni sam oprostio, ponosan sam na 15 godina u klubu i verujem da će se košarka vratiti u Sarajevo - zaključio je Imamović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati