Fudbal

Živa Vekecki [ Izvor: Danas ]

09. 05. 2022. 17:10 0

Tri za tri

Posle kratkotrajnog zatišja opet su na sportskim stranicama dominantne informacije o igrama van terena, odnosno nameštanju rezultata.

Disciplinska komisija fudbalskog saveza Srbije je "žestoko" kaznila FK Novi Pazar. Posle dojave UEFA o sumnjivim dešavanjima na meču sa surduličkim Radnikom Novopazarci su kažnjeni sa deset miliona dinara i uslovnom kaznom od minus šest bodova, u naredne dve godine. Novčana globa stupa odmah na snagu a kazna o oduzimanju šest bodova biće aktivirana u naredne dve godine. "Žestoko" je pod navodima jer tu kaznu (najverovatnije) neće platiti FK Novi Pazar, već oni koji su i izrekli kaznu - FSS će kroz raznorazne donacije za razvoj fudbala u Novom Pazaru izmiriti taj dug.

Da se fudbalske utakmice nameštaju - već smo navikli, praktično od kada se fudbal igra na ovim prostorima ima i zakulisanih igara. Jedno vreme je bila direktna kupoprodaja bodova. Najpoznatiji "posrednik" bio je "estradni menadžer" Velibor Džarovski, koji je optužen da je namestio 22 utakmice, a sam se hvalio da ih je bilo više od 80 (prećeno mu je kaznom od 15 godina, a u zatvoru je proveo 90 dana).

Potom je sve "završavano" sa sudijama. Svaki drugi sudija je imao svoju privatnu firmu ili bio makar trgovački putnik. U Nišu bi "kupio" televizore koje bi "prodao" u Novom Sadu gde je kupovao kukuruz koji prodaje u Beogradu… Kada je stigla besparica, prešlo se na najeefikasniji i do danas neiskorenjeno pravilo "tri za tri". Dva ili više klubova se dogovore da u njihovim međusobnim susretima nikako ne sme da bude nerešenog rezultata (gube se dva boda) i, uglavnom, se dogovaralo da bodove osvaja gost - veća je kvota na kladionicama. U izveštaju UEFA Novi Pazar se pominje kao klub posmatran u sedam sumnjivih utakmica. Međutim, konkretnih dokaza nema jer nema protoka novca, sve se dogovara u uskom krugu ljudi.

Ne sumnjam da i u ostalim sportovima ima klubova koji "imaju veoma dobru saradnju", ali nisu u fokusu javnosti, medija, kladionica, pa ti "dogovori" prolaze praktično neopaženo. Sve dok se baš ne pretera kao što su to uradile rukometašice Temerina i Ravangrada. U utakmici Prve lige Vojvodine Temerin je pobedio ekipu Ravangrada sa 86:15. Zbog sumnje da je meč režiran kako bi Temerin pobedio sa što većom gol razlikom i tako završio ligu kao prvi, RSS je sproveo hitnu istragu i nakon prikupljene dokumentacije čitav slučaj prijavio policiji i nadležnom tužilaštvu.

Moguće je da će istraga da "otkrije" kako su se devojke samoinicijativno dogovorile, jer su prijateljice na Fejsbuku, sestre od tetke im igraju u protivničkom klubu… Ili su jednostavno pomislile - u zemlji u kojoj se sve namešta - od izbora za predsednika do konkursa za čistačicu u nekom javnom preduzeću - zašto se ne bi namestila i rukometna utakmica.

Živa Vekecki

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati