Fudbal

D. Ljutić

27. 03. 2024. 21:05 9

ULAGANJE U PROPAST Gde nestade budućnost srpskog fudbala

Seniori se nisu proslavili na martovskoj turneji, mlada reprezentacija se obrukala, omladinci izgubili šanse da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, ali su zato čast srpskog fudbala spasli kadeti. Više iz FSS ne mogu da se otresu od te budalaste ideje da fudbal u Srbiji vredi, a kamoli da za nju daju pristojno objašnjenje. Ali, pošto trunke skrupula još opstaju, to se ne može otvoreno reći, pa je izgovorena glupost o do sada postignutim rezultatima. A pod rezultatima se mislilo na ostvareni neuspeh.

U prethodnih pet godina mlađe selekcije Srbije su učestvovale u 10 kvalifikacija od kojih su samo kroz četiri izborile plasman na završne turnire. Neuspesi na Evropskim prvenstvima, odnosno u kvalifikacijama, istovremeno su nas uskratili za eventualne borbe na svetskom nivou pa su Orlići u različitim kategorijama učestvovali na samo četiri od 15 poslednjih velikih takmičenja od kadetske do mlade selekcije.

Možda bi ljudi koji vode naš sport i državu mogli da porazgovaraju sa komšijama i neka njihova iskustva, a pogotovo praksu, primene u Srbiji, ako ne želimo da i u budućnosti doživljavamo razočaranja zbog "neuspeha”, a postaje jasno da naš fudbal počiva na lažnim temeljima jer gotovo da i nema bazu. 

Nevolja u srpskom fudbalu je što su ekonomija, sportska politika, pa i sva druga pitanja ispred stručnih. Plaćamo cenu tome što se stručnjaci nisu izborili za autoritet. Valjda smo shvatili da nismo reprezentacija (čast kadetima), jakog pedigrea i tradicije koja može sama od sebe da savlada slabije. Ali, pošto trunke skrupula još opstaju, to se ne može otvoreno reći, pa je izgovorena glupost o do sada postignutim rezultatima. A pod rezultatima se mislilo na ostvareni neuspeh.

Decenijama unazad sinonim za Srbiju, kao pravnog naslednika Jugoslavije, bila je reč "tim". Važili smo za "strah i trepet" i težak zalogaj za najbolje selekcije sveta. Ipak, utisak je da se mnogo toga promenilo jer su poslednjih meseci fudbalske selekcije u skoro svim kategorijama proživljavale poraze kojima nema kraja.

- Mi u mladu selekciju zovemo najbolje igrače, odnosno bolje od ovih koje pozivamo - nemamo. To su igrači iz Zvezde, Partizana, Čukaričkog, Vojvodine, najbolji iz Srbije, ali i iz inostranstva. Najveći je problem što igrači iz mlade reprezentacije igraju malo u svojim klubovima, odnosno skoro ni ne igraju. Naša deca u generacija U17 ili U19, oni se nametnu i pokažu u dobrom svelu, pa ih onda odmah traže razni klubovi, agenti. Na kraju se često ispostavi da i nije tako dobro za karijere tih momaka što tako rano odu "preko”. Nama nijedan igrač koji je tako mlad otišao u inostranstvo nije igrao - objasnio je Nikola Lazetić, direktor mlađih selekcija FSS.

Ali, već pokaznu činjenicu da je fudbal u Srbiji uništen, teško da će neko od zvaničnika da prizna. To neće proći. Ali, otkuda onda zaključak o propadanju ako su svi zadovoljni i ako se svi ponašaju racionalno u skladu sa svojim posebnim interesima? Možda i nije tako strašno i možda uopšte nije bitno što fudbal propada ako je svima na kraju ipak dobro i svako za sebe misli da je naposletku dobro prošao.

I Piksi je posle Rusije i Kipra rekao da je video ono što ga zanima. Ima, evo već više od pola godine, kako je svečano otvoren stadion Dubočica u Leskovcu, ali pobedu domaće, srpske ekipe u zvaničnim međunarodnim utakmicama, i dalje čeka.

- Imate Loznicu, Leskovac, gradi se u Pančevu, Zrenjaninu. Fudbal će drugačije u Srbiji izgledati za godinu i po dana. UEFA će izgraditi bar 20 terena. Mađari su izgradili nove stadione i terene i sve je puno. Mađarska, koja je početkom devedesetih dotakla dno. Ulaganjem dajete dobre uslove za igru, da je na stadionu udobno, a ne da gledaš da li ćeš da slomiš vrat. Sada su nam stadioni šoping molovi. Fudbal je više od samog loptanja - naveo je Branislav Nedimović i zaista je bio u pravu. 

Fudbal, to je prijem lopte i dobar pas, govorio je Johan Krojf, legenda zlatne generacije Ajaksa i reprezentacije Holandije. Sve se ulaže u te dve veštine. Ne i kod nas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati