Fudbal

Direktno.rs

20. 11. 2022. 14:39 0

Ovakvo SP nismo imali od 1978, za sve je "kriv" Benzema

Svetsko prvenstvo u Kataru ostalo je bez zvanično najboljeg fudbalera na planeti, Francuza Karima Benzeme koji je zbog povrede butnog mišića morao da odustane od učešća na Mundijalu.

Izostanak osvajača "Zlatne lopte" napraviće ovaj šampionat drugačijim u odnosu na prethodnih 10 upravo zbog te činjenice.

Mundijal u Kataru biće prvi na kojem neće nastupati trenutno najbolji igrač na planeti još od 1978. godine i Svetskog prvenstva u Argentini.

U Argentini nije bilo osvajača "Zlatne lopte" iz 1977. godine Danca Alana Simonsena iz prostog razlog što njegova reprezentacija nije ni učestvovala, od tada je najbolji igrač sveta uvek bio na Mundijalu.

Zapadnu Nemačku je sve do finala 1982. godine predvodio Karl-Hajnc Rumenige. Mišel Platini 1986. ostao u senci genijalnog Maradone. Marko Van Basten i Holandija su jedva prošli grupu 1990, da bi ekspresno ispali u nokaut fazi. Najbolji igrač sveta 1993. Italijan Roberto Bađo bio je tragičar Mundijala u Sjedinjenim Američkim Državama godinu dana kasnije. Upravo je njegov promašeni penal u finalu doneo Brazilu svetsku titulu.

Ronaldo stigao je do finala u Francuskoj 1998, ali morao da čestita domaćinu na tituli planetarnog šampiona. Englez Majkl Oven 2001. godine bio je najbolji fudbaler sveta, godinu dana kasnije na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji ispao je od kasnijeg šampiona Brazila u četvrtfinalu. Daleko je bio i Ronaldinjo od šampionske titule 2006. godine, i on je baš kao i Oven dogurao samo do četvrtfinala, istu (ne)sreću imao je Lionel Mesi u Južnoj Africi 2010. godine.

Još gore je prošao Kristijano Ronaldo dobitnik "Zlatne lopte" 2013. godine na Mundijalu u Brazilu naredne godine. Njegov Portugal ispao je već u grupnoj fazi. Kristijano je i na prošli Mundijal u Rusiji došao kao "Zlatna lopta", ali nije mogao dalje od osmine finala.

Dakle, u poslednjih 10 Mundijala ekipa koja je u svojim redovima imala "Zlatnu loptu" nije mogla do zlatne "Boginje". Možda povreda Benzeme i ne bude toliki hendikep za branioce trona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati