Fudbal

[ Izvor: Sportsport.ba, Gardien ]

28. 02. 2021. 12:29 1

Tokom radova za SP u Kataru umrlo preko 6.500 radnika migranata

Više od 6.500 radnika migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo je u Kataru otkako je pre 10 godina ova zemlja dobila organizaciju Mundijala 2022. Postoji bojazan da je broj umrlih mnogo veći jer nema podataka iz Filipina, Kenije...

Engleski "Guardian" je u dokumentima prikupljenih iz vladinih izvora došao do podatka da u proseku 12 migranata iz ovih pet južnoazijskih država umire svake nedelje od decembra 2010. godine, kada je krenula izgradnja stadiona i raznih objekata, prenosi "Sportsport.ba".

Podaci iz Indije, Bangladeša, Nepala i Šri Lanke otkrili su da je u razdoblju od 2011. do 2020. bilo 5.927 smrtnih slučajeva radnika migranata. Zasebno, podaci iz pakistanske ambasade u Kataru izvestili su o ddrugih 824 smrtnih slučajeva pakistanskih radnika, između 2010. i 2020. godine.

Ukupan broj poginulih znatno je veći, jer ove brojke ne uključuju smrt iz niza zemalja koje u Katar šalju velik broj radnika, uključujući Filipine i Keniju. Smrti koje su se dogodile u poslednjim mesecima 2020. takođe nisu uključene u ovu studiju.

U posljednjih 10 godina Katar je započeo veliki program izgradnje objekata za organizaciju Mundijala 2022. godine. Izgrađeno je sedam novih stadiona, ali mnogo veći građevinski radovi obavljeni su na izgradnji aerodroma, puteva, hotela, čitavog jednog novog grada.

- Iako se smrtni podaci ne kategorizuju prema zanimanju ili mestu rada, verovatno je mnogo premilunih radnika bili zaposleni na ovim infrastrukturnim projektima Svetskog prvenstva - kaže Nik Mekian, direktor "FairSquare Projects", firme specijalizovane za radnička prava.

Navodi uzroka smrti su različiti: najčešće su prirodne smrti zbog infarkta, aktunih zapaljenja vitalnih organa, ali i višestrukih povreda usled padova sa visina pa sve do pronalaženja "raspadnutih leševa".

Organizacioni odbor Svetskgo prvenstva u Kataru je na pitanje o smrtnim slučajevima na projektima stadiona, rekao je

- Duboko žalimo zbog svih ovih tragedija i istraživali smo svaki incident kako bismo osigurali naučene lekcije. Uvek smo održavali transparentnost oko ovog pitanja i osporavali netačne tvrdnje oko broja radnika koji su umrli na našim projektima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati