Fudbal

Direktno.rs

09. 08. 2022. 11:44 0

Ko su Srbi u Top 5 liga?

Fudbalska Srbija ima plejadu odličnih igrača u Ligama petice. Plasman na Mundijal u Kataru im je svakako digao cenu. Zato menjaju klubove u želji da se nametnu selektoru Stojkoviću. Ko su srpski igrači u pet najjačih evropskih liga?

Serija A: Najviše Srba igra u Italiji (17) a mahom za Torino. Lider je Dušan Vlahović koji nastupa za Juventus i vredi 85 miliona evra na tržištu. U Kalčo stigao je 2018. prešavši iz Partizana u Fiorentinu. Odigrao je preko 100 utakmica za dva kluba uz 51 gol i 8 asisencija. Na listi su odmah i Sergej Milinković - Savić koji već sedam godina brani boje Lacija. Uspeo je da osvoji trofeje u Superkupu i Kupu sa nebesko plavima.

Put Dušanu Vlahoviću utro je Nikola Milenković, koji je 2017. prešao iz Partizana u Fiorentinu. Od tada je standardan u timu Viole. Na 171 meču postigao je 14 golova uz jednu asistenciju. Njemu se sada pridružio sunarodnik Luka Jović koji je završio epizodu u Real Madridu. Cena mu je sa 60 miliona evra koliko je plaćen Ajntrahtu, značajno opala. Sada se čini da doživljava preporod i očekuju se njegove bolje partije.

Nemanja Matić je stigao u Romu koja ove sezone ima velike ambicije. Igraće prvu sezonu u Italiji. Darko Lazović je već sedam godina starosedelac na Čizmi kada je iz Zvezde prešao u Đenovu. Sada nastupa u Veroni. Saša Lukić je 2016. prešao iz Partizana u Torino ali je menjao sredinu sa izletom u Levante.

Filip Đuričić se vratio u Sampdoriju gde je 2016. i započeo karijeru u Seriji A. U ovom takmičenju za Torino nastupa Vanja Milinković - Savić, Sergejev brat. Od onih koji su igrali ovde tu su: Aleksa Terzić (Fiorentina), Dimitrije Kamenović (Lacio) i Matija Nastasić. Igor Radovanović nastupa za Torino, ali je debitovao u Italiji davne 2009. Od najsvežijih debitanata osim Matića, igraće Nemanja Radonjić za Torino, Marko Lazetić je u Milanu, i Mile Svilar koji je pojačao Romu.

La Liga: U Španiji nas predstavlja 11 fudbalera. Najvredniji Srbin na tržištu koji nastupa u ovoj ligi je Nemanja Maksimović iz Hetafea. Procenjen je na 14 miliona evra i dobijao je šansu kod selektora Dragana Stojkovića. Saigrač mu je sada defanzivac Stefan Mitrović koji je prošle godine stigao iz Strazbura.

U Almeriju je iz Partizana stigao perspektivni napadač Marko Milovanović. Saigrači su mu Nikola Maraš, Dragan Rosić i Srđan Babić koji je otkupljen od Crvene zvezde. Najnoviji Srbin u Primeri je Predrag Rajković koji je iz Remsa pojačao Majorku za 2 miliona evra.

Za Sevilju nastupaju Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj. Uroš Račić je od 2020. član Valensije. Darko Brašanac je 2016. prešao iz Partizana u Betis. Od tada je menjao nekoliko klubova a trenutno je igrač Osasune iz Pamplone. U La Ligi je na ukupno 153 meča postigao šest golova uz pet asistencija.

Bundesliga: U nemačkom šampionatu samo četiri igrača su iz Srbije. Predvodi ih Filip Kostić koji je sa Ajntrahtom osvojio Ligu Evrope u minuloj sezoni. On je u Nemačkoj još od 2014. kada je iz Groningena prešao u Štutgart. Posle je naizmenično igrao za HSV i tim iz Frankfurta. Prošle sezone postigao je sedam golova uz 15 asistencija na 42 meča. Zbog toga je najvredniji srpski igrač na tržištu iz Bundeslige procenjen na 24 miliona evra.

Za Verder nastupa drugi reprezentativac Srbije Miloš Veljković. Sa timom iz Bremena se ove takmičarske godine vratio u Bundesligu. Pre toga je nastupao u engleskim timovima uključujući i Totenhem. Iz njihovih mlađih kategorija se 2016. preselio u Nemačku. Odigrao je za Verder 173 meča uz četiri gola i tri asistencije.

Bivši igrač Čukaričkog Erhan Mašović, već dve godine nastupa za Bohum. Po odlasku iz Srbije nastupao je u Belgiji, Slovačkoj i Danskoj. Defanzivac je odigrao ukupno 34 meča za nemački tim bez učinka. Doskorašnji saigrač bio mu je vezista Miloš Pantović koji se preselio u Berlin i nastupa sada za Union. Ponikao je u mlađim kategorijama Bajerna. U sezoni za nama postigao je osam golova uz tri asistencije na 32 meča.

Premijer liga: Od 359 stranaca samo dvojica su Srbi u Engleskoj. Aleksandar Mitrović je prva napadačka zvezda reprezentacije Srbije i Fulama. Već na startu je pokazao klasu sa dva gola protiv vicešampiona Evrope Liverpula. Začuđujuće je onda zašto vredi samo 20 miliona na tržištu. Oborio je prošle godine dva rekorda Čempionšipa postigavši 43 gola. Sedam asistencija je dodao na svoj konto. U Premijer ligu je stigao 2015. godine prešavši iz Anderlehta u Njukasl.

Luka Milivojević je drugi Srbin u elitnom rangu engleskog fudbala. Bivši reprezentativac nastupa za Kristal Palas čiji je i kapiten. Ovo će mu biti šesta sezona u Engleskoj od kada je 2017. stigao iz Olimpijakosa. Za londonsku ekipu odigrao je do sada 178 utakmica. Postigao je 28 golova uz šest asistencija.

Liga 1: Isto kao u Engleskoj, i u Francuskoj igraju dvojica Srba. Novopečeni član Klermona postao je Komnen Andrić koji je napustio Dinamo Zagreb. Debitovao je u porazu od PSŽ 5:0 odigravši svih 90 minuta. Nekadašnji Zvezdin fudbaler Luka Ilić sada igra za Troa. Još nije imao priliku da odigra prvi meč u Francuskoj. Od kada je postao član Mančester Sitija uvek je slat na pozajmice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati