Fudbal

Sašo Ilijoski

14. 05. 2021. 05:45 0

Marko Nikolić - od "neznalice" do evropske klase

Srpski trener Marko Nikolić osvojio je u sredu Kup Rusije sa Lokomotivom iz Moskve potvrđujući da izrasta u trenera evropske klase.

Kada je krenuo da krči trenerski put u Radu kao najmlađi trener Superlige Srbije 2008. godine, srpska verzija Hohrea Sampaolija predanim radom i konstantnim učenjem preskakao je sve zidove građene na čuvenom našem osporavanju. Sa Vojvodinom je došao na prag grupne faze Lige Evrope, preuzeo je Partizan umesto Vuka Rašovića u decembru 2013, nije odbranio titulu, ali je ušao sa crno-belima u grupnu fazu Lige Evrope i kad je smenjen u martu 2015. bio je na pragu titule i imao pred sobom polufinale kupa.

Da nije bilo incidenta i ružne opaske za koju se odmah izvinio, Nikolić bi sigurno duže ostao u ljubljanskoj Olmpiji. Kad je dobio kaznu od sedam mečeva podneo je ostavku u aprilu 2016. Ali, da nije bilo tog momenta, ne bi se Marko vratio u Partizan da osvoji ono što mu je bilo uskraćeno u prvom mandatu. Spektakularna sezona, dostignuta prednost Zvezde, pobeda u direktnom okršaju za titulu, pa zatim trijumf u finalu Kupa nad istim rivalom.

Uradio je sve u sprskom fudbalu i rešio je da se dokaže u Evropi. Dve godine na klupi mađarskog MOL Vidija, ovenčani su bili titulom, grupnom fazom Lige Evrope bili su uvod u ulazak na A nivo. Dva puta je tukao PAOK, pa Čelsi. Posle više od dve godine otišao je i onda sa obe ruke 14. maja 2020. prigrabio ponudu Lokomotive iz Moskve.

Samo ljudi u Rusiji i oni koji znaju kakvo je ime Juri Sjomin, kakav je trag ostavio u Lokomotivi mogu da imaju približnu predstavu šta je sve i koga je sve morao Nikolić da pobedi da bi opstao na klupi. Prvo je ubedio navijače da je na pravom mestu, a oni su ga zajedno sa medijima dočekali na nož, osporavajući ga u svakom smislu. Onda je ubedio i stručnu javnost, pa i drugu, opozicijonu frakciju u klubu.

Ruski političar Igor Lebedev, poslanik u Dumi, je verovatno najburnije reagovao na odluku čelnika kluba za koji navija, koju je prokomentarisao uz naglašeno omalovažavanje srpskog stručnjaka:

- Izbaciti osobu kao što je Sjomin koja od 2016. svake godine osvaja trofeje sa klubom je neverovatno. Ne mogu da zamislim da ubijate koku koja nosi zlatna jaja - istakao je Lebedev - Da su zvali Gvardiolu, Zidana, Vengera ili Murinja... ali koga su oni doveli? Ko je to? Kakav Nikolić, kakav Srbin? Ko je uopšte čuo za njega pre dolaska u Rusiju? Šta je osvojio, gde je uopšte igrao? U prvenstvu Srbije? Na kom mestu je bio, poslednjem?

U eri pandemije obezbedio je Nikolić prvo drugo mesto i plasman u Ligu šampiona, zatim je odigrao fantastične mečeve sa Atletiko Madrdiom i Bajernom, ali i plaćao cehove u nikad jačoj ruskoj ligi zbog premorenosti i povreda.

Proleće je bio Markov dokaz kvaliteta, stigao je veliki zaostatak, u borbi je za mesto koje vodi u Ligu šampiona, ali je u sredu veče pobedom nad Krila Sovjetov 3:1 osvojio Kup Rusije, obezbedio grupnu fazu Lige Evrope.

- Pobeda je uvek lepa. Ovo je treća zemlja i treći Кup za mene i nadam se ne i jedini trofej jer ja uvek želim više. Želim da čestitam ekipi na pobedi. Bilo je teško, imali smo dugu i napornu sezonu. Bilo je sjajnih momenata, ali i teških. Međutim, imamo Кup. Želim da čestitam navijačima koji su sve vreme bili sa ekipom. Pred nama je još jedno finale. Ušli smo u grupnu fazu Lige Evrope, što je veoma važno, ali imamo priliku da igramo u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Želim da čestitam svojoj porodici. Ova pobeda je za mog oca, koji nas je, nažalost, napustio pre četiri meseca. Ja sam srećan - govorio je Nikolić posle meča.

Ako je neko imao dilemu vezanu za kvalitet Marka Nikolića, onda je valjda ovim uspehom sa Lokomotivom svima jasno da je on trenerski "trejd mark" koji raste jer ima samo 41 godinu. Titula i kup u Srbiji, titula i kup u Mašarskoj, kup u Rusiji. Zna se šta sledi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati