Fudbal

[ Izvor: Sportske.net ]

06. 11. 2022. 11:03 5

Koliko su jesenas od UEFA zaradili Zvezda i Partizan?

U četvrtak je spuštena zavesa na evropsku fudbalsku jesen u klupskim takmičenjima, a kada su naši klubovi u pitanju epilog je da je Zvezda eliminisana iz Lige Evrope, a Partizan će kao i prošle godine igrati u baražu za ulazak u osminu finala Lige konferencija.

Kako pišu Sportske.net, dakle, u Zvezdi već mogu da podvuku crtu i vide šta su uradili i finansijski i rezultatski i zašto ove sezone u Evropi nisu uradili ono što su na njenom početku i najavljivali.

Mi ćemo se ovde pozabaviti finansijskim aspektom, uzimajući u obzir dostupne podatke o prihodima i rashodima u prelaznom roku i tokom učešća na evropskoj sceni tokom leta i jeseni.

Kada je u pitanju letnji prelazni rok, Crvena zvezda je prema podacima specijalizovanog sajta ''Transfermarkt'' potrošila 7.2 miliona evra na obeštećenja igrača koji su tokom leta pojačali redove srpskog šampiona.

Za transfer Osmana Bukarija je najviše izdvojeno - čak tri miliona evra, zatim za Kingsa Kangvu milion i po, za Aleksndra Pešića milion, za Jegora Pruceva 900.000, za Stefana Mitrovića 500.000 i za Iraklija Azarova 300.000 evra.

Za to vreme, Zvezda je inkasirala 3.65 miliona evra od prodaje pojedinih igrača ovog leta. Od Ohijevog transfera u Brondbi Zvezda je zaradila 1.35 miliona, od Babićevog u Almeriju 1.1 miliona evra, još milion od Pavkova i 200.000 od transfera Ričarda Odade u Filadelfiju.

Kada je u pitanju učešće u UEFA takmičenjima ovog leta, Zvezda je zaradila ukupno 12.746.000 evra, ne računajući TV prava i prihode od ulaznica, već samo od ostvarenih rezultata na terenu.

Za razliku od Zvezde, crno-beli su imali znatno manji trošak na dovođenje pojačanja, svega 1.15 miliona evra tokom leta. Od toga, 700.000 evra je plaćeno Giresunsporu za Hamidua Traorea, 350.000 Makabiju Netanji za Zlatana Šehovića i još 100.000 BATE Borisovu za Aleksandra Filipovića.

Istovremeno, od prodaje igrača zarađeno je 4.25 miliona evra, najviše od prodaje Marka Milovanovića Almeriji - 3.500.000 evra. Od Zdjelarovog transfera u CSKA Partizan je inkasirao 500.000 evra i još 250.000 od transfera Filipa Holendera u Vašaš.

Od učešća na evropskoj sceni Partizan je tokom leta i jeseni, opet samo na osnovu ostvarenih rezultata, zaradio 6.163.401 evra, s tim da mu sleduje još 300.000 za učešće u narednoj fazi Lige konferencija, pa možemo da računamo da je ta suma 6.463.401 evra, s tim da Partizan za razliku od Zvezde na proleće ima šansu da tu sumu i dodatno uveća. Uz to, imao je i atraktivne protivnike u grupi, pa ni zarada od TV prava neće biti zanemarljiva.

Dakle, iako je Partizan nastupao u trećerangiranom evropskom takmičenju, a Zvezda igrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona i kasnije u grupnoj fazi Lige Evrope, Partizan je uspeo da zahvaljujući znatno manjim troškovima i većim prihodima tokom prelaznog roka stigne i čak prestigne Crvenu zvezdu po ukupnoj zaradi tokom leta i jeseni. Ali, možda je od svega najveći Partizanov dobitak to što je sjajnog Fusenija Dijabatea letos doveo bez obeštećenja i što će imati mogućnost da na njegovom narednom transferu ostvari ogromnu zaradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati