Fudbal

Direktno.rs

29. 11. 2022. 06:50 3

Porodicama iranskih igrača prete mučenjem?!

Porodicama iranskih reprezentativaca preti se zatvorom i mučenjem ako igrači "zabrljaju" pre utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država u utorak.

Reporterka CNN Nataša Bertrand se javila u ponedeljak na Tviteru kako bi otkrila da je iranska vlast spremna na sve kako bi se osvetila igračima ako u utorak "naprave glupost" pre utakmice protiv SAD u 3. kolu grupe B Svetskog prvenstva.

Reprezentativci Irana protestovali su uoči utakmice protiv Engleske (6:2) nepevanjem himne. Bio je to odgovor na dvomesečne proteste u njihovoj zemlji, koji su izbili 16. septembra nakon smrti Mahse Amini, koja je privedena i pretučena jer nije bila obučena u skladu sa standardima koje su nametnule iranske vlasti.

Osim što su igrači ćutali na intoniranje himne, iranski navijači odlučili su i da je izvižde. Zbog toga je ceo svet očekivao nove demonstracije, ovoga puta uoči meča Irana i Velsa.

Reprezentativci Irana su, međutim, ovoga puta drugačije reagovali na trenutak sviranja himne. Igrači su počeli da pevaju, ali tiho i vrlo nesigurno. Navijači su izviždali melodiju himne, doduše ne u onoj meri u kojoj su to činili pre utakmice protiv Engleske, a uz to su kamere snimile uplakane navijače na tribinama.

U "finalnoj" utakmici Iranci će se sastati sa Sjedinjenim Državama. Hoće li se ovoga puta igrači buniti? Vrlo uznemirujuće informacije po ovom pitanju iznela je novinarka CNN-a Nataša Bertrand.

- Porodicama iranske fudbalske reprezentacije pretilo se zatvorom i mučenjem ako se igrači ne budu "normalno ponašali" pre utakmice protiv SAD u utorak. Izvor koji pomno prati iranske sigurnosne agencije koje deluju u Kataru kaže da su desetine službenika imenovani da nadziru iranske igrače kojima nije dopušteno da budu izvan ekipe ili da se sretnu sa navijačima - napisala je na Tviteru.

Uprkos pomenutom ponašanju iranskih igrača uoči prve utakmice Svetskog prvenstva u Kataru, reakcija iranskih vlasti ne prestaje. Pre nekoliko dana priveden je Vorija Gafuri, bivši reprezentativac, jer je na društvenim mrežama objavio fotografiju u tradicionalnoj kurdskoj nošnji.

Vlasti su ga optuživale za širenje propagande protiv države, a dodatno je optužen za blaćenje ugleda osoblja zbog otvorene podrške demonstrantima. Prethodno su mediji objavili da vlasti u zemlji pritvaraju legendu reprezentacije Alija Daeija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati