Fudbal

Sašo Ilijoski

14. 04. 2021. 21:17 3

Mirko Poledica: Politička liga došla je na naplatu

"Fudbal se nalazi u kandžama politike i sve dok je tako potpuno je nebitno ko je na čelu Saveza. Politički paraziti se neće tek tako lako odreći velikog plena koji daje fudbalska industrija. Zbog toga sam gotovo siguran da se neće ništa promeniti na bolje u skorije vreme", kaže u intervjuu za Direktno.rs Mirko Poledica.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" godinama ukazuje na anomalije u srpskom fudbalu, a posebno je u poslednjih godinu dana naglašavao posledice nakaradnih, nelegitimnih i nestatutarnih odluka čelnika FS Srbije u vezi profesionalnih liga.

Još u maju, kad su donete odluke o uvećanjnu Superlige i Prve lige Srbije najavljivali ste zajedno sa nama moguće nameštaljke kojima smo svedoci danas. Da li je bilo tako očigledno?

- Potpuno je bilo jasno da će ova sezona doneti veliki broj kontroverzi. Napravljena je politička a ne fudbalska liga i sada je došlo vreme na naplatu. Naravno, ništa od ovoga se ne bi ni desilo, niti bi se saznalo da UEFA nije reagovala. Mi stalno čekamo da nam neko sa strane pošalje informacije šta se dešava u našoj kući, što samo po sebi deluje ponižavajuće i dokazuje da smo nezrelo društvo.

Upozoravali ste na način popune profesionalnih liga, pokušaj političkog oživljavanja centara kao što su Leskovac, Jagodina?

- Super i PLS su popunjene u suprotnosti sa odlukama FSS i da smo pravna država, Izvršni odbor FSS bi morao krivično da odgovara, a ja ću vas podsetiti da Izvršni odbor broji 15 članova, od čega predsednik lično, bez saglasnosti Skupštine, postavlja osam članova. Dakle, o svemu je odlučivao jedan čovek koji se zove Slaviša Kokeza i niko nije imao hrabrosti da mu se suprostavi.

Suspendovanje finansijskog kriterijuma iz sistema licenciranja na godinu dana je po vama bilo pogubno?

- Finansijski kriterijumi za tekuću sezonu su suspendovani u postupku licenciranja, to u praksi znači da su pojedini klubovi dobili licence za takmičenje iako ih u normalnim okolnostima ne bi dobili. Sada je period kada svi dugovi dolaze na naplatu, pa se traži alternativno finansiranje, koje je izgleda pronađeno u nezakonitim radnjama.

Neregularnost takmičenja ne događa se samo kad UEFA javi, koliko je povećan broj nameštanja od 2016?

- Broj utakmica koje su u UEFA monitoringu naglo se povećao od 2016. godine, to se poklapa sa dolaskom Slaviše Kokeze na čelo FSS. Lično sam imao uvid u međunarodne izveštaje i osećao sam veliku sramotu dok sam čitao. Sa druge strane, osetio sam i nadu da će se naši funkcioneri opametiti, ali to se nije desilo.

Istraga je bilo mnogo, a samo par sitnih riba su kažnjeni, zašto?

- Da budemo jasni, prijava UEFA ne znači da su se utakmice zaista nameštale, to znači da postoje osnovane sumnje. Pretpostavka nevinosti mora da postoji iako svi mi koji radimo u fudbalu znamo da je stvarno stanje mnogo gore. Prepreka na koju nailazimo je to da između pravde i prava postoji suštinska razlika a ja lično u pravnu državu ne verujem.

Govorili ste da je ovo samo posledica odluka odgovornih na Terazijama 35, kako spasiti fudbal?

- Fudbal se nalazi u kandžama politike i sve dok je tako potpuno je nebitno ko je na čelu Saveza. Politički paraziti se neće tek tako lako odreći velikog plena koji daje fudbalska industrija. Zbog toga sam gotovo siguran da se neće ništa promeniti na bolje u skorije vreme - zaključio je Poledica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati