Fudbal

Milan Zarić

16. 04. 2024. 23:00 1

Mbape i PSŽ razbili Barsu, Dortmund izbacio Atletiko!

Španski klubovi su doživeli istinski potop u revanš mečevima četvrtfinala Lige šampiona. Barselona je prokockala prednost (3:2) iz prvog meča, pa je kod kuće izgubila od Pari Sen Žermena sa 1:4 i ispala, dok je Dortmund istopio minus od jednog gola (1:2) iz prvog meča i sa 4:2 u revanšu izborio plasman među četiri najbolje evropske ekipe.

Barselona je na "Monžuik" donela prednost iz prvog meča, budući da je u Parizu slavila sa 3:2, pa se nekako sve "crtalo" da bi mogla da izbaci Mbapea i drugove. A još kako se situacija na početku razvijala, delovalo je da je ispadanje PSŽ-a "gotova stvar".

Jer, izabranici Ćavija Ernandeza su odlično ušli u meč i rano su došli do prednosti, pošto je Rafinja nastavio seriju golova protiv "svetaca" i u 12. minutu je iskoristio asistenciju Lamina Jamala. Bio je to treći gol Brazilca u dva meča protiv Pari Sen Žermena, dok prethodno niti jednom nije tresao mrežu u Ligi šampiona ove sezone.

Međutim, situacija se vrlo brzo promenila za Barsu, pošto je u 29. minutu ostala sa igračem manje. Direktan crveni karton je dobio Ronald Arauho, što je upalilo alarm u redovima Katalonaca. Ispostavilo se, ne bez razloga.

Jer, brojčanu prednost su šampioni Francuske uspeli da iskoriste, pa su do poluvremena došli do izjednačenja u revanšu - 1:1. Reklo bi se u pravo vreme po tim Luisa Enrikea, pošto je Usman Dembele u 40. minutu zatresao mrežu bivšeg kluba, nakon što mu je asistirao Barkola.

Na poluvremenu je Barselona imala prednost u dvomeču (2:1), ali se u nastavku sve raspalo. Novi problemi su najavljeni već u 56. minutu, kada je Pari Sen Žermen došao do preokreta u revanšu - Vitinja je pogodio posle dodavanja Ašrafa Hakimija za 1:2.

Samo dva minuta posle tog gola Barselona je ostala i bez trenera. Ćavi je besneo na rumunskog sudiju Ištvana Kovača, koji mu je dodelio crveni karton, što je bio još jedan udarac za grogirane Katalonce.

Bili su već tada u nokdaunu, dok su završni udarac dobili u 61. minutu, kada je PSŽ došao do željenih 1:3. Žoao Kanselo je tada povukao rivala u kaznenom prostoru, sudija Kovač je pokazao na belu tačku, a odgovornost je preuzeo Kilijan Mbape. Gađao je francuski reprezentativac u rašlje i doneo je PSŽ-u prednost gledajući ukupan rezultat.

I tu prednost su "sveci" do kraja i uvećali, pošto je Mbape još jednom matirao golmana Barselone, ovoga puta u 89. minutu, kada je pogodio za konačnih 1:4 i plasman u polufinale elitnog takmičenja.

A tamo će igrati protiv Borusije iz Dortmunda, koja je eliminisala Atletiko. Madriđani su na "Signal Iduna Park" došli sa prednošću od 2:1 iz prvog meča, međutim ispostavilo se da taj minimalni plus nije bilo dovoljan, pošto su "milioneri" kod kuće slavili sa 4:2 u meču punom preokreta.

Da bi ovo moglo da bude dobro veće za žuto-crne, videlo se u prvom poluvremenu, i to u razmaku od samo pet minuta. Pa je tako Julijan Brant u 34. minutu pogodio za 1:0 i "topljenje" minusa iz prvog meča, da bi željenih plus dva doneo Matsen u 39. minutu. I sa tih 2:0 se otišlo na poluvreme.

Dortmund je na ulasku u drugih 45 minuta imao rezultat koji ga je vodio u polufinale, ali nije se ni Atletiko predavao. Tako su izabranici Dijega Simeonea smanjili na 2:1 autogolom Matsa Humelsa u 49. minutu, da bi 15 minuta kasnije imali rezultat koji ih vodi dalje posle dola Anhela Koree - 2:2.

Ali, ne bi ovaj meč bio toliko spektakularan kada bi to bio jedini preokret. Ne, Dortmund je ponovo sve uzeo u svoje ruke i za tri minuta je srušio snove "jorgandžijama". Tako je najpre u 71. minutu prednost domaćinu (3:2) vratio Niklas Filkrug, da bi gol za 4:2 i plasman u narednu rundu dao Marsel Zabicer. I tada je slavlje moglo da počne...

BARSELONA - PSŽ 1:4 (1:1) - prvi meč 3:2

Stadion: "Monžuik". Gledalaca: 50.309. Strelci: Rafinja u 12. za Barselonu, a Dembele u 40, Vitinja u 54. i Mbape u 61. (penal) i 89. za PSŽ. Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija). Žuti kartoni: Martinez, Levandovski, Gundogan, Rafinja, Lopez (Barselona), Mbape, Ruiz, Markinjos, Donaruma (PSŽ). Crveni karton: Arauho (Barselona) u 29. minutu.

BARSELONA: Ter Štegen - Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo (od 82. Feliks) - Gundogan, De Jong (od 82. Lopez), Pedri (od 61. Tores) - Jamal (od 34. Martinez), Rafinja, Levandovski.

PSŽ: Donaruma - Hakimi, Markinjos, Ernandez, Mendeš - Vitinja, Zair-Emeri (od 80. Ugarte), Ruiz (od 77. Asensio) - Dembele (od 88. Kolo Muani), Barkola (od 77. Li Kang In), Mbape.

DORTMUND - ATLETIKO 4:2 (2:0) - prvi meč 1:2

Stadion: "Singal Iduna Park". Strelci: Brant u 34, Matsen u 39, Filkrug u 71. i Zabicer u 74. minutu za Dortmund, a Humels (autogol) u 49. i Korea u 54. za Atletiko. Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija). Žuti kartoni: Rajerson (Dortmund), Aspilikueta, Ermoso (Atletiko).

DORTMUND: Kobel - Rajerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Zabicer, Džan - Adejemi (od 66. Bajno-Gitens), Brant (od 90. Rojs), Sančo (od 86. Ozkan) - Filkrug.

ATLETIKO: Oblak - Molina (od 46. Barios), Vicel, Himenez, Ermoso, Aspilikueta (od 46. Rikelme) - Koke, Ljorente, De Pol (od 84. Nigez) - Morata (od 46. Korea), Grizman.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati