Košarka

Direktno.rs

15. 11. 2019. 20:42 0

ZVEZDA PALA POSLE PRODUŽETKA Asvel odneo trijumf iz Beograda

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su po šesti put u Evroligi, pošto su Asvel slavio nakon produžetka sa 74:72 (14:16, 18:20, 15:18, 18:11, 9:7).

Izabranici Andrije Gavrilovića nisu prošli težak ispit protiv ekipe koja je u prošlom kolu iznenađujuće savladala prvaka evrope, CSKA.

Od samog početka tim sa Malog Kalemegdana je imao konce igre u svojim rukama, prednost je varirala s vremena na vreme, čak je Asvel dolazio i do izjednačenja, ali je taj plus koji je često bio blizu dvocifrenog, ostao u rukama domaćina, sve do same završnice.

Usledio je produžetak u kom je francuski tim iskoristio neke greške domaćih, prevashodno izgubljenu loptu Lorenca Brauna pri 72:73 u poslednjem napadu Zvezde za pobedu.

Prva četvrtina: Rovovska borba sa blagim plusem u korist domaćina, Zvezda - Asvel 16:14.

Više od dva minuta je prošlo i tek onda je po prvi put prošla lopta kroz obruč zahvaljujući Biliju Beronu. Džekiri je na drugoj strani izjednačio za veoma spor početak susreta.

Zvezdin Amerikanac je bio najaktivniji, dok je na drugoj strani pomenuti Džakiri pravio ozbiljne probleme u reketu. Na tri i po minuta do kraja usledila je serija domaćih od 6:0, pa se lakše disalo. Gost iz Liona se brzo vratio i uneo neizvesnost serijom od 6:0 za tada 12:12. 

Za kraj, Gist je u poslednjoj sekundi pogodio za 16:14.

Druga četvrtina: Deonica stvorena za mini serije, Zvezda - Asvel 36:32.

Bolje su otvorili igrači sa Malog Kalemegdana drugi deo igre i poveli sa "+6", dok su košarkaši Asvela gubili konce u završnim fazama napada, ali i na to je Zvezda održavala agresivnu odbranu. Asvel je serijom od 5:0 naterao Gavrilovića da zatraži tajm-aut, nakon što je Edvin Džekson imao svoj "mini šou".

Dobrić je uneo neophodnu svežinu i odličnim reagovanjem u napadu i odbrani vratio crveno-bele na donekle siguran plus (24:19). Agresivnijim pristupom u napadu i pogocima, Brauna, Odža i Gista, Zvezda je otišla na "+10", međutim, Asvel se brzo vratio na ustaljeni minus - 36:30.

Do poluvremena, Francuzi su uspeli da pogode još jednom i na veliki odmor se otišlo sa 36:32 za crveno-bele.

Treća četvrtina: Nova rezultatska klackalica i povratak Zvezde u plus, 54:47.

Bolje je Asvel otvorio treću četvrtinu, ali se ponovilo izdanje i jednih i drugih s početka. "Ohladili" su se košarkaši, pa im je trebalo čak pet minuta da dođu do pet, odnosno devet poena za u tom trenutku, izjednačenje 41:41.

Nakon dosta ujednačenih akcija, poteza i poena, crveno-beli su konačno uspeli da se odlepe u finišu i da ponovo dođu do zasluženog plusa, a tada je reagovao trener gostiju Zvezdan Mitrović - 52:45.

Do kraja se nije ništa značajno promenilo, i jedni i drugi su u poslednju deonicu ušli sa po košem u poslednjim napadima treće - 54:47.

Četvrta četvrtina: Zvezda "istopila" prednost od sedam poena, Davidovac promašio šut za pobedu, produžetak - 65:65.

Brzo su dozvolili Gavrilovićevi izabranici da se minus istopi, Asvel je poprilično lakim poenima došao na 54:53 i tu se poprilično zakuvalo, a imalo je čak osam minuta igre do kraja.

Bili Beron je vezao dve trojke u tim ključnim trenucima, podigao dvoranu na noge i atmosfera je poprimila drugačije obrise. Na krilima takve energije delovalo je da crveno-bele ništa ne može da zaustavi - 60:53.

Ipak, opet je postalo neizvesno, i to u poslednjim minutima. Zvezdina prednost se istopila, na semaforu je pisalo 65:63, a Gavrilović je hitno morao da reaguje. Na minut i po do kraja, posle promašaja Gista, Lazić je uhvatio loptu i ušao u klinč sa Tejlorom, posle čega je arbitar dosudio "mrtvu", a ona je pripala gostima. Srećom po "delije", isteklo je vreme za taj napad koji su dobili igrači Liona.

Nakon novih promašaja i 30 sekundi do kraja pripalo je gostima. Tejlor je promašio trojku sa devet metara, ofanzivni skok upisao Žan-Šarl koji je iskoristio dva dobijena bacanja zbog faula Fajea. Tako je crveno-belima ostalo 15 sekundi do kraja da pogode ili odu u produžetak.

Došlo je do drugog navedenog raspleta, poeni nakon promašaja Davidovca se nisu računali, pa je Asvelu ostala prilika na manje od dve sekunde da slavi.

Produžetak: Poraz Zvezde u neizvesnoj završnici, Lorenco Braun izgubio loptu u napadu za pobedu, 72:74.

"Gužva" na terenu, fizički zahtevan meč, penal završnica... Sve se to očekivalo od dodatnih pet minuta u kojima je na početku Asvel bio konkretniji, dok su Zvezdini igrači promašivali slobodna bacanja.

Posle promašaja Džeksona i pravog "pakla" u reketu Asvela, Dobrić je uspeo da pogodi obruč, a Davidovac ubaci loptu za 72:71, dok je pritisak sve više rastao, naročito što je bilo manje od pola minuta do kraja produžetka. Džakiri je ipak poentirao i Gavrilović je zvao tajm-aut. Razlika između dva sata iznosila je oko pet sekundi.

Taj napad kreirao je Lorenco Braun koji se okliznuo, izgubio loptu, a onda sve po navici... Prekršaj, bacanja i trijumf ekipe koja je otela loptu.

Crvena zvezda - Asvel 72:74 (16:14, 20:18, 18:15, 11:18, 7:9)

Dvorana: Štark Arena; Sudije: Garsija, Pastusjak, Perandi;

Crvena zvezda: Kuzmić, Braun 15, Davidovac 11, Nenadić, Lazić 8, Faje 2, Beron 16, Dobrić 6, Gist 6, Dženkins, Simanić 2, Odžo 6

Asvel: Džekson 11, Tejlor 5, Džekiri 18, Kaudi 3, Maledon 5, Lomaš 4, Galiju, Nua 3, Žan Šarl Livio 20, Bako 2, Lajti 3, Štracl


EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak
Himki - Olimpija Milano 87:79
Efes - Zenit 90:88
Panatinaikos - Alba 105:106**
Baskonija – Makabi Tel Aviv 83:113
Real Madrid - Barselona 86:76

Petak
CSKA - Fenerbahče 88:70
Crvena zvezda - Asvel 72:74*
Olimpijakos - Žalgiris 83:74
Valensija - Bajern 83:56

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati