Fudbal

[ Izvor: Sport klub ]

28. 06. 2023. 10:11 1

Ko može u Superligu, a ko u Prvu ligu Srbije?

"Slučaj Kolubara" dobro je udario u temelje domaćeg fudbala. Nema rešenja ni na pomolu, mašta ovih dana radi svašta, iako spisak učesnika Superlige i Prve lige Srbije podrazumeva zeleno svetlo, otelotvoreno u licenci za takmičenje.

Strogo normiran proces, u pet tačaka, osnovna je dozvola za igranje, bez obzira na takmičarski rezultat.

Jednostavno, ko ispunjava uslove može da igra, ostali bi trebalo da sačekaju "bolje vreme", piše Sport klub.

Fudbalski savez Srbije, od ove godine, u želji da unapredi klubove, automatski i takmičenja, uveo je obavezan postupak licenciranja i u Prvu ligu.

Ovih dana, u "potrazi" za 18. članom elitnog ranga, sve se glasnije priča da će u superligaško društvo doskorašnji trećeligaš - Dubočica. Priče da se elita smeši Loznici liče na teoriju iz "naučne fantastike" - klub sa Lagatora je srpskoligaš i administrativno preskakanje ranga bilo bi opasan presedan čak i za srpske fudbalske prilike.

A, tek "spisak" budućih prvoligaša. To je već priča za izučavanje, pogotovo što je i neizvesna budućnost Mladosti GAT. U velikim problemima je i RFK Novi Sad 1921, poduža lista dužnika i očigledni problemi sa nedostatkom novca pritiskaju klub, nastao prošle godine, spajanjem sa Proleterom.

Spisak licenciranih učesnika u Superligi i Prvoj ligi overen je u FSS krajem maja. Odluka je pravosnažna, zaključena pred drugostepenim organom, bez mogućnosti korekcije.

Lista prvoligaša, "spremnih" da obezbede paran broj učesnika u Superligi, zanimljivo, nije velika. I logično - zahteve za licenciranje nadležnoj komisiji podneli su, u to vreme, klubovi sa potencijalnim šansama da se domognu elitnog ranga. Pored "promovisanih", IMT-a i pančevačkog Železničara, uslove za takmičenje u najvišem razredu ispunjavaju učesnici baraža, RFK Grafičar i Inđija, i nesuđeni akteri dogravanja, Radnički iz Sremske Mitrovice i ubsko Jedinstvo.

I niko više!

Prvoligaška lista još je skromnija. Iz jednostavnog razloga - Mladost GAT i Kolubara dobili su zeleno svetlo za učešće u Superligi. Dozvole za takmičenje u drugom rangu imaju i doskorašnji prvoligaši, Loznica i Trajal. Osnovne uslove zadovoljili su i novopečeni članovi Prve lige. Na spisku su još tri aktuelna srpskoligaša - čačanski Borac 1926, Zemun i pirotski Radnički.

Ostali će morati da čekaju… Narednu sezonu, ili mig "sa vrha" znaće se brzo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati