Fudbal

[ Izvor: Sport klub/Nikola Stamenić ]

22. 03. 2024. 16:30 9

Čekajući Piksijeve pobede nad jačim od Crne Gore

Oslikavaju brojke, a još više utisak sa utakmica da je selektor Dragan Stojković daleko bolje vodio reprezentaciju do Mondijala u Kataru, a da je tokom šampionata na obali Persijskog zaliva i kasnije sve bilo mučenje.

Na skromna izdanja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, nadovezao se ubedljiv poraz od Rusije u prvoj od četiri kontrolne uatkmice do duela sa Englezima u Gelzenkirhenu. Rezultat i igra bili su potpuno ispod nivoa, a malo opravdanje može da se nađe u činjenici da je Piksi ciljno izveo „šaren“ tim.

Od euforije u Srbiji u jesen 2021, posle pobede nad Portugalom u Lisabonu i plasmana u Katar na velika vrata, stiglo se do nepoverenja u selektora i reprezentaciju. Mnogo je razloga za zabrinutost pred šampionat u Nemačkoj.

Koliko je sve nepovoljnije u odnosu na prvih godinu i po dana Piksija na klupi Srbije pokazuju brojke. Na uzorku od duplo manje utakmica, Orlovi imaju skoro isti broj poraza, daju manje golova, a primaju više.

Šta se desilo sa Piksijem? Verovatno i on traži odgovor. Ako i nije bilo realno da se plasiramo na Mondijal preko Portugala, još je nerealnije da Srbija gubi u kvalifikacijama za EURO 2024 od Mađarske i ne uspeva da pobedi Bugarsku u dva meča.

Jedine pobede Srbije posla Katara bile su u prijateljskim utakmicama protiv SAD (2:1), Jordana (3:2), Litvanije (2:0, 3:1) i Crne Gore (2:0, 3:1), a ispostavilo se da su trijumfi nad Crnogorcima bili presudni za odlazak u Nemačku bez baraža.

Posle sjajnog plasmana na Mondijal i pobede u Portugalu, Piksijevi Orlovi su bili na visokom nivou u Ligi nacije i plasirali se u „A diviziju“, a onda je nastao slobodan pad.

Sve je počelo van terena. Piksijeva kadrovska rešenja za rukovođenje savezom nisu prošla zbog političke rampe, selektor je izgubio fokus i prilično utučen otišao u Katar. Nestala je optimistična retorika iz mondijalskih kvalifikacija, a povrede Vlahovića i Mitrovića dodatno su mu kvarile raspoloženje.

Srbija je u Kataru izgubila prednost od 3:1 protiv Kameruna i došla samo do boda, a onda poražena u odlučujućoj utakmici sa Švajcarskom. Piksi se našao na udaru mnogih, ali bilo je nepošteno da ne dobije šansu da nastavi posao.

Problem je što „stari“ Piksi nikako da se pojavi. Odveo je Srbiju direktno na EURO zato što je sistem kvalifikacija bio takav da porazi od Mađarske nisu predstavljali problem, bilo je potrebno samo da se pobede Crnogorci i ne izgubi od Bugara.

Luta se u izboru igrača i sistemu igre, uz nametnute provere po političkoj liniji. Ipak, utakmica sa Rusijom mogla bi Piksiju da pomogne da raščisti oko formacije i pomiri se sa činjenicom da nemamo desnog beka reprezentativnog kalibra, kao i za koga nema mesta na završnom spisku.

Prolazno vreme je loše, ali samo će biti važno kakvi su rezultati u Nemačkoj. Piksiju ne može da se oduzme da je sve kvalifikacione norme ispunio, a EURO će biti šampionat istine za selektora.

Ili ćemo dobiti „starog“ Piksija ili se pomiriti da niti je on selektor kakav smo pomislili da jeste, niti je Srbija reprezentacija vredna pažnje u evropskim okvirima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati