Fudbal

Direktno.rs [ Izvor: Istinomer ]

28. 02. 2021. 12:45 26

Od čalme za Vučića do SNS tajkuna: Кo je Slaviša Кokeza

Slaviša Кokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, danas je u SBPOK priveden na informativni razgovor kako bi objasnio svoje veze sa ljudima iz kriminogene sredine. On je poznat i kao visoki funkcioner SNS, stranke na vlasti i biznismen koji poseduje više firmi koje su od 2014. do danas ostvarile visoke prihode preko poslova sa državom.

Ko je Slaviša Kokeza koga je Aleksandar Kajmaković, vlasnik prestižnih restorana označio kao čoveka koji mu je preporučio Veljka Belivuka, Velju Nevolju kao obezbeđenje u lokalima?

Došao je iz ratom zahvaćene Bosne i raznim poslovima povezanim sa politikom došao do velikog bogatstva. 

Neki su ga opisali kao čoveka koji je od vlasnike trafike, pa ugostitelja, preko rasečene glave 2008. braneći Aleksandra Vučića izrastao u tajkuna i jednog od trojice najvernijih ljudi predsednika Srbije, a onda i predsednik Fudbalskog saveza.

U svojoj zvaničnoj biografiji na sajtu Fudbalskog saveza Beograda, Kokeza koji je rođen 1977. u Sarajevu, ističe da je fudbalsku karijeru započeo u Čeliku iz Zenice igrajući u mlađim kategorijama u periodu od 1985. do 1991. godine. Iz ratom zahvaćene Bosne stigao je u Beograd i "snašao se" na Novom Beogradu.

Počeo je, kako kažu od trafike koju je držao, da bi se uz pomoć prijatelja iz fudbala i navijača širio. U seniorskoj konkurenciji, kako navodi, igrao je za FK Brodarac iz Novog Beograda, a u ovom klubu kao fudbaler i kao funkcioner proveo je period od 1999. do 2014. godine. Napominje da je još kao aktivni fudbaler u periodu od 2009. do 2011. godine postao direktor Brodarca, a od 2011. do 2012. godine bio je generalni direktor Zemun, prenosi "Istinomer".

Prema podacima Agencije za privredne registre, Kokeza je stoprocentni vlasnik najmanje tri firme - "Eurosalon fabrika doo", "Senior team doo" i "Best contact doo". Ima vlasničkog udela u još nekoliko preduzeća, između ostalih u firmi pod nazivom "Srećni milioner", pisao je Istinomer.

Neke od njegovih kompanija registrovane su na istoj adresi kao i firma "Prointer IT Solutions and services doo, Beograd2. Ta firma je nedavno preuzela kompaniju "Alti doo", koja u vlasništvu ima lanac prodavnica IT opreme "WinWin", koja se opet prispojila "Tehnomaniji".

Bivši lider DS Bojan Pajtić izjavio je da su bliski saradnici premijera Srbije Aleksandra Vučića i Slaviše Kokeze „uspostavili monopol nad IT tržištem Srbije“.

Kupio je "Eurosalon" krajem 2014. godine za 190.000 evra od Slobodana Kvrgića, napravio je velike poslove sa državom, samo je od posla sa Aerodromom "Nikola Tesla" u Beogradu tokom februara i marta 2017. godine zaradio 32,5 miliona dinara, pisao je režimski "Kurir". Za Kokezino vreme ova firma je u 40 poslova sa državom (ministarstva, Narodna banka, sudovi, Putevi Srbije, EDB, Uprava Carine...) za dve godine duplirala prihode. I Kokeza je "Eurosalon" preprodao Kvrgiću za 915.000 evra.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović pozvao je 2019. predsednika Srbije Aleksandra Vučića da kaže gde je sedam miliona evra koje je Elektroprivreda Srbije (EPS) platila "Prointeru", Kokezinoj firmi za instaliranje "sistema SAP" koji, kako tvrdi, nikada nije proradio. 

On je novinarima u Beogradu izjavio da je ta Kokezina firma uvećala svoj profit za 350 puta poslovanjem s državom, te da Kokeza tim profitom kupuje trgovinske lance u Srbiji. Dve Kokezine firme su od 2013. do 2017. godine zaključile više od 200 ugovora s državom za 52 miliona evra, a da je on bio jedini ponuđač na 43 odsto tendera.

Ono što nema u APR, a priča se gradom jeste njegovo suvlasništvo u najelitnijim prestoničkim restoranima, noćnim klubovima, ali to nije dokazivo. Govori se da poseduje ranč i plantaže u Dominikanskoj Republici, ali ni o tome nema dokaza.

Kokeza je bio član Srpske radikalne stranke, a po osnivanju Srpske napredne stranke 2008. godine postaje član i funkcioner te partije. Član je Glavnog odbora i potpredsednik beogradskog odbora SNS. Početkom maja 2016. lider SNS Aleksandar Vučić je izjavio da "Slaviša Kokeza ne može da bude nikakav funkcioner, niti član Glavnog odbora SNS, apsolutno ništa ukoliko želi da bude predsednik FSS".

Šira javnost za njega je prvi put čula u julu 2008. godine kada se pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke, sedeći pored tadašnjeg zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića i generalnog sekretara Aleksandra Vučića. Kokeza je, kako je rečeno, povređen na mitingu koji su radikali organizovali na Trgu Republike protestujući zbog hapšenje Radovana Karadžića.

- Kokezina glava bila je obmotana zavojem, a leva ruka mu je bila u gipsu do lakta. Povrede je, kako je rekao, zadobio dok je sa još jednim momkom pokušavao da zaštiti Vučića od policijskog batinanja. Sam Vučić, koji je u utorak izjavio da je dobio četiri-pet udaraca pendrekom, nije imao vidljive povrede - pisala je "Politika", 30. jula. 2008. godine.

U decembru 2012. godine je na redovnoj Skupštini FK Crvena zvezda izabran za potpredsednika Upravnog odbora kluba. U avgustu 2015. podneo je ostavku na tu funkciju.

Samo mesec dana ranije izabran je za potpredsednika Izvršnog odbora FSS, potom predsednika FS Beograda, da bi 20. maja 2016. postao predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Kokeza rukovodi FSS kao sa svojom firmom, ne poštuje Statut, zakonske odredbe, čak je i svoj reizbor na mestu čelnika FSS do 2023. godine učinio pravno oboriv jer je prekršio Statut, pa slobodno može da se vodi da je od 20. maja 2020. nelegitimno na čelu Saveza.

Štetu koju je srpskom fudbalu naneo odlukama daleko prevazilaze korist od plasmana na SP u Rusiju 2018. godine, šminkanju "Kuće fudbala" u Staroj Pazovi. "Proslavio" se otvorenim ratom protiv Nemanje Vidića, ali već nekoliko meseci govori se da će ga Vučić skloniti sa mesta čelnika FSS na poziciju direktora izgradnje "Nacionalnog stadiona" kako bi kontrolisao protok novca.

Tek kada dođe neki novi predsednik, sa nekom drugom političkom voljom, možda će biti jasnije na koji je način Kokeza vodio srpski fudbal i šta je sve radio.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 26

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati