Fudbal

Direktno.rs

23. 10. 2020. 07:06 5

SAD JE VEĆ JASNO Zvezda ima probleme

Crvena zvezda je izgubila prvi meč u ovoj sezoni, Hofenhajm je čašćen sa dva gola pa su Nemci pobedom startovali u Ligi Evrope. Ako do sada nije bilo jasno, meč u Zinshajmu je doneo potvrdu - Zvezda ima problem sa igrom i realizacijom, posebno u Evropi.

U tri važne, da kažemo jače utakmice ove sezone - Omonija (1:1), Partizan (1:1) i Hofenhajm (0:2) - Crvena zvezda nije ostvarila cilj, a nije bila lošiji partner. Protiv Omonije i Partizana je imala veći posed lopte, protiv Hofenhajma egal, ali nije bila ubojita. A, stvarala je neke šanse i to pre svega na individualni kvalitet. Šta se to dešava?

Odgovor treba da pronađe trener Dejan Stanković i njegov stručni štab. Njegova izjava posle meča "ova igra je naš putokaz za dalje, izgubili smo zbog nekih sitnih detalja" jeste samo reakcija na jeftin poraz od Nemaca koji su bez pet-šest igrača i sa rotacijama koje su imali ipak samo solidan tim, ne "babaroga" koja je jedina nanela poraz Bajernu u 2020.

Neigranje Gelora Kange i Mirka Ivanića u Humskoj i Nemačkoj mogu donekle da opravdaju manjak ideje u organizaciji igre, mada je Gabonac do sada više negativno nego pozitivno uticao na Zvezdinu igru. Poslednje dve utakmice su potvrdile da Seku Sanogo ne može mnogo. Ima iskustva vezista Obale Slonovače, ima i određeni kvalitet, samo na momente podseti na onog igrača iz Jang Bojsa, ali kad nema fizičku moć onda su njegove greške presudne. Napravio je i penal nad Gaćinović samo što sudija Ernandez to nije želeo da vidi. Surov iskren prema Sanogu je bio u komentaru na RTS Rade Bogdanović, nekadašnji reprezentativac:

- Kapelo je govorio da tim bez zadnjeg veznog izgleda kao auto bez motora. Sanogo izgubi loptu na 20 metara od gola i to je nedopustivo. A, imao je dve šanse glavom ali on nije školovan igrač za tu vrstu igre. Njega je oba puta lopta pogodila u glavu umesto on nju. I drugi gol Zvezda je primila na isti način, pa ne smeš da izgubioš loptu ispred gola jer onda ubiješ golmana. Ne smeš jeftine golove da primaš, sve se to kažnjava u Evropi.

Njegova greška u defanzivi je skupo koštala ekipu, pošto je gol postigao vezni igrač koga je morao on da zatvori a ne da se čeka da neko od štopera da interveniše jer su oni imali svoje igrače. Na kraju je Eraković ostavio Gajića sa dvojicom igrača da bi pokušao da blokira Baumgartnera. Veljko Nikolić jeste talentovan, ali njemu je potreban saigrač tipa Nenada Krstičića ili Branka Jovičića da bi mogao da organizuje igru.

- U ligi bez briga koji god meč da odigrate, to je trening igračima Hofenhajma. Zvezda je imala jednu dobru utakmicu, derbi i tu mogla da pokaže kvalitet. Hofenhajm je jedna prosečna nemačka ekipa, ima određen kvalitet što je pokazala ali Zvezda ima problema u igri. Bila je kako kažu "jalova", jeftino je doživela poraz - komentarisao je Bogdanović.

Sa igrom ide i realizacija. Tri prilike u prvom delu, jedna u nastavku, dovoljno da se postigne gol. Ako imaš klasu od napadača. Ima Zvezda majstore kao što su Katai i Ben, ali ne mogu oni sve da reše, pogotovo kad su povređeni. Dijego Falćineli još traži konstatnost forme, u Superligi je lako, ali za Evropu je nespreman. I zbog njega mora da postoji način igre koji će se usavršavati, Stanković se previše oslanja na individualni kvalitet pojedinaca, ali to nije dovoljno da bi se u grupi stiglo do proleća.

Imala je Zvezda i benefite iz ovog meča. Prvi je Strahinja Eraković a drugi odbrana sa tri štopera u liniji. Eraković je bio daleko bolji nego u derbiju, Dabura je zaista odlično čuvao, a njegova zakasnela blokada kod prvog gola je samo pokušaj da se isprave tuđe greške. Milunović igra veoma dobro kao korektor, ali ne sme sebi da dozvoli da onako pogreši u nadoknadi i primi drugi gol, Degeneku više prija posao "igrača zadatka". Još da se nivo igre podigne za nivo ovog takmičenja...

Rekli smo da će Hofenhajm za Zvezdu biti prekretnica između želja i mogućnosti. Kad se sagledaju svi elementi utakmice Nemci su slavili jer su pokazali zašto se igra fudbal - za golove. Zvezda mora da radi na tom segmentu, da traži postavu i način igre kojim će moći da igra u oba pravca 90 minuta i bude konkretna u završnici. Jeste ovo bilo najkvalitetnije izdanje Zvezde u Evropi ove sezone, ali je ovo i takmičenje koje podrazumeva kvalitetnu igru ako želite da prođete u nokaut fazu a da ne budete samo nokautirani.

Ovako, meč u Nemačkoj može da dovede sve u Zvezdi samo u zabludu. Komentari "šteta, bili smo blizu boda, jeftin poraz" navode na zaključak da je sve bilo kako treba samo je nedostajala završnica. A, to nije baš bilo tako. Mora da se radi...

Videćemo da li će Stanković zbog isključenja moći da vodi tim za sedam dana kada dolazi Liberec.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati