Fudbal

[ Izvor: Mozzartsport ]

16. 09. 2022. 06:00 0

UEFA koeficijenti: Topi se prednost Srbije...

Kada su dva srpska kluba plasmanom u grupnu fazu Lige Evrope i Lige konferencije osigurala jesen u Evropi zadovoljno smo trljali ruke. Verovanje da ćemo sačuvati 11. poziciju na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenata imalo je uporište u činjenici da će Zvezda i Partizan kroz 12 utakmica u grupi imati šansu da naprave lepu zalihu bodova.

Onda se dogodio žreb i euforija je, razumljivo, opala. Odmah je bilo jasno da će proleće na evrosceni biti teško ostvariv cilj. Ali nada je tinjala. Sada, nakon dva uvodna kola, taj plamičak našao se na ozbiljnoj vetrometini.

I to je razumljivo. Jer kada od maksimalnih osam bodova (za koeficijent) osvojite tek dva (onaj Partizanov remi u Češkoj i ovaj večerašnji sa Nicom), a glavni rivali pritom zaređaju s dobrim igrama i rezultatima, onda je bilo za očekivati da se borba zakuva.

A zakuvalo se poprilično.

Norvežani, Švajcarci i Česi dodatno su smanjili zaostatak u odnosu na Srbiju pobedama Bodea, Bazela i Slavije iz Praga. Najbliži su nam Norvežani s 1.600 bodova zaostatka, Česi su na minus 1.800, a Švajcarci na 1.950. Niko od njih ne može da nas pretekne za jedno kolo, ali u dva bi već teoretski mogao.

Matematika kaže da nas, recimo, Norveška prestiže s tri pobede i jednim remijem, odnosno sa sedam osvojenih bodova, dok su Češkoj i Švajcarskoj potrebna četiri trijumfa. Sve ovo, razume se, dolazi u obzir samo ukoliko Srbija u naredna dve runde ne osvoji nijedan bod.

Realnost je sledeća: norveškom Bodeu sledi dvomeč sa Arsenalom i on će teško do velikog broja bodova, ali zato Molde pred sobom ima dva zicera protiv Šamroka. Česi imaju tri tima, međutim teško da mogu mnogo čemu da se nadaju od Plzena koji dva puta igra protiv Bajerna, dok Slovackom sleduje dupli okršaj sa Nicom. Najrealnije je da se dobro 'omrsi' Slavija u dve utakmice sa Klužom. Naposletku, tu su Švajcarci. Bazel prvo dočekuje Slovan, pa onda ide u Bratislavu, a Cirihu sleduje dvomeč s PSV Ajndhovenom.

Sve u svemu, šanse da do polovine oktobra zadržimo 11. poziciju sasvim su izgledne, a posle toga... Trend definitivno nije dobar, prednost nam se topi iz četvrtka u četvrtak i to pod hitno mora da se promeni.

Doduše, mesto u TOP 15 i dalje nam nije ugroženo. Rusi se, kao što je poznato, ne takmiče ove sezone, a Danci bez obzira na dobre rezultate dele svaki učinak sa pet te poput Ukrajine sporo napreduju.

Podsetimo, Srbija za sezonu 2023/24 ima zagarantovanih pet učesnika u Evropi, dva u Ligi šampiona, od koji će jedan gotovo izvesno direktno u grupnu fazu. Trenutna 'živa' tabela koja je pred vama biće merodavna za sezonu 2024/25.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati