Fudbal

Direktno.rs

05. 12. 2022. 18:44 5

Livaković pogurao Hrvate u četvrtfinale!

Utakmice na Svetskom prvenstvu u Kataru pokazale su se kao veoma nepredvidive i pune drame. U prilog tome govori i duel osmine finala Hrvatske protiv Japana u kome su Hrvati nakon penala slavili 3:1 - 1:1.

Heroj je bio Livaković koji je u penal seriji skinuo čak tri penala! Pobednik ovog meča sastaće se u četvrtfinalu sa boljim iz večerašnjeg duela između Brazila i Južne Koreje koji je na programu u 20.00. Japanci su u prvom poluvremenu pokazali da pobede nad Nemačkom i Španijom nisu bile slučajnost, jer su potpuno nadigrali favorizovanog rivala. Već u trećem minutu Taniguči je imao prvu priliku, bio je najviši u skoku i potom zamalo neprecizan, pošto je lopta prohujala pored gola.

Hrvati su uzvratili u osmom minutu, ali nakon greške Tomijasua, koji je dao kratku loptu za golmana, Perišić je ukrao i gađao iskosa sa leve strane, ali je Gonda odlično intervenisao. Mogli su Hrvati još u jednoj situaciji do gola, Perišić je glavom prebacio loptu na drugu stativu, ali je tamo prespor bio Petković. Ujedno, Petković i Kramarić su bili potpuno bezopasni i odsečeni u igri, što je najviše i uticalo na bezopasnost pred golom.

S druge strane, Japanci su igrali sa strašnim samopouzdanjem, držali su loptu, igrali do noge i čekali pravi trenutak da napadnu. U 43. minutu Kamada je imao stopostotnu šansu, nakon predivne akcije po levoj strani, na kraju je napadač Frankfurta dobio loptu, zalomio čuvara i šutirao preko gola. Ipak, u 43. minutu Japan je zasluženo poveo. Nakon uigrane akcije iz kornera usledio je centaršut kroz peterac, Jošida je vratio loptu sa druge stative, a tamo je na petercu sačekao Maeda za 1:0.Hrvati su se probudili u nastavku i takođe odlučili da pokušavaju centaršutevima te da iskoriste činjenicu da su Japanci znatno niži. Upravo je tako i pao pogodak, u 54. minutu Lovren je centrirao, a Perišić glavom sa nekih 12, 13 metara zakucao u sam ugao za 1:1. Japance pogodak nije previše uzdrmao, nastavili su da igraju isto, a posle samo dva minuta, Endo je imao opasan udarac sa 22 metra, ali je Livaković odlično intervenisao. Na sličan način sa distance pripretio je na drugoj strani i Luka Modrić, i Gonda se istakao odličnom paradom.

Zlatko Dalić je odlučio da osveži napadačke snage, a iako nije igrao do sada, nije bilo ni iznenađenje što je ušao visoki Ante Budimir. Upravo je on i imao prvu narednu šansu, nakon centaršuta sa desnog boka, gađao je glavom pored stative. Kako se bližio kraj, tempo je malo opao, ali su Hrvati sve više preuzimali inicijativu i najavljivali poslednji napad. Perišić je imao dobar pokušaj sa 20 metara, Tomijasu je zakačio loptu i sprečio potencijlnu opasnost za svoj tim.
Do kraja regularnog dela nije bilo promene rezultata, pa su timovi otišli u produžetke. U produžecima nije bilo mnogo uzbuđenja, Hrvati su bili vidno umorni, pa je Zlatko Dalić bio primoran čak da izvede i Modrića i Kovačića pre stotog minuta. Jedini pravi udarac imao je Mitoma i to u 105. minutu, kada je sa distance gađao pod prečku, ali je odlično intervenisao Livaković.

Drugi produžetak bio je još manje zanimljiv, praktično je protekao bez većih prilika, pa su odlučivali penali.

Penal serija:

1. Livaković čita očajan udarac Minamina, Vlašić snažno u levi ugao za 0:1

2. Livaković ponovo brani, Mitomi, Brozović po sredini - 0:2

3. Asano konačno siguran, Livaja pogađa stativu - 1:2

4. Livaković brani treći penal, i Jošidi, Pašalić donosi pobedu - 1:3!

Japan – Hrvatska 1:3 - 1:1

(Maeda 43 – Perišić 55)

Stadion: Al Džanub; Sudija: Ismail Elfat (SAD)

Japan: Gonda – Tomijasu, Jošida, Taniguči – Ito, Endo, Morita, Nagatomo (od 64. Mitoma) – Doan (od 87. Minamino), Maeda (od 64. Asano), Kamada (od 75. Sakai); Selektor: Hadžime Morijasu

Hrvatska: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić – Brozović – Kovačić (od 98. Vlašić), Modrić (od 98. Majer) – Kramarić (od 68. Pašalić), Petković (od 62. Budimir, od 106. Livaja), Perišić (od 106. Oršić); Selektor: Zlatko Dalić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati