Fudbal

Direktno.rs

03. 01. 2021. 12:36 1

POLITIKA I FUDBAL 2020. FSS ili "Fudbal - Sramota - SNS"

Fudbalski savez Srbije i u 2020. godini ostao je samo sredstvo političke manipulacije stranke na vlasti i poligon za razne mahinacije, korupciju i stranačka razračunavanja.

FSS i u 2020. godini kao i u dve prethodne u prevodu može da znači "Fudbal-Sramota-SNS". Vodi ga Slaviša Kokeza, visoki funkcioner SNS-a. Okružio se stranačkim telom, napravio stranačku Skupštinu i vlada fudbalom na klasičan SNS način - krši Statut kako mu odgovara, koristi ga "po babu i stričevima", radi šta god hoće, i to uz model "ili si SNS ili si protiv SNS-a".

FIFA i UEFA bi mogli glat da reaguju jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više obraćanja ove godine rekao kako "moram da sredim stanje u fudbalu, da napravim neke promene". Prvi postulat Svetske i Evropske kuće fudbala glasi "Politika ne sme da se meša u rad fudbalskih organa". Ne mogu po Statutu da u fudbalu rade ljudi koji su osuđivani ili koji su u postupcima suđenja za zloupotrebu položaja pa rade. A, rade. Za to je jedan od dokaza sudija Srđan Obradović koga je baš "osudio Kokeza, a zatim ga vratio na listu delegata suđenja iako mu se još sudi za zloupotrebu službenog položaja na meču Spartak - Radnički Niš".

FS Srbije je pokazao svoje lice u 2020. godini, najtežoj godini po moderan svet zbog pandemije koronavirusa. Pod okriljem pandemije doneli su niz loših odluka po srpski fudbal: od završetka Superlige i Prve lige Srbije bez plej-ofa i plej-auta, preko bezrazložnog povećavanja broja učesnika sa 16 na 20 (Superliga) i 18 (PLS), političkog popunjavnja upražnjenih mesta, ukidanja obaveznog finansijskog dela u sistemu licenciranja, sudijskim listama i aferama.

Reprezentaciju Srbije su pocepali raznim mahinacijama, uspeli su da posvađaju kapitene Dušana Tadića i Aleksandra Kolarova, nisu uspeli da približe "orlove" narodu, sve ujdurme su im se vratile na penalu Aleksandra Mitrovića (ni kriv, ni dužan) u eliminaciji od Škotske u meču za plasman na EURO. Ceh je platio selektor Ljubiša Tumbaković i niko više. Ostali su bezgrešni, a velikodušni, Kokeza najbolji predsednik u vasioni itd. Opšte poznata vokabularno ispiranje mozga Vučića i njegovih SNS pratilaca.

I sve ovo do sada izrečeno, sve i sa izgradnjama stadiona koje nemaju mnogo veze sa FSS, već sa državom, ali to je druga tema, manje je sramotno od činjenice da je: Fudbalski savez Srbije bio javno uključen u predizbornu kamapanju SNS-a za junske izbore! U tom segmentu je Savez prekršio sve kodekse i da FIFA i UEFA nisu i same pod aferama, bili bismo izbačeni iz ovih organizacija dok se FSS ne očisti od političara. Savez je u vreme pandemije i lažnih brojeva zaraženih, vratio publiku na stadion, i to 50 odsto kapaciteta, pa je u Humskoj bilo 18.000 gledalaca na kupu (Partizan - Zvezda), 20.000 na "Marakani" na proslavi titule Zvezde, 8.000 na finalu kupa u Nišu. Reći će u FSS "samo smo sprovodili odluke Kriznog štaba", što ih suštinski ne amnestira da su poslužili vladajućoj stranci u političkoj kampanji.

Neoboriv dokaz je sledeći: FSS je u poslednjih 10 dana Vučićeve kampanje, što su sami svedočili na zvaničnom sajtu, svakodnevno otvarao terene sa veštačkom travom, donirao opremu, kako su naveli za 2.000 amaterskih klubova, išao od regiona do regiona, grada do grada, sela do sela, upotrebljavao i zloupotrebljavao u tu svrhu sportiste i sportske radnike samo da bi pokazao kako je SNS opšti dobrotvor i stranka koja se brine za "našu decu". Mnogi su se zarazili, neki su nažalost i preminuli. E, to je nedopustivo.

Ako već FS Srbije nema kredibilitet, znanje, stručnost, ako nema viziju i ne zna da vodi fudbal, onda jedino ne sme da bude ovo što sada jeste - SNS poligon i sredstvo za obavljanje stranačkih zadataka. Suštinski, ovaj saziv Saveza je sramota za mnoge stanovnike Srbije koji na bilo koji način rade u fudbalu ili ga samo gledaju i vole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati