Fudbal

[ Izvor: N1 ]

30. 04. 2023. 08:13 3

Početak izgradnje Nacionalnog stadiona nije ni blizu

Pored nedavno otvorene deonice autoputa Miloš Veliki trebalo bi da se izgradi dugo najavljivan Nacionalni stadion. Iako, predstavnici vlasti, često najavlju početak gradnje - nije se daleko odmaklo. Ekipa N1 se na terenu uverila da radovi nisu ni blizu početka. Da li bi probijanje rokova moglo da utiče na novi skok cene i koliko će na kraju novcem građana sve biti plaćeno?

Žabokrečina, brazde, njive, radnici na puzi…na mestu gde će jednog dana biti nacionalni stadion u Surčinu. Za sada je napravljen samo kamp za radnike.
- To ti je po onoj čuvenoj – hleba i igara - kaže sportska novinarka Maja Todić.

- I negde se čini simptomatičnim da se priča o nacionalnom stadionu pokreće svaki put kad treba da se skrene pažnja sa nekih drugih važnijih tema - primećuje ona.

U poslednjih devet godina koliko se o nacionalnom stadionu priča, bilo je raznih najava kada će njegova gradnja početi. Sa najavom prvih rokova počeo je predsednik Aleksandar Vučić. Tako je došao i do obećanja da će radovi početi krajem 2021. Međutim, to se nije dogodilo. Na spisku onih koji obećavaju početak gradnje stadiona nalazi se i ministar Siniša Mali koji je o tome govorio krajem januara, piše N1.- Potpisali smo ugovr za infrastrukturu, radovi kreću, evo bukvalno se kampovi prave sada za radnike i kreću od narednik nekoliko nedelja - rekao je tada Mali.

Siniša Mali je početak radova na izgradnji Nacionalnog stadiona najvljivao sa apsolutno svake funkcije na kojoj je bio u ovoj državi, podseća novinarka sportkluba Maja Todić.

- I svaku put je to bilo uskoro će i za nekoliko meseci će i naravno nije on jedini koji najavljuje početak radova – skoriji početak radova stalno – to traje već osam, devet godina i stalno se odlaže - ukazuje novinarka Sportkluba.

Odlaganje radova i sve veća cena. Na samom početku, predsednik je uveravao da će Nacionalni stadion koštati 250 miliona evra. Sada se već stiglo do 900 miliona evra. Da li je ta cifra konačna ili će novac građana nastaviti dodatno da se troši?
- Kako dolazi do tog odlaganja, cena čelika, bakra, cena svih tih sirovina enormno skače i skače - ističe profesor Univerziteta Singidunum Igor Radošević.

- Tako da, po mojim predviđanjima, ta cena će preći milijardu evra, već sada je došlo do preko 900 miliona zvaničnih troškova koji su prijavljeni, ima tu mnogo skrivenih troškova koji se ne vide na prvu loptu - dodaje on.

Koje firme tačno učestvuju u izgradnji za sada nije poznato. Pre desetak dana Ministarstvo finansija je dodelilo grupi ponuđača iz Srbije i Mađarske ugovor vredan oko 14 miliona evra za poslove upravljanja projektom, stručnog nadzora u narednih pet godina.

Gde je tu FSS, odnosno Branislav Nedimović

A da li bi u kontrolisanje celog posla mogao da bude uključen i Fudbalski savez Srbije? Stručnjaci kažu da, jer funkciju potpredsednika obavlja bivši ministar Branislav Nedimović, iako, nezakonito, jer je istovremeno i član predsedništva Srpske napredne stranke.
- To nas vraća opet na ono početno pitanje – ako država daje novac da se sagradi stadion, kakve veze sa tim ima Fudbalski savez, ko će tim stadionom upravljati, da li će taj stadion Fudbalski savez onda iznajmljivati od države za potrebe reprezentacije, za potrebe organizacije čega god je Fudbalski savez imao u planu da organizuje, jer ako za nešto ne daš svoj novac, onda to nije tvoje - kaže Maja Todić.

Igor Radošević podseća da su svim savezima sedeli predstavnici države.

- Da li su to službe, da li su to Mnistarstvo unutrašnjih poslova, nekad je čak bila i Vojska svojevremeno kao što je bila priča s Partizanom, koji su imali konekciju, imali uvid u novac koji se troši, tako da mene to, pravo da vam kažem, više ne čudi - kaže on.
Nacionalni stadion imaće 60.000 mesta. Gradiće se, kažu, po najvišim standardima i trebalo bi da bude završen, po poslednjoj najavi ministra Malog do polovine 2026. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati