Fudbal

Direktno.rs

26. 10. 2021. 06:00 1

Sudio kontroverzni meč u LŠ, sad ima novo zanimanje

Verovatno najkontroverznija utakmica svih vremena u Ligi šampiona je odigrana je u maju 2009. godine, kada su se u revanšu polufinala sastali Čelsi i Barselona. Taj susret je na neki način promenio istoriju fudbala, a ime norveškog sudije Toma Heninga Ovreba zauvek je ostalo upamćeno.

Na "Stamford Bridžu" je pre 12 godina Čelsi u revanšu polufinala bio domaćin Barseloni Pepa Gvardiole, koji je tada stvarao najbolji tim na svetu, pa je u narednim mesecima pokorio Evropu i svet.

"Plavci" su imali vođstvo preko Majkla Esijena do samog finiša, odbrojavale su se minute do poslednjeg zvižduka i novog finala dok sjajan gol nije postigao Andres Inijesta za 1:1 i prolazak dalje zahvaljujući golu u gostima.

Susret su obeležile katastrofalne sudijske greške Toma Heninga Ovreba, i to uglavnom na štetu Čelsija, a u korist Barselone. Taj susret je zauvek obeležio do tada odličnog norveškog arbitra.

Domaći su tokom utakmice tražili nekoliko penala, a 25 minuta pre kraja gosti su ostali sa igračem manje nakon što je Erik Abidal srušio Nikolasa Anelku.

U 81. minutu Đerar Pike je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali je Ovrebo odbio da dosudi penal, što je već tada izazvalo ogromne frustracije kod "plavaca".

Nakon što je Inijesta u nadoknadi izjednačio, Čelsi je imao još jedan korner i priliku da postigne gol. Mihael Balak je šutirao i pogodio u ruku Etoa, ali penal ponovo nije dosuđen.

Tada su usledile nezaboravne scene, ljutiti Balak je na terenu jurio Ovreba, a Didije Drogba je pred kamerama vikao da se radi o "je**noj sramoti."

Drogba je dobio kaznu od šest utakmica neigranja, Žoze Bosingva, koji je Ovreba nazvao lopovom, suspendovan je na četiri utakmice, a Čelsi kaženjen sa 100.000 evra zbog nepropisnog ponašanja svojih igrača.

- Moram da praiznam da sam u sebi ključao. U svlačionici sam shvatio koliko je sve bilo kontroverzno. U razmaku od dva sata postao sam od prilično cenjenog sudije najveća budala u međunarodnom fudbalu - rekao je tada Ovrebo, a onda i nastavio:

- Bili smo pod policijskom pratnjom dok ne stignemo do aviona i vratimo se kući. Pretnje smrću su više dolazile od frustracija zbog neuspeha Chelseaja u tom meču i mog suđenja, nego iz stvarne želje da ubiju mene i moju porodicu - ispričao je Ovrebo pre nekoliko godina.

Sada već bivši norveški sudija je nakon ove utakmice počeo da nestaje sa scene. Prestao je da sudi mečeve Lige šampiona na neko vreme, zatim mu je dodeljeno da sudi susret Bajern - Fjorentina, kada su stigle nove greške na štetu italijanskog tima, što mu je definitivno bio kraj suđenja na vrhunskom nivou.

Od suđenja se oprostio 2012. godine, i to zbog povrede. Skoro desetak godina kasnije daleko je od fudbala i radi posao iz struke. Zaposlen je kao psiholog, pošto je u 20-im godinama studirao psihologiju.

Nedavno je radio i istraživanje kako su se sportisti nosili sa pandemijom koronavirusa, rezultati su pokazali da se neke sportisti bore sa nedostatskom sna i depresijom, ali da niko od njih ne sumnja u svoje sportske sposobnosti.

- Kada sportisti uspeju da održe dobru strukturu u svakodnevnom životu, to je pozitivno za njihovo mentalno zdravlje - poručio je ovaj 55-godišnjak.

Iako je promenio zanimanje i život, činjenica ostaje da će Ovrebo zauvek ostati upamćen po jednoj od najlošijih sudijskih predstava u istoriji fudbala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati