Fudbal

M. Z.

02. 12. 2022. 06:00 2

Srbija ili Švajcarska: Kome je naklonjena tradicija?

Fudbaleri Srbije ovog petka od 20 sati biju ključnu bitku na Mundijalu. Rival je Švajcarska i samo pobeda "orlove" vodi u osminu finala, dok "sajdžije" mogu i da kalkulišu, odnosno igraju na bod. Biće ovo prvi susret dve selekcije posle četiri godine i okršaja na Mundijalu, a 15. ukupno (računajući i mečeve koje je igrala Jugoslavija).

Poslednji meč, kao što je bilo reči, ostao je u gorkom sećanju "orlovima", jer su u drugom kolu grupne faze izgubili od Švajcaraca sa 1:2, što ih je kasnije, ispostavilo se, koštalo i plasmana u nokaut fazu Mundijala. Mitrović je tada dao jedini gol za Srbiju, ali slaba je to bila uteha, budući da su Džaka i Šaćiri preokrenuli i trasirali put "sajdžijama" u osminu finala Svetskoog prvenstva u Rusiji.

Protiv Švajcarske je naša zemlja samo još jedanput igrala na Mundijalima. Bilo je to davne 1950. godine, kada je Jugoslavija sa 3:0 isprašila Švajcarce. Međutim, nije to bilo dovoljno da se prođe dalje - naša selekcija je bila druga u grupi i završila takmičenje u grupnoj fazi, pa je u polufinale otišao Brazil.

Dakle, zajednički imenitelj za prethodne dve utakmice na šampionatima sveta je da kada smo u grupi sa Švajcarskoj - ne prolazimo grupu. Doduše, tradicija je tu da se ruši, pa je to motiv više Mitroviću, Vlahoviću, Sergeju, Tadiću... da se izdignu i odvedu "orlove" u osminu finala.

Kada je reč o ostalim međusobnim duelima, Jugoslavija je sa Švajcarskom odigrala tri kvalifikaciona meča za odlazak na Mundijal. Prvi međusobni duel u okviru kvalifikacija odigran je davne 1933. godine, kada su dve reprezentacije odigrale 2:2, te tada Jugoslavija nije bila deo planetarne smotre.

Na prvi sledeći kvalifikacioni meč dve reprezentacije čekalo se do 2001. godine, kada su u Beogradu Jugoslavija i Švajcarska odigrale 1:1, dok smo u gostima slavili sa 2:1. Nažalost, te kvalifikacije smo okončali neuspešno, pa smo propustili planetarni šampionat u Japanu i Južnoj Koreji.

Svi ostali mečevi, a bilo ih je, odigrani su u okviru prijateljskih i nezvaničnih utakmica. Naša zemlja je u tim mečevima bila mnogo bolja, ostvarila je pet pobeda, doživela je dva poraza, dok su tri meča okončana bez pobednika.

Međusobni dueli Srbije (Jugoslavije) i Švajcarske

Švajcarska - Jugoslavija 4:1 (prijateljska utakmica, 1933)
Jugoslavija - Švajcarska 2:2 (kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, 1933)
Švajcarska - Jugoslavija 0:4 (prijateljska utakmica, 1950)
Jugoslavija - Švajcarska 3:0 (Svetsko prvenstvo, 1950)
Jugoslavija - Švajcarska 7:3 (prijateljska utakmica, 1951)
Jugoslavija - Švajcarska 0:0 (Dr Gero kup, 1955)
Švajcarska - Jugoslavija 1:5 (Dr Gero kup, 1959)
Švajcarska - Jugoslavija 2:0 (prijateljska utakmica, 1983)
Švajcarska - Jugoslavija 0:2 (prijateljska utakmica, 1988)
Švajcarska - Jugoslavija 1:1 (prijateljska utakmica, 1998)
Jugoslavija - Švajcarska 1:1 (prijateljska utakmica, 1998)
Jugoslavija - Švajcarska 1:1 (kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, 2001)
Švajcarska - Jugoslavija 1:2 (kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, 2001)
Srbija - Švajcarska 1:2 (Svetsko prvenstvo, 2018)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati