Fudbal

S. I.

03. 03. 2021. 10:47 3

Piksi zlatnom lopatom čisti srpski fudbal

Dragan Stojković Piksi nije samo novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije već je istovremeno dobio odrešene ruke da bude sve i svja u srpskom fudbalu.

"Afera Elez i Belivuk" sa kojom je tesno povezivan i već ispitivan, neminovno će doneti odlazak Slaviše Kokeze sa mesta predsednika FS Srbije, a time i odlazak kompletne vodeće garniture koju je sa sobom doneo u poslednjih pet godina od kako vedri i oblači srpskim fudbalom. Piksi se odjednom našao u nebranom grožđu jer je zamoljen da onom istom zlatnom lopatom kojom je uz predsednika Aleksandra Vučića ubacivao "prvu ruku" za temelj japanske fabrike guma "Tojo" počne da čisti sve one koji su delovanjem u poslednjih pet godina doveli srpski fudbal u doboki glib odakle može da ga izvuče samo najjači traktor.

A, nije se baš spremao da bude istovremeno i selektor i predsednik. Da je znao ovo u decembru možda bi se odlučio da bude predsednik a da Savo Milošević vodi "orlove". Možda bi to za srpski fudbal bilo bolje rešenje. Ovako, Stojković je prihvatio da počisti sportski sektor u kome se završava u junu opus Vladimira Matijaševića kao sportskog direktora a od danas taj tehnički deo posla obavljaće Stevan Dika Stojanović. Ako tandem Zvezdinih legendi ima zadatak da u sportskom delu uspostavi sistem, pitamo se svi ko će menjati Kokezu?

Slaviša Kokeza ima pametnija posla od rukovođenja fudbalom gde se od svih svojih poslova najmanje proslavio, a u kome će biti prilično dobro upamćen po svemu što je dozvolio da se radi. Kao niko do sada imao je apsolutnu podršku vladajuće stranke, drugarski odnos sa predsednikom i priliku da ukaljani fudbal izvlači iz blata. Umesto toga, okružio se pogrešnim ljudima, uz to je pomislio da o fudbalu mnogo zna i vodio ga je kao što Vučić vodi državu - oligarhistički. Zato će sa sobom da obori kao domine mnoge svoje ljude, pre svih generalnog sekretara Jovana Šurbatovića koji nije sprečavao i ono što je morao. Zbog funkcije i zbog sebe. Ako ode predsednik, po Statutu FSS menja ga prvi potpredsednik (Marko Pantelić) koji ima obavezu da zakaže Izbronu Skupštinu.

Čaršija bi da vidi Nemanju Vidića na čelu Saveza, zbog svega čemu je u otvorenom pismu zamerio Kokezi i rukovodiocima. Bivši as Mančester junajteda dugo nije u zemlji, a kad se namnoži korov onda ne može da se iskopava naslepo već mora da se vadi temeljno, kopa u dubinu dva metra neupoterbljive zemlje i čeka da zazdravi da bi nešto moglo da se zasadi. Vidić ima trenerske ambicije, tako da je mnogo izvesnije da privremeno, na nekoliko godina u fotelju sedne Dragan Džajić. Legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala mogao bi da bude onaj faktor izmirenja i neko je ko razume sistem, koji je savetima mnogo pomogao Zvezdanu Terziću da stabilizuje Crvenu zvezdu.

Treća glasina ponovo ide ka Zvezdanu Terziću u čije sposobnosti predsednik Srbije, koji se "nikad nije mešao u fudbal", ima najveće poverenje. Međutim, ko zna Terzića zna i da on ima svoj metod rada, svoje ljude i ne trpi "kalifu iznad kalifa". Četvrto ime o kojem se govori je Žarko Zečević, nekadašnji generalni sekretar FK Partizan. Opet se priča o balansu funkcija između Zvezde i Partizana...

Domino efekat Kokezinog pada osetiće se posebno u Sudijskog komisjiji koju će biti kompletno promenjena a i "provetrene sudijske liste". Pitanje je i promena koje je će Nikola Lazetić učiniti u mlađim kategorijama. I tako redom. Ali, da krene redom.

Stojković ima svoj plan, viziju, ljude, za sada je okrenut samo reprezentaciji Srbije jer ga čekaju martovske kvalifikacije, a sigurno od njega nećete čuti ni reč o vrhuški Saveza dok god je na čelu Kokeza. A, ne bi trebalo dugo tu da ostane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati