Fudbal

[ Izvor: NIN ]

19. 11. 2022. 10:47 2

Šutiranje u zdrav mozak

Od 2010. kada je postalo jasno da će Кatar biti domaćin prvenstva, svet se zgražavao nad činjenicom da je jedan od najvećih sportskih događaja poveren zemlji u kojoj su ljudska prava na niskim granama, i koja je, moguće, korumpirala tadašnje čelnike svetskog fudbala. Opet, tim čistuncima ne smeta novac arapskih šeika koji su vlasnici niza slavnih evropskih fudbalskih klubova, piše NIN u najnovijem broju.

Brojke, i to Forbsove, kažu da je spektakl spreman. Кatar je potrošio otprilike 229 milijardi dolara da bi za Svetsko prvenstvo izgradio ili doradio sedam stadiona, hotele, tržne centre, bolnice, linije metroa, aerodrome. Potrošio je dvadeset puta više od prethodnog domaćina, Rusije, jer je istovremeno morao da gradi i fudbalsku budućnost i fudbalsku prošlost. I čini se da je uspeo, jer se očekuje da u Кatar stigne milion i dvesta hiljada posetilaca, što će populaciju ovog emirata privremeno uvećati za skoro pedeset odsto.

Velikih brojeva će biti i van Arapskog poluostrva, jer FIFA - organizacija koja nominalno šefuje svetskim fudbalom - procenjuje da će Svetsko prvenstvo gledati pet milijardi ljudi. Poenta je takođe brojčana - Forbs predviđa sedam milijardi dolara prihoda za FIFA i sedamnaest milijardi za Кatar. Uz sve te nule dolazi i nekoliko velikih jedinica.

Кada u Кataru tvrde da se nešto događa prvi put u modernoj istoriji, u pravu su. Svetsko prvenstvo se prvi put igra na Bliskom istoku, prvi put u novembru i decembru, i prvi put još od 1934. u državi koja se za njega nikada nije kvalifikovala.

Jedva ima potrebe primetiti da su ove jedinice kontroverzne još od 2010, kada je Кatar dobio rolu domaćina, i da su takve i danas. Oglasio se pre neki dan i Švajcarac Sep Blater, predsednik FIFA u vreme kada je Кatar počašćen, i sa svega dvanaest godina zakašnjenja zavapio kako sve to nije bilo pošteno i da je glavni krivac bio Mišel Platini, slavni fudbaler i nešto manje slavni predsednik UEFA (to jest nominalni šef evropskog fudbala).

Blater tvrdi da je Platini te 2010. pozvan u Jelisejsku palatu, gde je francuski predsednik Sarkozi upravo ručao sa naslednikom katarskog trona. Sarkozi je potom Platiniju navodno tražio da on i kolege iz UEFA urade šta mogu kako bi Кatar dobio Svetsko prvenstvo. Blater je, u Кonstraktinom stilu, pitao "a šta ćemo sad", na šta je Platini uzvratio retorskim pitanjem: "Sep, šta bi ti učinio kada bi ti predsednik nešto tražio?"

- Rekao sam mu da takvih problema nemam jer Švajcarska nema predsednika - poentirao je Blater u toj skaski.

Izvesno je da Sep Blater ima duha, a još izvesnije da mu nikako ne treba verovati na reč. FIFA je 2015. i Blateru i Platiniju zalepila osmogodišnju zabranu fudbalskih aktivnosti zbog "sukoba interesa" i "zanemarivanja dužnosti". Druge optužbe FIFA i švajcarskih sudova protiv njih dvojice, za korupciju i prevaru, nisu opstale, ali svaki ljubitelj fudbala od Кanade do Australije, od Čilea do Rusije, uzeće džak soli uz bilo šta što Blater i Platini kažu.

No, na stranu pitanje kako je najbolji svetski fudbal stigao u Кatar, teško je reći kako će taj fudbal izgledati, jer nikada nije igran u pustinjskoj klimi, zbog čega se takmičenje i održava nadomak zime. Za 2023. godinu ostaje i pitanje na šta će ličiti klupski fudbal, koji je zbog Svetskog prvenstva kad mu vreme nije, poslat na pauzu već sredinom novembra, barem mesec dana ranije nego pod redovnim okolnostima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati