Fudbal

Direktno.rs

14. 06. 2024. 22:52 1

Pukla petarda: Nemačka razbila Škotsku

Fudbaleri Nemačke savladali su Škotsku na otvaranju ovogodišnjeg Evropskog prvenstva rezultatom 5:1.

Nakon razočaravajućih rezultata na poslednja tri velika takmičenja, Nemci pred svojim navijačima imaju priliku da sa generacijom ponekih odlazećih zvezda i dolazećih supertalentovanih naraštaja naprave nešto posebno. Uvertira za tako nešto nije mogla biti bolja. Deklasirali su Škotsku na otvaranju u Minhenu, dominirali su u svakom segmentu igre i Manuela Nojera gotovo da nismo ni videli u kadru što vam dovoljno govori o odnosu snaga.

Agresivnost nemačke reprezentacije bila je izražena od samog početka. Videlo se da Škoti imaju problema kada su domaći koristili linije u međuprostoru i igrali su dosta suženo braneći se često sa svim igračima koje su imali u polju.

Toni Kros je to video, a kako i ne bi neko sa takvom vizijom na terenu, pa je u dva navrata u prvih 10 minuta slao dijagonale sa sredine igrališta. Ako prvi put nije došlo do realizacije, drugi put jeste. Primio je loptu Jozua Kimih, poslao pas na ivicu kaznenog prostora za Florijana Virca, a momak od kojeg se očekuje da zablista na turniru prevario Gana za veliku radost nacije u 10. minutu.

Selekcija Stiva Klarka nije uspevala da pokaže mnogo. Jak presing Nemaca onemogućavao ih je u tome. Bili su na svakoj lopti, igrali mirno i devet minuta pošto su poveli, još jedna fenomenalna akcija koju je ovog puta organizovao Ilkaj Gundoan isekavši poslednju liniju rivala. Pas za Kaja Haverca koji nesebično proigrava Džamala Musijalu, a napadač Bajerna cepa mrežu Gana. Euforija Škota je poprilično opala u odnosu na momente pre meča, njihovi igrači su upali u nemačku mašinu, a znamo da kad to dobro opravi čika Nemac - ne staje! Prethodnih nekoliko turnira je mehanizam bio u kvaru, sada izgleda dobro podmazano sa novim delovima.

Dva metra su nedostajala da Nemci dobiju i penal pošto je Kristi u 24. minutu srušio Musijalu. Turpan je isprva pokazao na belu tačku, da bi VAR intervencijom lopta bila izvučena izvan šesnaesterca. Pred završetak prvog poluvremena, ipak su 'panceri' dobili penal kada je Rajan Portis otvorenim đonom startovao na zglob Ilkaja Gundoana. Oštar preškraj koji sudija Klemon Turpan isprva nije video, da bi pošto je pogledao VAR snimak, pokazao na jedanaesterac, a Kaj Haverc mirno pogodio za savršenstvo posle prvih 45 minuta.

Na samom startu drugog poluvremena videli smo logičnu i mudru odluku Julijana Nagelsmana da ne rizikuje sa Andrihom koji je jedini imao žuti karton, pa je na teren uveo Robina Gosensa. Slika na terenu se nije promenila. Stvarale su se šanse pred golom Angusa Gana, Virc i Musijala ih nisu koristili, a ubrzo je Nagelsman rešio da rastereti startere i da priliku i drugim momcima poput Niklasa Filkruga i Liroja Sanea. Napadač Borusije Dortmund je ubrzo uzvratio poverenje svog selektora, pa je poslao raketu od 110 km/h u mrežu Angusa Gana za ubedljivih 4:0 u 68. minutu. Nedugo zatim se na terenu našla i legenda Nemačke i Bajerna Tomas Miler zamenivši klupskog druga Džamala Musijalu. Postigao je Filkrug još jedan gol vrlo brzo, ali on je bio poništen zbog ofsajda.

U međuvremenu smo videli i stajaće ovacije za Tonija Krosa koji je takođe otišao na zasluženi odmor. Iako su bili bezopasni čitav meč, Škoti su, ako se to može tako nazvati, 'časno pali' kada je posle prekida Mekena pogodio Ridigera u glavu, a Nojer ostao zatečen. Za kraj, u trećem minutu nadoknade - još jedan rezervista Emre Džan dolazi do gola za ubedljiv trijumf.

Nemci na ovaj način dominantno otvaraju grupu "A" u kojoj se još nalaze Švajcarska i Mađarska, a njihov meč na programu je sutra od 15.00 sati u Kelnu.

Nemačka - Škotska 5:1

(Virc 10, Musijala 19, Haverc 45p, Filkrug 68, Čan 90+3- Ridiger 88 ag)

Stadion: Alijanc arena; Sudija: Klemon Turpa

Nemačka: Nojer, Mitelštat, Ridiger, Ta, Kimih, Kros, Andrih, Gundogan, Musijala, Virc, Haverc

Škotska: Gan, Robertson, Tirni, MekTomini, Hendri, Ralston, Mekgin, Mekgregor, Porteus, Kristi, Če Adams

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.06.2024.]




Video dana

Viljuškarista se pravi važan

Anketa

Da li ste zadovoljni igrom Srbije protiv Engleske?

Rezultati