Fudbal

[ Izvor: Sport klub/Branko Spasojević ]

02. 10. 2023. 10:59 2

Sudijska komisija FSS već krši propise!

Na brzinu, u sredu noć, sklepana Sudijska komisija Fudbalskog saveza Srbije, sačinjena je u direktnoj suprotnosti sa propisima srpske kuće fudbala. Pravilnik o sudijama o suđenju, usvojen 2019. i dopunjen četiri godine kasnije, ostavlja znak pitanja pored imenovanja Aleksandra Vasića i dr Vladimira Nedeljkovića za članove petočlane komisije.

- Član Sudijske komisije mora biti instruktor prve kategorije, s odličnim komunikacionim veštinama, sklonošću ka grupnom radu, koji se u dosadašnjem radu istakao i kao predavač, s izraženim menadžerskim sposobnostima na rukovodećim pozicijama u okviru sudijske organizacije u poslednjih pet godina - jasno stoji u članu četiri obavezujućeg dokumenta.

Nekadašnji sudija iz Novog Žednika, Aleksandar Vasić, završio je karijeru pre tri godine. Tada se i povukao iz fudbala, posvetio privatnom biznisu, čak nije ni bio na listi posmatrača, iako zvanjem instruktura prve kategorije, karijerom sa pištaljkom i kao vlasnik FIFA znaka ima pravo na zapažen status.

Jednostavno, Vasić je odlučio da okrene na drugu stranu i otuda, za poznavaoce fudbala, iznenađujuća odluka da se posveti poslu u komisiji. Kako saznajemo, bivši arbitar iz Novog Žednika obavljaće poslove delegiranja sudija Prve lige.

Skroman sudijski staž doktora Vladimira Nedeljkovića u mečevima elitnog ranga suzio je i potencijalan prostor predstavniku istočnog regiona za kontrolu i ocenjivanje mladih kolega. Praktično, Nedeljkovićev radijus kretanja trebalo bi isključivo da bude vezan za Prvu ligu.

- Instruktor prve kategorije koji je to zvanje stekao kao sudija, odnosno pomoćni sudija, može biti angažovan na listi posmatrača suđenja Super lige – ako je na Super ligi proveo najmanje pet takmičarskih sezona kao sudija - reguliše član 57 istog pravilnika.

Dr Nedeljković, iako zvanično samo jednu i to nepunu godinu sudija elitnog ranga, obavljao je u nedelju premijerni posao kao član komisije Dejana Santrača. U direktnoj suprotnosti sa pravilnikom ocenjivao je arbitražu Pavla Tomića na meču desetog superligaškog kola Radnik – Javor Matis (0:1).

Sastav Sudijske komisije, prethodno, morao je da definiše Izvršni odbor strukovne organizacije. Takav propis godinama se gazi – dokaz da Pravilnik o sudijama i suđenju odavno liči paravanu za obračun sa nepodobnima, sa propisima za povremenu upotrebu. Kako se kome prohte…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati