Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Index.hr ]

30. 12. 2022. 07:08 0

Tri najvažnije utakmice u Peleovoj karijeri (VIDEO)

Pele je u karijeri osvojio sve. U trofejnoj riznici imao je tri rekordna naslova prvaka sveta, a fudbal je kao niko u istoriji učinio popularnim i globalnim sportom. Pele je bio i ostao jedini istinski kralj fudbala i jako je teško izdvojiti neke utakmice koje su ga najviše obeležile. Ipak, tri utakmice su za istoriju igre i kontekst čitave karijere legendarnog Brazilca najvažnije.

Brazil - Vels 1:0, četvrtfinale Svetskog prvenstva u Švedskoj 1958. - Utakmica posle koje je fudbalski svet dobio svog Kralja

Prema ocenama mnogih fudbalskih stručnjaka i analitičara, šesto Svetsko prvenstvo u Švedskoj 1958. bilo je najbolje prvenstvo do tada održano. Prvi put nije bilo reprezentacija koje su bile potpuni autsajderi i na kojima se popravljala gol-razlika.

Očekivanja uoči turnira bila su velika, ali malo ko je mogao da pretpostavi da će Mundijal obilježiti jedan dečak, sedamnaestogodišnji Brazilac Edson Arantes do Nasimento Pele koji se baš u Švedskoj okitio titulom fudbalskog kralja.

Brazil je imao strašnu ekipu. Golman Gilmar, Nilton i Đalma Santos, dirigent igre Didi, sjajni Zagalo i Vava, te mlađahni Pele i Garinča predstavljali su ekipu koja je bila apsolutni favorit prvenstva i ceo Brazil, koji se još nije oporavio od "Tragedije na Marakani", s pravom je očekivao prvu titulu prvaka sveta.

Brazil je bio smešten u "grupu smrti" sa Engleskom, Austrijom i debitantom na Mundijalima, reprezentacijom Sovjetskog saveza. Već u prvoj utakmici Brazil je pokazao ko će biti gazda ovog prvenstva. Iako su na klupi ostali i Pele i Garinča, Brazil je sa 3:0 savladao Austriju.

Drugo kolo donelo je utakmicu nekadašnjih i budućih vladara fudbalske igre, Engleske i Brazila. Iako je utakmica završila najnepopularnijim rezultatom 0:0, nikako se ne može reći da je bila dosadna i nesadržajna.

Naprotiv. Dve momčadi koje krasi potpuno suprotan pristup fudbalu, metodični i disciplinovani Englezi i artistički virtuozi Brazilci pokazali su kako i fudbal bez golova može biti i te kako lep i uzbudljiv. U trećem kolu Sovjestki savez nije uspeo da izdrži iako je imao na golu fantastičnog Jašina. Vava je dva puta pogađao za sigurnih 2:0 i ulazak u četvrtfinale.

Četvrtfinalna utakmica s Velsom bila je jedna od onih kod kojih nikakvo iznenađenje nije moguće. Ali, iako se svih 90 minuta igrala "viktorija" na jedan gol, Brazil je uspeo da postigne samo jedan pogodak, ali taj jedan, iako ni po čemu nije bio spektakularan i efektan, ući će u anale fudbala.

Postigao ga je najmlađi igrač koji je ikad dao gol na prvenstvima sveta. Bio je to Pele. Gol je pao nakon kombinacije brazilskog napada, koju je započeo Didi, nastavio Altafini, a završio Pele.

Tim golom Pele je kupio mesto u prvoj ekipi Brazila, a "Selesao" je s njim dobio igrača koji će najfudbalskijoj naciji napokon doneti toliko sanjani naslov prvaka sveta. Pele je do kraja života uvek tvrdio da mu je gol Velsu najvažniji i najdraži u karijeri.

Brazil - Švedska 5:2, finale Mundijala u Švedskoj 1958. - Peleov "sombrero" za antologiju

Iako je zvanično najbolja tim koji se ikad pojavio na Mundijalima Brazil iz Meksika 1970. godine, nikad se niko nije tako ubedljivo prošetao turnirom kao što je to uradio Brazil 1958. u Švedskoj.

Problemi koji se daju naslutiti iz rezultata od 1:0 protiv Velsa u četvrtfinalu bili su više plod loše sreće i neverovatne neefikasnosti na toj utakmici Brazilaca nego neke dobre igre Ostarvljana. A sve ostalo je bila samo igra kakvu istorija Mundijala ne pamti. Pet komada Francuskoj u polufinalu i pet komada domaćinu u finalu. Fantastično.

Više od 50 hiljada gleldalaca na stadionu i milioni pred malim ekranima (prvenstvo u Švedskoj bilo je prvo koje se pokrivalo TV kamerama) očekivali su okršaj domaćina i sjajnog Brazila. Šveđani su se uzdali u svoja odlična krila i fantastičnu trojku Gren, Hamrin i Lidholm, ali i podršku navijača, dok se Brazil dizao iz utakmice u utakmicu i pucao je od samopouzdanja.

U njemu su možda i preterali jer su Šveđani preko Lidholma već u četvrtom minutu poveli, ali Brazilu nije trebalo dugo da se probudi i da započne šou. Vava najpre u devetom minutu izjednačuje, a nakon pola sata igre i donosi prednost Brazilu.

A potvrdu da u ovom meču Švedska nema šta da traži dao je magični Pele koji je u 55. minutu postigao jedan od najslavnijih golova u istoriji, onaj koji se decenijama vrti na svim snmicima vezanim za Mundijale.

Na Garinčino dodavanje Pele u šesnaestercu prodaje "sombrero" švedskom dewfanzivcu i pogađa za 3:1. Nedugo nakon toga gol daje i Zagalo za nedostižnih 4:1 i tada je svima bilo jasno da je ova utakmica gotova i da je Brazil novi svetski prvak.

Ipak, u 80. minutu Šveđani su preko Simonsona uspeli da smanje, da bi u poslednjim sekundama meča, simbolično, peti gol za Brazil dao Pele koji odmah nakon kraja u suzama pada u zagrljaj golmana Žilmara. Ostvario se san i njegov i svih Brazilaca: konačno su dokazali da igraju najbolji fudbal na svetu.

Brazil - Italija 4:1, finale Mundijala u Meksiku 1970. - Najslavnije dodavanje ikad kao kruna jedne dominacije

Reprezentacija Brazila sa Svetskog prvenstva u Meksiku za mnoge je najbolja reprezentacija u istoriji Mundijala i "najčistiji" prvak svih vremena. Svi igrači koje je doveo Mario Zagalo bili su fantastični, zvezda do zvezde. Golman Feliks, Karlos Alberto, Brito, Pjaca, Everaldo, Klodoaldo, Žerson, Žairzinjo, Tostao, Pele, Rivelino.

Zagalo je u Meksiku usavršio sastav 4-2-4 koji su Brazilci predstavili u Švedskoj 1958. Jedna od inovacije te taktike bila je da se napad vodi sa krila koja poslužuju dvojicu napadača u sredini.

To su u Švedskoj radili Gariča i Zagalo koji su posluživali Vavu i Pelea, a sada je krilima Zagalo priključio dirigenta igre Tostaoa koji je igrao povučenog napadača i delio lopte Peleu, Žairzinju i Rivelinu.

Brazil se do finala gotovo prošetao, a u finalu je čekala Italija. Prvak Evrope iz 1968. godine, sjajna ekipa prepuna velikih igrača kao što su Faketi, Macola, Riva i Rivera. Ipak, u ovoj utakmici Italija nije imala šanse. Pele, Žerson i Žairzinjo su golovima Brazil doveli do sigurnog vodstva dok je četvrti gol bio tačka na meč i kruna čitave ove generacije.

Gol koji je dao desni bek Karlos Alberto smatra se jednim od najlepših golova u finalima svetskih prvenstava. Pjaca je ispred svog kaznenog prostora uzeo loptu, predriblao nekoliko Italijana, te dodao Rivelinu, ovaj prebacuje do Žairzinja, koji prelazi dvojicu igrača i dodaje Peleu.

I onda dolazi taj magični trenutak. Pele prima loptu i na prvi pogled napamet je gura u kazneni prostor Italije, gde natrčava Karlos Alberto i zakucava u mrežu. Fantastičan gol kao simboličan kraj jednog prvenstva na kojem je igrala verovatno najbolja ekipa koja je ikada koračalafudbalskim terenima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati