Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

02. 12. 2023. 20:54 0

Kejn, Belingem, Saka, Šeško, Hejlund - kako protiv njih?

Najbolji srpski fudbaleri su na žrebu u Hamburgu za rivale na EURO 2024 u Nemačkoj dobili selekcije Engleske, Slovenije i Danske.

Engleska - neka bude kao 1968.

Englezi su nosioci grupe i svakako prvi favoriti. Na prethodnom Evropskom šampionatu na kome su bili domaćini stigli su do finala na Vembliju, gde su posle izvođenja penala poraženi od Italijana.

To im je i najbolji plasman na jednom Evropskom prvenstvu. Do tog cilja mogli su, recimo, da stignu i 1968, ali tada su kao aktuleni prvaci sveta izgubili upravo od reprezentacije Jugoslavije (0:1), i to golom sadašnjeg predsednika FSS Dragana Džajića.

Prva zvezda Gordog Albiona danas je bez dileme Hari Kejn. On je i kapiten i prvi strelac tima. U međuvremenu je postao i najbolji strelac engleske reprezentacije svih vremena sa 62 gola. Prošlog leta je promenio klub, napustio je London i Totenhem i pojačao minhenski Bajern.

Pored Kejna, tu su svakako i nova mlada zvezda Real Madrida Džud Belingem, kao i brojni asovi iz Premijer lige, Fil Foden, Bukajo Saka, Markus Rašford...

Selektor Engleske je bivši reprezentativac ove zemlje Geret Sautgejt. Na toj funkciji je od 2016. godine.

Englezi su prvi rival Srbije na EURO 2024, 16. juna u Gelzenkirhenu i nema dileme da će taj duel biti izuzetno važan.

Slovenija - sećanje na 2000.

Šta reći za Slovence? Poput Srbije vraćaju se na EURO posle 24 godine. I tada smo, te 2000. u Belgiji i Holandiji odigrali spektakularan meč. Tačnije, tada je naša selekcija igrala kao SR Jugoslavija.

Tog 13. juna 2000. u belgijskom gradu Šarlroa bilo je nerešeno 3:3, iako su Slovenci vodili sa 3:0 i od 60. minuta imali igrača više pošto je drugi žuti, odnosno crveni karton dobio Siniša Mihajlović.

Međutim, izabranici Vujadina Boškova uspeli su da dođu do velikog boda golovima Sava Miloševića u 67. i 73. i Ljubinka Drulovića u 70. minutu. Kasnije je Jugoslavija osvojila drugo mesto u grupi i otišla u nokaut fazu, dok je Slovenija kao poslednja četvrta završila takmičenje.

Ko su danas aduti Slovenaca? Poznato je da imaju jednog od najboljih golmana u Evropi i svetu. Kapiten Jan Oblak (30) to svakako jeste, uostalom brani za Atletiko Madrid već deset godina što govori samo za sebe.

Velika nada Slovenaca, ali i evropskog fudbala je mladi golgeter 20-godišnji Benjamin Šeško. Priliku da ga dobro upoznaju imali su i fudbaleri Crvene zvezde u prethodnom periodu u Ligi šampiona u duesu Lajpciga. Prethodno je igrao za Salcburg.

Selektor je Matjaž Kek, iskusan trener koji je Slovence već vodio i od 2007. do 2011.

Meč između Srbije i Slovenije na programu je u drugom kolu 20. juna na Alijanc Areni u Minhenu.

Danska - ružna uspomena na 1984.

Šta je trulo u državi Danskoj? Ama baš ništa. Dobro su ih upamtili jugoslovenski fudbaleri na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 1984. godine, kada su u Lionu poraženi sa čak 5:0.

Na EURO 2024 su otišli kao pobednici grupe u kojoj su iza sebe ostavili Sloveniju, Finsku, Kazahstan, Severnu Irsku i San Marino.

Bili su prilično ubedljivi sa sedam pobeda, jednim remijem i dva poraza, s tim što su drugi poraz doživeli u poslednjem kolu od Severnih Iraca kad su se već kvalifikovali za EURO.

Prva zvezda je novi golgeter Mančester junajteda Rasmus Hejlund. Iako ima samo 20 godina, Englezi su za njegov transfer platili Atalanti čak 64 miliona funti plus još osam miliona funti u bonusima. Blistao je tokom kvalifikacija za EURO, postigao je sedam golova.

Selektor Danske je 51-godišnji Kasper Hjulmand, nekadašnji trener Lingbija, Nordsjelanda i bundesligaša Majnca.

Meč između Srbije i Danske na programu je u trećem kolu, 25. juna, takođe na Alijanc Areni u Minhenu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati