Fudbal

Direktno.rs

03. 04. 2024. 09:47 0

Sine, ne udaraj loptu glavom, ne znam koliko ću još živeti

Iako se u poslednje vreme vek trajanja kada su fudbaleri u pitanju znatno produžio, jasno je da silni treninzi i utakmice na njihovo telo ostavljaju veliki trag. To je shvatio i Rafael Varan koji je za svog sedmogodišnjeg sina imao poseban savet.

Iako ima tek 30 godina, Varan je već sada u fudbalu osvojio skoro sve što je mogao. Trenutno je član Mančester junajteda, a zlatne dane karijere proveo je igrajući za Real Madrid.

U Realu je bio čak deset godina i osvojio je sve što je mogao, a isto je uspeo i s reprezentacijom Francuske. Pre tri godine iznenadio je sve odlukom da ide u Mančester junajted gdje mu ne ide toliko dobro kao u kraljevskom klubu.

Vek trajanja jednog fudbalera i te kako se produžio u poslednje vreme, ali uz još veće napore koje na telo ostavljaju velike tragove. Toga je postao svestan i Varan koji ima dosta problema s povredama. No, ono čega se on plaši jesu posledice za koje je siguran da će imati jednog dana kada bude u poznim godinama.

U razgovoru za L'Equipe priznao je da je postao sve više svestan posledica igranja fudbala, te da je zbog toga i svom sinu dao savet. Njegov sedmogodišnji naslednik takođe trenira fudbal, a Varan mu je rekao da što manje glavom udara loptu i objasnio je zbog čega je to uradio.

- Moj sin igra fudbal i uvek mu govorim da ne udara loptu glavom. Ako vam svi ti udarci ne ostavljaju odmah traga znamo da posledice kasnije dođu i veoma su traumatične. Ne znam koliko ću živeti, ali znam i svestan sam da sam oštetio svoje telo. Ranije ove sezone nekoliko puta sam na utakmici Junajteda udario loptu glavom i u narednim danima osetio sam neverovatan umor, kao i probleme s vidom što se ranije nije dešavalo - priča Varan.

- Kao fudbaler koji igra na vrhunskom nivou navikli smo na bol i da budemo kao vojnici, čvrsti momci i primer fizičke snage. Ali, simptomi zbog svega toga su nevidljivi i posledice dođu sigurno kasnije. Mlad sam i dalje, ali već sada osećam posledice i pitam se šta će tek biti kasnije.

Varan je ponikao u dresu Lensa iz kojeg je na leto 2011. kao tinejdžer stigao u Real za 11 miliona evra i odigrao je nekoliko zaista zapaženih sezona u dresu kraljevskog kluba. U Mančester je stigao leta 2021. za 40 miliona evra, te je u dosadašnjem delu sezone upisao 29 nastupa.

U klupskoj karijeri ima već skoro 500 nastupa. Za Real Madrid odigrao je 360 utakmica, dok za Junajted ima trenutno 92 nastupa, te je i u dresu Lensa igrao 24 utakmice. Što se tiče reprezentacije Francuske ima 93 utakmice za nacionalni tim, pa je nakon Mundijala u Kataru iznenadio sve kada se oprostio od Trikolora.

S Francuzima je osvojio Svetsko i Evropsko prvenstvo kao i Ligu nacija, dok je s Realom čak četiri puta bio prvak Evrope. S kraljevskim klubom osvojio je još 14 titula, a s Junajtedom i trofej engleskog Liga kupa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati