Fudbal

Direktno.rs

11. 02. 2024. 23:06 0

Pobedio rak i doneo "slonovima" titulu prvaka Afrike!

Fudbaleri Obale Slonovače novi su šampioni Afrike!

Oni su u velikom finalu Afričkog kupa nacija, čiji su bili domaćini, savladali Nigeriju u Abidžanu sa 2:1, nakon preokreta u drugom poluvremenu. Junak velikog uspeha bio je Sebastijan Ale, koji je, kao i u polufinalu, postigao odlučujući gol. Da podsetimo, reč je o fudbaleru koji je na tako davno izašao kao pobednik u životnoj borbi, budući da je pobedio rak.

"Slonovi" su treći put u istoriji pokorili Afriku, prvi put od 2015. godine, a Nigerija je ostala na tri titule.

O načinu na koji je Obala Slonovače osvojila ovaj turnir snimaće se filmovi. Izašla je iz grupe sa samo tri boda kao četvrta (poslednja) od šest trećeplasiranih selekcija, a da ni sama ne zna kako. Smenila je selektora Gasea i pred osminu finala na tu poziciju postavila početnika Emersa Fajea, koji je radio u sručnom štabu. Bila je prežaljena, a onda je redom izbacivala branioca titule Senegal na penale, Mali kroz dramu i golovima u 90. i 120. minutu i DR Kongo rezultatom 1:0.

U finalu je imala gol zaostatka protiv ekipe od koje je u grupnoj fazi izgubila sa 1:0, ali je i to premostila i osvojila veliki trofej.

Obala Slonovače je imala više od igre u prvom poluvremenu. Nigerijci su stali iza lopte, čekali grešku rivala, neku brzu tranziciju i bili veoma strpljivi.

Domaćin je kružio oko gola, imao je nekoliko zanimljivih pokušaja, a prva velika prilika viđena je u 34. minutu. Kesi je tada sjajnim pasom u prazan prostor "razbio" nigerijski blok, Adingra je sa leve strane izašao sam pred Nvabilija, ali je golman Nigerije sjajno intervenisao.

I onda pravo nitkuda vođstvo Nigerije u 38. minutu, posle prvog smislenog napada ove selekcije na utakmici.

Iznudila je Nigerija korner sa leve strane, usledio je centaršut Lukmana na prvu stativu, tamo su u duelu bili Bejzi i Aler, napadač Obale Slonovače je prvi došao do lopte i odigrao je glavom, ali se ona odbila na sedam metara od gola, gde je stameni štoper Nigerije Trost Ekong oduvao Orijea u skoku i postigao efektan pogodak glavom za 0:1 i muk u Abidžanu.

Drugo poluvreme je krenulo u istom ritmu, "slonovi" su sve više pritiskali, Adingra je bio posebno agilan, a u 61. minutu je štoper Kusunu sjajno šutirao sa 30 metara, a golman Nvabali vrhovima prstiju izbacio loptu u korner.

Koliko je Nvabali bio dobar tada, toliko je je bio loš 60 sekundi kasnije. Adingra je izveo korner sa leve strane i gađao drugu stativu, golman Nigerije je očajno procenio let lopte, krenuo je pa stao, a Kesi se na šest metara od gola našao sam i glavom zatresao mrežu, za 1:1 i erupciju oduševljenja na tribinama.

Nije tu stala Obala Slonovače, želela je da iskoristi momentum i završi sve za 90 minuta.

Jurnula je po drugi gol, Ale je bio jako blizu, Adingra je pravio dar-mar po levom boku i gol Nigerije je počeo da "visi u vazduhu".

Ono što je delovalo kao neminovnost se i desilo u 81. minutu. Sjajni krilni napadač Brajtona Adingra je proleto po levoj strani i poslao neugodnu loptu u peterac, a tamo je "stari lisac" Ale majstorski reagovao i na atraktivan način, u duelu sa Ekongom, pogodio željeno mesto, za 2:1 i titulu prvaka Afrike.

NIGERIJA - OBALA SLONOVAČE 1:2 (1:0)

Stadion: "Alasan Uatara" u Abiđanu. Strelci: Trust-Ekong u 38. minutu za Nigeriju, a Kesi u 62. i Ale u 81. za Obalu Slonovače. Sudija: Dahan Beida (Mauritanija). Žuti kartoni: Nvabili, Aina (Nigerija), Orije, Fofana, Ndika (Obala Slonovače).

NIGERIJA: Nvabili - Ađaji, Trust-Ekong, Basi - Aina, Onjeka (od 86. Mofi), Ivobi (od 79. Jusuf), Zaidu (od 86. Aribo) - Čukvueze (od 56. Simon), Lukman (od 79. Ihenačo) - Osimen.

OBALA SLONOVAČE: J. Fofana - Orije (od 70. Singo), Kosunu, Ndika, Konan - Seri (od 90+2. Amani), Kesi, S. Fofana (od 88. Sangare) - Gradel (od 70. Dijakite), Adingra, Ale (od 88. Kraso).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati