Fudbal

[ Izvor: Mozzartsport ]

09. 10. 2022. 09:00 0

Srbija na žrebu za EP 2024. tačno u podne

Kucnuo je čas. Reprezentacija Srbije će danas nešto iza podneva saznati imena protivnika u kvalifikacijama za Evropski šampionat u Nemačkoj 2024. godine.

Zahvaljujući sjajnim igrama u B diviziji Lige nacija i plasmanu u elitni rang evropskog fudbala, naša selekcija obezbedila je mesto u drugom šeširu, zajedno sa reprezentacijama Francuske, Austrije, Češke, Engleske, Velsa, Izraela, Bosne i Hercegovine, Škotske i Finske.

Drugim rečima, na putu ka predstojećem šampionatu Starog kontinenta, nećemo igrati protiv aktuelnih svetskih prvaka Francuza i aktuelnih evropskih vicešampiona Engleza.

U kvalifikacijama učestvuju ukupno 53 državne selekcijekoje će biti podeljene u sedam grupa sa po pet i tri grupe sa po šest reprezentacija. Nemačka je kao domaćin oslobođena obaveza u kvalifikacijama, a plasman na završni turnir izboriće po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe. Preostala tri učesnika dobićemo nakon polufinalnih i finalnih mečeva plej-ofa Lige nacija, koji su na programu u martu 2024. godine.

Podsetimo, ukoliko ne uspeju kroz kvalifikacionu grupu, Orlovi imaju šansu da se Eura dokopaju putem pomenutog baraža. Potencijalni rivali bili bi nam Škotska, Izrael i Bosna i Hercegovina. Gotovo istovetno kao u doigravanju za EP 2020, odigranom godinu dana kasnije zbog Kovida. Jedina razlika je što su umesto BiH tu bili Norvežani.

Tada smo uspeli da izbacimo Norvešku, da bi nam na beogradskoj Marakani rampu spustili Škoti.

U specijalnom UNL šeširu nalaze se pobednici grupa u A diviziji Lige nacija (Holandija, Hrvatska, Španija i Italija) i oni će biti žrebani u grupe sa po pet reprezentacija, kako bi u junu 2023. godine imali slobodan termin za odigravanje fajnal fora.

Prema propozicijama žreba, u istoj grupi neće moći da se nađu Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Gibraltar i Španija. Slična je situacija i sa reprezentacijom takozvanog Kosova, koja ne može da bude u istoj grupi ni sa Srbijom, ni sa Bosnom i Hercegovinom.

Zanimljivo je da ni u jednoj grupi ne sme da bude više od dve reprezentacije iz osam zemalja u kojima su temperature veoma niske tokom zimskih meseci (Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška), a ograničen je i broj duela koji podrazumevaju naporna putovanja od preko osam sati avionom.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo igraće će od marta do novembra 2023, dok je završni turnir u Nemačkoj na programu od 14. juna do 14. jula 2024. godine.

Na spisku gradova domaćina nalaze se Minhen, Berlin, Dortmund, Keln, Gelzenkirhen, Hamburg, Štutgart, Dizeldorf, Lajpcig i Frankfurt. Otvaranje šampionata je na Alijanc areni u Minhenu, a finalna utakmica biće odigrana na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

UNL ŠEŠIR: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija.

ŠEŠIR 1: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska.

ŠEŠIR 2: Francuska, Austrija, Republika Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA, Škotska, Finska.

ŠEŠIR 3: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija.

ŠEŠIR 4: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv Kosovo, Bugarska, Farska Ostrva, Severna Makedonija.

ŠEŠIR 5: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.

ŠEŠIR 6: Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati