Fudbal

Branko Spasojević [ Izvor: Sport klub ]

27. 12. 2022. 11:40 2

Rat pred IO FSS: A bilo je - Piksi, spasitelju i reformatoru...

Od idile do najtežih dana – Fudbalski savez Srbije ispraća još jednu burnu, 2022. godinu. I to sednicom „fudbalske vlade“, čekanom skoro četiri meseca. Do smiraja oktobra armiran ambijent opšteg poverenja, aklamaciona podrška selektoru i rapidno poboljšanje slike o domaćem fudbalu u oku običnog čoveka, najednom su srušeni političkim stopiranjem izbora Nenada Bjekovića za predsednika FSS. Vladajuća stranka, očekivano prema toku izbornog procesa, upisala je „tri boda“. Od tada više ništa nije isto…

Nepunih 60 dana kasnije, srpska kuća fudbala, u atmosferi nepoverenja i mučnih sukoba, na ivici opšteg rata, dočekuje sednicu u Staroj Pazovi. Izvršnog odbora starog saziva, bez legitimiteta u skupštinskom sazivu, konstituisanom prvog novembra. Podeljenom na dve struje, delimično sačinjenom i od ljudi neutralisanih izbornom čistkom, bez valjanih referenci za donošenje bilo kakvih odluka.

Onih, vezanih za budućnost srpskog fudbala, pogotovo!

Teret na brzinu sklepanog IO i učešća Mondijala u Kataru uklještio je i stolicu Dragana Stojkovića. Diskutabilan i za srpski fudbal uvredljiv sastav Izvršnog odbora, stopiran takođe u paketu sa viđenom inauguracijom Nenada Bjekovića, proširio je listu Piksijevih neprijatelja. Mondijalski rezultat dodatno je dramatizovao položaj do tada neprikosnovenog autoriteta domaćeg fudbala. I zato sednica u Staroj Pazovi donosi nekoliko izvesnih tačaka potencijalnih sukoba na sramotu domaćeg najpopularnijeg sporta.

Prvi, sasvim izvestan, biće – Novica Tončev. Član IO, suspendovan do 2. septembra, nije dobio poziv za sednicu. Kako je i najavio u razgovoru za Sport klub – doći će u Sportski centar, sa željom da dnevni red dopuni u pet tačaka.

- Kao član IO imam legitimitet da pitam – na osnovu kojih kriterijuma je sastavljena delegacija FSS za SP u Kataru. Ko je sačinjavao i izabrao. Tražim i troškove smeštaja, prevoza, ulaznica, poklona… Zahtevam i da se dostavi visina isplaćenih nagrada članovima delegacije, pre odlaska u Katar. Ko je doneo odluku, po kojim odredbama Statuta FSS, koje je poreklo isplaćenih novčanih sredstava? Napokon, tražim i da odgovor na pitanje – ko je poništio IO i prenebregao zakonske okvire po napred navedenim činjenicama - poručio je Tončev, na čiju adresu do danas nije stigla pozivnica.

Da li će bivši predsednik istočnog regiona uspeti da se domogne sale, u ovom trenutku, teško je proceniti. Od prisustva Tončeva seniora, svojevremeno vernog saradnika Slaviše Kokeze, zavisiće i scenario zatvorene sednice u Staroj Pazovi.

Kako se čuje, jedna od tema, mogla bi da bude i raspodela premija za plasman na SP. Koliko je otišlo na račun selektora, funkcionera i fudbalera, pitanja su od interesovanja pojedinih članova IO. Da li će nezadovoljni imati smelosti da ih i postave, zavisiće u dobroj meri i od prisustva Novice Tončeva.

Prvi čovek Radnika, na poslednjim sednicama, profilisao se kao lider opozicije, ali nije imao previše uspeha, pogotovo u mesecima uspeha „orlova“. Posle trijumfa u Lisabonu, posegnuo je i za džokerom – muralom namenjenom selektoru – ali svega tri nedelje kasnije izbačen je iz fudbala na devet meseci…

Jedna od spornih tačaka, u najavi sednice, odvela je nezadovoljne na zasedanje od prvog septembra i odluku da stručni štab „A“ reprezentacije i sportski sektor, bez saglasnosti IO, odaberu dostavljače za dobra i usluge potrebne za pripreme i učešće reprezentacije u Kataru. Izvršni odbor usvojio je tada jednoglasno odluku, čiji sadržaj je u dobroj meri devalvirao postojeću hirerarhiju i stavio poziciju selektora i sportskog sektora ispred „fudbalske vlade“…

Anomalije sistema na plećima jednog čoveka, pa bio to i Piksi, neočekivano brzo došle su na naplatu. Očekivano, pogotovo u situaciji kad stanje u najpopularnijem sportu, kroji vrhovni autoritet na Andrićevom vencu. Zato srpski fudbal, posle diktature Slaviše Kokeze, ispraća možda i najporazniju godinu u modernoj istoriji.

Potrošenih nadanja i prenaglašenog nepoverenja. Između euforije i razočaranja, u stanju opšte neizvesnosti i raspolućenosti, bez naznaka kako i sa kojim snagama dalje.

A, samo dva meseca ranije, klicalo se Piksiju, spasitelju i reformatoru…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati