Fudbal

[ Izvor: Mediji ]

18. 01. 2022. 11:04 1

Umro Pako Hento, najveći španski fudbaler svih vremena

Tužan dan za španski fudbal i čitavu Španiju - Real Madrid obavestio je javnost o smrti Fransiska Paka Henta, jednog od svojih najboljih igrača u istoriji. Hento je preminuo u 89. godini. Od odlaska Alfreda di Stefana bio je počasni predsednik Kraljevskog kluba i jedan od poslednjih simbola generacije koja je pedesetih godina prošlog veka postavila nenadmašan rekord osvajanjem pet uzastopnih titula prvaka Evrope.

Pako Hento nosio je dres Reala punih 18 godina. U vreme kada je bilo daleko manje utakmica nego danas sakupio je blizu 450 zvaničnih nastupa za Madriđane i postigao 180 golova. Proslavio se kao levo krilo, postavivši neke od rekorda koji ni do danas nisu oboreni.

Njegov učinak od šest osvojenih trofeja Kupa šampiona teško će biti nadmašen, baš kao i onaj što govori o uspešnosti u domaćim okvirima - špansku La ligu uzimao je čak 12 puta. U njegovoj riznici je ukupno 24 trofeja s Real Madridom.

IFHSS (Međunardoni institut za fudbalsku istoriju i statistiku) proglasio ga je za najvećeg španskog fudbalera svih vremena i 30. najboljeg igrača u istoriji fudbala. Igrao je na dva Mundijala (1962. i 1966), ali nije imao naročitog uspeha sa Furijom.

Kada je odlazio u penziju 1971. na njegovom oproštaju igrao je Dragan Džajić. Izlazeći iz igre Hento je predao trećoj Zvezdinoj zvezdi dres sa brojem 11, očekivalo se da ga baš Džaja nasledi na levom krilu, ali do tog transfera nikada nije došlo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati