Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

20. 03. 2023. 12:54 1

Stojković: Nismo digli ruke od Bajčetića

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković pred okupljanje igrača za utakmice sa Litvanijom (24. marta) i Crnom Gorom (27. marta) govorio je o igračima koji će nastupiti na ove dve utakmice.

Stojković je u petak saopštio spisak od 26 igrača na koje računa, a među pozvanima su i golman niškog Radničkog Dragan Rosić, zatim Nemanja Stojić iz TSC, kao i Lazar Samardžić iz Udinezea.

Za pomenute duele, Dragan Stojković odlučio je da ne pozove Miloša Veljkovića, Darka Lazovića i Nemanju Maksimovića, koji su bili u ekipi za Svetsko prvenstvo u Kataru.

- Ispada da vas više interesuju onih koje nema, nego onih koji ima. Nalazimo se pred početkom jednog novog ciklusa. U pitanju je Evropsko prvenstvo, kvalifikacije. Prioritet svih prioriteta je da budemo učesnici i učinićemo sve da kroz kvalifikacije ostvarimo cilj. Mislim da je ovo grupa igrača koja je u ovom trenutku najpotrebnija. Individualno da pričam zašto nekoga nema, mislim da bismo otišli daleko. Ovo je moja odluka i stojim iza nje. Igrači znaju da sam otvoren i direktan i tu nema ljutnje. Pratili smo formu, minutažu... U planu je bio poziv Kovačeviću golmanu, ali nismo želeli da rizikujemo jer papirologija nije završena. On će biti pozvan čim to bude završeno. Važno je da smo postigli saglasnost da debituje i tu je sve jasno – rekao je Stojković.

On se potom osvrnuo i na izostanak golmana Marka Dmitrovića, za kojeg su mediji objavili da je ljut na selektora i da neće nastupati za Srbiju dok je on selektor.

- Obavestio nas je pre nekoliko dana da neće više igrati za reprezentaciju, da želi da se posveti klupskim obavezama. Posle dve godine naše saradnje, želim da mu posvetim sve najbolje. To je njegova odluka, pretpostavljam da želi da se bori da bude prvi golman u Sevilji. Prema njegovim rečima, ima dovoljno mladih golmana kojima treba pružiti šansu. To je prava istina, ovo što ja kažem.

Piksi je objasnio situaciju sa Stefanom Bajčetićem, igračem Liverpula, koji ima pravo nastupa i za Španiju i za Srbiju.

- Sve što se desilo u zadnjih 18 meseci je prebrzo za jednog klinca. Znate čitavu istoriju on je rođen tamo, majka je Špankinja, otac je naš Srđan. Obavio sam razgovor, ono što je važno je da on nije spreman u ovom momentu da igra ni za Srbiju, ni za Španiju, prebrzo je to došlo na njegova leđa. Čujem sad da se povredio i šteta što neće igrati do kraja sezone. Videćemo kakva će odluka biti, nećemo se predati ili vršiti pritisak.

On se potom osvrnuo na izbore za predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

- Nisam se bavio izborima, niti je to moj posao. Ko god želeo da me uvuče u tu priču... Ja dobro znam šta je moj deo posla i na njega sam fokusiran maksimalno. Bio sam na Skupštini jer sam poštovao FSS, nisam morao, ali je lepo biti deo fudbalske Srbije kada je u pitanju najviši organ. Tu pokazujem poštovanje prema FSS. Lično mislim da je dobro da smo dobili rukovodstvo, da ćemo imati stabilnu situaciju, da se zna ko je predsednik, ko generalni sekretar. Što se tiče odnosa sa predsednikom tu nema nikakvih problema barem sa moje strane, nikada nismo bili u svađi, ali nismo ni komunicirali. S nekim možete da se ne čujete 10 godina, ali to ne znači da ste u lošem odnosu. Smatram da ćemo imati odličnu saradnju, da ćemo imati potpunu podršku što je bitan segment da bi se došlo do uspeha. Mislim da će ceo FSS biti uz reprezentaciju i dodatni stimulans i vetar u leđa igračima kojima za već koji dan počinju kvalifikacije. Očekujem da sve bude u redu i da svako radi svoj posao.

Selektor se potom izvinio za neuspeh na Mundijalu, a zatim objasnio da očekuje veoma tešku utakmicu protiv Litvanije.

- Dugujem izvinjenje ljudima koji su bili u Dohi i bili fantastični što smo ih razočarali u rezultatskom smislu, očekivali smo da prođemo prvi krug, imali smo određenih problema. Ne tražim alibi, ali ove kvalifikacije i eventualni odnos na EP bi trebalo da nam da ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Svaka utakmica počevši od Litvanije će biti finale za Srbiju, ne želimo da razočaramo, ako je neko bolji mi ćemo čestitati, ali od nas puno toga zavisi. Ući ćemo maksimalno koncentrisani da dođemo do rezultata. Prvi korak je pobediti Litvaniju, o tome najviše razmišljamo, to je dobar prava i odluka, ne može da pričamo o petoj ili šestoj utakmici, idemo korak po korak. Svi znamo da nas 24 godine nije bilo na EP, to je zabrinjavajuće.

- Želimo da srušimo negativnu tradiciju, one i postoje da bi se rušili. Zdravstveni bilten, da kucnem u drvo, je u redu. Uradićemo prvi korak da pobedimo Litvaniju, a onda ćemo misliti od utakmice do utakmice. Znamo da smo grešili i šta bi trebalo popraviti. Da defanzivna slika reprezentacije bi trebalo da bude bolja i odgovornija, ali defanziva nije individualna. Mi počinjemo utakmice kao tim i završavamo. Jedan moderni tim se ogleda u svim zadacima, imali smo puno analiza, znamo gde su bile greške, pa i individualne, na dobrom smo putu da rešimo te probleme. Sad pričati o EP, znate kad je ono? Nismo se ni kvalifikovali, imamo i dalje iste šanse kao svi timovi u grupi. Svi smo u istom šeširu, vrlo teška grupa, neću da dozvolim nikom da kaže da je laka. Vrlo teška grupa.

Selektor je najavio da će prvi sastanak sa reprezentativcima imati večeras i da će im objasniti „neke stvari“ kako bi spremni dočekali u predstojeće izazove. On je, takođe, uporedio nastupe na Mundijalu i ono što njegov tim očekuje u kvalifikacijama

- Znam da ste razočarani prethodnim rezultatima, okrećemo novu stranicu, kvalifikacije za EP su važne kao i za Mundijal. Na nama je da se borimo, da radimo, to je jedini lek da imate podršku. Svako ko prati utakmice mora da ima pozitivan utisak kada se završi utakmica, da su momci dali sve od sebe. Nema tu velike filozofije. Poznajući mentalitet ove grupe igrača sa pravom mogu da kažem da ih dobro poznajem… Znam da su takvi tipovi igrača koji će za Srbiju uvek dati maksimum, to su pokazali igrači koji su u Dohi igrali pod injekcijama. Retko ko bi to prihvatio, tako su pokazali privrženost zemlji, reprezentaciji i to jako poštujem – izjavio je Piksi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati