Fudbal

Sašo Ilijoski

30. 10. 2020. 06:30 0

Zvezdina moć ide iz magije Kataija

Zvezdana noć 29. oktobra, istorijski vredna pobeda nad Slovanom Liberec od 5:1 bila je i najubedljivija u grupnim fazama evrokupova a izvojevana je izuzetnim timskim radom i magijom Aleksandra Kataija.

"Znam da Mađiko ne bi želeo da ga hvalim jer on igra za tim, a ten ka kraju za sebe", je rečenica koju je trener Dejan Stanković spakovao na pravo mesto, s tim što je jasno kao dan da moć Zvezde ide iz magičnih momenata Aleksandra Kataija. Jedna zvezda ne čini zvezdano nebo, ali najjače sija, privlači pažnju i prži sve redom jer je najveća.

Katai kad je fit, kad je odlučan kao sinoć onda zaista spada u red najboljih ofanzivaca u nas, a sigurno je, kao što je Stanković i naglasio, lider ekipe. Teško je rečima opisati ono što je on radio na terenu, sa kakvom lakoćom je prolazio, kojim šestim čulom je gurao lopte u prostor, na koje je sve načine privlačio pažnju na sebe. Gol koji je postigao posle solo prodora, pretrčanih 30 metara u sprintu i realizacijom jednog Lea Mesija zaista je za priču. Ovakav Kataio, ali i odlični Mirko Ivanić i dvostruki strelac El Fardu Ben, udarna je Zvezdina trojka koja pravi razliku. Kad su sva trojica razigrana, a ostali koncentrisani i odani zadacima, a rival često i nesnađen, na kraju i nokautiran onda je Zvezda moćna.

Problem u igri je rešen individualnim kvalitetom, ali ostaje sigurno zabrinutost zbog novih ispada Seku Sanoga. Nova izgubljena lopta na 16 metara, novi glupo primljen gol i to je jedina mrlja u perfektnom izdanju Zvezde. Neka naredna glupost, a uz to je opet glupo Sanogo dobio novi žuti karton, koštaće mnogo skupo kao u Nemačkoj. Stanković će verovatno sada malo energičnije reagovati i razgovarati sa Sanogom. Zvezda ima Njegoša Petrovića kao alternativu, tražiće se igrač na toj poziciji.

Stanković i njegov stručni štab zaslužuju sve pohvale za postavku meča. Neke okolnosti su im išle na ruku, ali su sjajno uvideli gde su rupe u odbrani i po levom boku su ih preko Kataija, Ivanića i Rodića razmonitirali a kad su Česi "skupljali" prostor na toj strani, Zvezdini igrači su prenosnim loptama ugrožavali protivnika sa desne strane. Odličan protok lopte bio je važan segment.

Ovakvom postavkom igre, stalnim rotacijama Ivanića, Bena i Kataija iza veoma pokretljivog Falćinelija, koji možda nije bio u gro planu, ali kao nagradu za rovokopački posao zaslužio da mu se namesti peti gol, otvorili su prostor bekovima Milanu Gajiću i Milanu Rodiću. Nekadašnji "romantičari" su konačno iskorišćeni na pravi način, pokazali su ofanzivnu moć, Rodić asistencijama, a Gajić i ključnim trećim golom.

Odbrana je uradila dobar deo posla, ali treba istaći da je Milan Borjan kod 3:1 skinuo slobodnjak sa 16 metara kao panter što je možda bio ključ za završni udarac koji je Liberecu zadao Katai. I statistika kaže 59/41 odsto posed lopte, 21/13 odnos šuteva, 9/2 u okvir gola. Pet golova od devet, odlična efikasnost.

Zvezda pet, Liberec jedan. Tako je negde i ocena igre dva tima, jer Česi sem borbenosti i snage, donekle i opasnosti iz prekida imaju skromne mogućnosti. Za sedam dana na "Marakanu" stiže Gent, ponižen u Liberecu, razmontiran od Hofenhajma kod kuće 4:1. Zvezda mora opet ovako, možda može i bolje igrački, a rezultatski je važno da osvoji tri boda. Sa novom "trojkom" proleće u Ligi Evrope će zaista početi da se približava.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati