Fudbal

[ Izvor: mozzartsport ]

19. 09. 2023. 19:00 7

Gde su bili kad je Zvezda osvojila Evropu: Siti jo-jo klub, Lajpcig ni u planovima, Jang Bojsu vrhunac finale kupa

Pogled na učinak Crvene zvezde u prethodne tri nedelje verovatno izaziva osmehe mlađih navijača Mančester sitija i tera ih da se zapitaju "otkud ovi u Ligi šampiona kada gube od Voždovca i Čukaričkog". Ali, samo onih mlađih čije sećanje ne doseže dalje od 21. veka. A, kamoli do 1991. godine.

Kako piše Mozzartsport, oni stariji verovatno znaju ko je te godine bio šampion Evrope, mada, nije navijačima Građana tada bilo primarno razmišljanje o kontinentalnim bitkama kao što je sada. Više su brinuli o tome kako da njihov klub zadrži mesto među najboljima u Engleskoj. Evropa je na red došla tek kasnije, 2003. godine. Na debi u Ligi šampiona (računajući i nekadašnji Kup šampiona) čekali su još duže, do 2011.

U godinama kada je ime Crvene zveze bilo dobro poznato na svim meridijanima, Mančester siti je šetao između prvog i drugog ranga engleskog fudbala. Te 1991. kada se Evropa našla pod nogama beogradskih crveno-belih, Građani su osvojili peto mesto u tadašnjoj Diviziji 1, preteči sadašnje Premijer lige. I sledeće sezone su bili peti, pa deveti, šesnaesti, sedamnaesti, da bi se 1996. vratili u drugoligaško društvo, iz kog su pobegli 1989.

Sezona koja se ispostavila kao najslavnija u istoriji Crvene zvezde u plavom delu Mančestera biće upamćena po odlasku trenera Hauarda Kendala. Iako se ekipa nalazila na solidnom petom mestu, rešio je da se vrati u Everton, a to obrazložio izjavom koje se navijači kluba iz Liverpula i dalje rado sećaju: "Mančester Siti je bio moja afera, ali Everton je moj brak".

Jang Bojs je u vreme Zvezdinog evropskog pohoda bio stabilan švajcarski prvoligaš, ali ne i nešto više od toga. Imao je iza sebe titulu osvojenu 1986, ukupno 11. od osnivanja - s tim da je prethodnih 10 osvojio decenijama pre - a najveći uspeh na domaćoj sceni devedesetih godina prošlog veka klubu iz Berna bilo je finale Kupa 1991, u kojem je poražen od Siona. Tu 1990/1991. Jang Bojs je završio na šestom mestu švajcarskog prvenstva.

Na međunarodnoj sceni klub iz Berna je stigao do polufinala Kupa šampiona 1959. godine, ali je onda ispadao uglavnom u kvalifikacijama ili uvodnim rundama UEFA takmičenja (uz četvrtfinale Kupa pobednika kupova 1988). Posle eliminacije od Seltika iz prvog kola UEFA kupa 1994, Švajcarci su čekali na povratak u Evropu do 2003, a 2004. ih je u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona eliminisala upravo Crvena zvezda (2:2, 0:3). Crveno-beli su bili uspešniji i 2019. u poslednjoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, zahvaljujući tada još važećem pravilu o golu u gostima. Bilo je 2:2 u Bernu i 1:1 u Beogradu.

Želeće u Jang Bojsu da se revanširaju Crvenoj zvezdi za te susrete, ali je upravo švajcarski predstavnik najveća nada crveno-belima za bodove i treće mesto koje donosi proleće u Evropi.

Što se tiče Lajpciga, dobro je poznato da taj klub 1991. godine nije postojao. Niti je iko mogao da pretpostavi da će kompanija Red Bul (osnovana 1984) ući u fudbal i napraviti ovo što ima danas. Klub koji je za samo 14 godina postojanja uspeo da solidno zapreti bavarskom gigantu Bajernu.

U fudbalu, međutim, ne igraju stare zasluge. Zna to odlično Crvena zvezda koja je trnovit put prešla da bi se vratila među najbolje. Danas je Mančester siti aktuelni prvak Evrope i već neko vreme najkvalitetniji tim kontinenta. Lajpcig je pokazao da bi ove sezone mogao konačno da skine moćni Bajern sa trona u Nemačkoj, a Jang Bojs je prošlu sezonu završio sa skoro 20 bodova više od najbližih pratilaca u Švajcarskoj, dok ove (računajući i kvalifikacije sa Makabijem iz Haife) u devet utakmica ima šest pobeda i tri remija.

Crvena zvezda je posle sjajno odrađenih priprema i sigurnog starta u Superligi upala u krizu i vezala dva poraza na gostovanjima, od Voždovca i Čukaričkog, dok je Novi Pazar savladan tesnih 2:1. Istorija je ono što ovaj klub čini velikim, pa se navijači nadaju da će u skladu sa njom, hrabro, ekipa Baraka Bahara odigrati večeras na Etihadu (21.00). A onda, od 4. oktobra i gostovanja Jang Bojsa u Beogradu, kreće prava bitka za bodove.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati