Fudbal

I. M.

11. 05. 2021. 10:55 2

DAN PONOSA I TUGE ZA GROBARE: 55 godina od finala Kupa šampiona u Briselu (VIDEO)

Na današnji dan, 1966. godine, na stadionu Hejsel, u Briselu, odigrana je utakmica finala Kupa šampiona između Real Madrida i Partizana. Nažalost, zlatna generacija "Partizanovih beba", najbolji sastav u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala do tada, nije uspela da ostvari najveći uspeh, nesrećno izgubivši rezultatom 1:2.

Partizan je poveo u 55. minutu golom Velibora Vasovića, da bi Real najpre izjednačio rezultat u 70. minutu golom Amansija Amara, a zatim je u 76. minutu pobednika odlučio Fernando Serena. Tako je Real Madrid osvojio svoju šestu titulu, dok je ovo bilo prvo i do sada jedino finale Kupa evropskih šampiona koje je igrao Partizan.

Pre poraza u Briselu redom su padali: Nant, Verder, Sparta Prag, Mančester Junajted.
Zlatnim slovima u istoriju su upisani: Šoškić, Jusufi, Mihailović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer i trener Abdulah Gegić.

- Ranije pre tog finala imali smo pohode ka finalu Kupa evropskih šampiona. Te godine smo bili sazreli i kao tim i kao pojedinci i očekivali smo da možemo nešto da uradimo. Mi smo nacija siromašnih, ali ponosnih ljudi. Nas su zvali "bebe", ali mi nismo bile bebe. Imali smo sklop karaktera u Partizanu, a mi koji smo ponikli u Partizanu mi smo bili kolovođe tog optimizma - pričao legendarni golman Partizana, Milutin Šoškić, u dokumentarnom filmu "Partizan 1966".
- Bili smo mladi, puni entuzijazma, prijatelji, drugovi. Ako smo i imali razmirice, one bi brzo prošle. Rekli smo - hoćemo da budemo prvaci, hajde da se ujedinimo i budemo šprvaci. Na Pravnom fakultetu sam predložio pomirenje i te godine smo bili prvaci i igrali u finalu Kupu šampiona. Imali smo veru u sebe. Pobedili smo Nant, Verder, Spartu koja je imala najbolji napad u Evropi, Mančester i Real. Sve smo dobili, osim Reala, ali iskreno da vam kažem, jedini klub koji je bio bolji od nas je bio Mančester. Mislim da smo poklekli, jer rukovodstvo nije bilo adekvatno, nije preduzelo sve mere koje je trebalo za tako veliku utakmicu - pričao je Vladica Kovačević, čuveni "Poslovođa", prisećajući se meča u Briselu.

Bio je to vrhunac "zlatne generacije" koja će se pamtiti dok je Partizana i Grobara.

Podsetimo, Partizan je prvi klub sa ovih prostora i uopšte iz istočne Evrope koji je igrao utakmice Kupa šampiona, još 1955. godine. Upravo je Partizan odigrao i prvu utakmicu ovog takmičenja sa Sportingom iz Lisabona, 4. septembra 1955. godine, čime je ispisao i istoriju evropskog fudbala. Rezultat utakmice bio je 3:3, dok je u revanšu u Beogradu Partizan slavio sa 5:2.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati