Fudbal

Direktno.rs

23. 11. 2022. 19:01 0

Španska mašina samlela Kostariku

Španija je autoritativno započela nastup na Mundijalu u Kataru. Izabranici Luisa Enrikea deklasirali su Kostariku rezultatom 7:0, u prvom kolu grupe E, u kojoj su ranije danas Japanci šokirali Nemce i pobedili ih sa 2:1. Dvostruki strelac bio je Feran Tores, a po jednom su pogađali Olmo, Asensio, Gavi, Soler i Morata. Mlada ekipa Španije je delovala briljantno, ovo je do sada najdominantnija predstava na šampionatu, pa iako je savladan nejaki protivnvik, igra prvaka sveta iz 2010. godine obećava i poslata je jaka poruka svima da računaju na "furiju".

Ova generacija Kostarike je pre osam godina igrača četvrtfinale Svetskog prvenstva i čini se da je vreme za promene nakon ovog šampionata. Selektor Španije je u svom stilu iznenadio fudbalsku javnost i na teren u paketu poslao Busketsa i Rodrija, s tim što je ovaj drugi zauzeo poziciju štopera, uz saigrača iz Sitija Laporta. Busktes je predvodio čisto Barselonin vezni red sa supretalentovanim Pedrijem i Gavijem. U špicu "lažna devetka" Asensio i to je bio pun pogodak za defanzivno nastrojenu Kostariku, koja je već u prvom poluvremenu "uništena" kratkim pasovima.

Kostarika se od prvog minuta suočila sa strahovitim pritiskom, Španci su ih napadali kao osice, brzo osvajali loptu, a pasovima su ih razvlačili na jedne na drugu stranu terena i tako im razbijali defanzivni blok. Španija je u prvom poluvremenu imala 549 tačnih pasova i to je najviše za jedno poluvremene u istoriji svih Mundijala. U petom minutu idealan pas Pedrija i sjajna šansa za Olma, koji je loše šutirao. U devetom minutu je lopta posle udarca Asensija završila tik pored stative.Visio je gol Kjelora Navasa u vazduhu i njegovi saigrači su kapitulirali u 11. minutu. Olmo i Gavi su odgrali dupli pas, Olmo je uz malo sreće došao do lopte, našao se u zicer poziciji i rutinski matirao Navasa, za 1:0. Španija je nakon toga dala još dva gola na po deset minuta. U 21. je Pedri odigrao na levu stranu za Albu, ovaj poslao oštar pas u kazneni prostor za Asensija, koji je šutirao iz prve i sa 13-14 metara pogodio željeno mesto, za 2:0.

Treći gol u 31. minutu postigao je Feran Tores iz penala. Prethodno je Duarte srušio Albu u svom kaznenom prostoru.

U drugom poluvremenu je Španija nastavila da sakriva loptu "tikosima", Enrike je naravno iskoristio priliku da odmori glavne adute, mladi Balde je upisao debi, a 4:0 je bilo u 54. minutu, kada se Feran Tores odlično snašao i drugim pogotokom na meču krunisao svoju sjajnu partiju. Razmenio je dupli pas sa Gavijem, ušao u šesnaesterac, iskoristio smušenost odbrane rivala i savladao Navasa. Najlepši pogodak viđen je 75. minutu. Balde je povukao, Morata je centrirao, a Gavi je na 15 metara od gola uhvatio volej i pogodio za 5:0. Gavi ima tek 18 godina, a ovaj duel odigrao je kao "mator".Na 6:0 je povisio Soler u 90. minutu. Niko Vilijams se centrirao sa desne strane, Navas kratko odbio loptu, a na nju je natrčao njegov saigrač iz Pari Sen Žermena i pospremio je u mrežu. Tu nije bio kraj. U 92. minutu fanstastičan dupli pas Morate i Olma i vrhunska egzekucija Morate za konačnih 7:0. Španija u nedelju igra derbi protiv Nemačke, a Kostarika se sastaje sa Japanom. Ukoliko Španci i Japanci upišu pobede ova grupa će dobiti šokantan epilog i Nemci će biti eliminisani.

Španija – Kostarika 7:0

(Olmo 11, Asensio 21, Tores 31, 55, Gavi 74, Soler 90, Morata 90+3)

Stadion: Al Tumama, Doha, Katar. Sudija: M Mohamed.

Španija: Simon, Alba, Laport, Buskec, Aspilikueta, Rodri, Gavi, Pedri, Olmo, Asensio, Tores. Selektor: Luis Enrike.

Kostarika: Navas, Oviedo, Kalvo, Duarte, Fuler, Martinez, Benete, Teheda, Borges, Kambel, Kontreras. Selektor: Luis Suarez.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati