Fudbal

Direktno.rs

17. 09. 2020. 15:47 32

Zbog Vučića nestala strast zvezdaša za Zvezdom?

Crvena zvezda nije pomerila granicu i neće imati priliku da treći put uzastopno dostigne grupnu fazu Lige šampiona. Poraz na Kipru posle penal drame od skromne Omonije (1:1 - 2:4 penalima) doneće tamne oblake nad Marakanom, ali ni oni neće biti kao nekad jer je jednostavno iz nekih čudnih razloga odjednom, u poslednjih šest meseci nestala strast među zvezdašima za tim evropskim kremom.

Da li je, kako to voli generalni direktor Zvezdan Terzić da kaže, "zvezdaška javnost" očekivala glatki prolaz na timski kvalitet ili s druge strane stekla nepoverenje u rad uprave, igrače, stručnost trenera Dejana Stankovića pa ih je uhvatila melanholija? Da li je možda ovoj atmosferi kao kad Zvezda igra kup sa Trepčom doprinela pandemija koronavirusa, tek interesovanje i strast pristalica crveno-belih boja za meč na Kipru nije postojala u onoj meri kakva je bila prethodnih godina, da ne kažemo decenija?

Da li je možda poistovećivanje Crvene zvezde sa vladavinom Aleksandra Vučića, predsednikom koji nikad nije krio povezanost sa severnom tribinom i navijačkim strastima, odvratio neke strastvene zvezdaše od stadiona i interesovanja za klub kao revolt tiranije predsednika Srbije prema narodu koja je u poslednjih godinu dana postala neizdrživa? A Vučić, poistovećivan kao "gazda kluba iz senke" i "državni bankomat" još od one novembarske noći 2012. kad je na ponoćnoj konferenciji doveo novu upravu, koristi povezanost sa Zvezdom i sve što čini za nju kako mu odgovara. Dozvoljava sebi da kaže "kako je on zvao Aleksu Vukanovića i rekao mu da postigne gol protiv Jang Bojsa", preko "da u Zvezdi samo kukaju i traže novac", do onoga "nije država bankomat" i da "on nema veze sa Zvezdom".

Zvezdaška javnost sve zna, navijačima je jasno ko vuče konce i nazire se da im je dosta senke Aleksandra Vučića nad klubom i konaca koje on vuče u Ljutice Bogdana 1a. Zna se da sever ne podržava Vučića, bar ne većina "delija", a to su pokazali odbijanjem da učestvuju u razbijanju poslednjih građanskih protesta. Nije im se svidela ni priča da je Dejana Stankovića preporučio Vučić, što trener njihovog kluba, voljeni i slavljeni igrač, javno podržava predsednika, što je učestvovao nedavno u promo izbornoj kampanji.

Crvena zvezda čak 26 godina nije prezimila u Evropi kao pre tri godine kada je pod komandom Vladana "Klark Kent" Milojevića igrana grupna faza Lige Evrope, pa šesnaestina finala protiv CSKA, ali je u tom periodu uvek imala navijačku armadu sa velikom verom da i mnogo skromniji rosteri od ovog mogu nešto da urade. I ponavljao je Supermen to još dva puta uvodeći tim u grupnu fazu Lige šampiona, puneći Marakanu protiv PSŽ, Liverpula, Bajerna... Tada se živelo nedelju dana pre, nedelju dana posle meča za Zvezdu i sa Zvezdom. A, kad su juče šutirani penali u Nikoziji u mnogim delovima Beograda nije bilo ni uzdaha, ni psovki, ni aplauza - ničega. Kao da je na programu RTS "Selo gori a baba se češlja", a ne ključni meč Crvene zvezde koji je donosio grupnu fazu, 8.4 miliona evra u kasu...

Nije morao Dejan Stanković da nam objašnjava da je Zvezda bila bolja, da je imala više šuteva, jer srpski prvak je za klasu bolji tim i sa tri puta većim budžetom od Omonije! S obzirom na to da se uvek priča kako su naši klubovi inferiorni sa budžetom prema ostalim takmacima za Ligu šampiona i Ligu Evrope, treba reći da igrači Omonije po "Transfermarktu" vrede 9,6 miliona, a Zvezde - 49,65 miliona evra! Ali, budžeti ne igraju, znaju to u Zvezdi a znaju i navijači. Zvezdaška javnost je stala uz zvezdaše, uz Mitra Mrkelu i Vladana Milojevića, uz decu kluba Vujadina Savića, Filipa Stojkovića, Slavoljuba Srnića, Luku Adžića, Luku Ilića, Dejana Joveljića, uz srčane strance Mičela Donalda, Damjana Le Taleka, Gelora Kangu, Ričmonda Boaćija, uz krvav rad. I držana je, gajena ta atmosfera tri sezone, pomerane su granice, slavile su se titule, pa su tako prolazile neke čudne kupovine, još čudnije prodaje, puštanja bez obeštećenja poslednjih godinu dana.

Zvezdin brod je gubio zacrtani kurs koji je mirno plovio ka luci, osetio je to Milojević i otišao, nije to video Dejan Stanković koji je pokušao da okupi zvezdaše i uspeo u tome, ali je brzo pokazao da još mnogo mora da uči da bi bio Miloje, čije ime više ne voli ni da pominje jer mu kao senka stoji nad glavom. Oba važna meča na klupi Zvezde, polufinale Kupa protiv Partizana i ovaj sa Omonijom napustio je pognute glave najviše zbog svojih loših odluka. Moraće da objasni kako je to Spiridonović bolji igrač od Matea Garsije, kako je to Milan Pavkov zaboravio da igra fudbal, zašto je menjao Mirka Ivanića a držao Kangu u Nikoziji, zbog čega više nema povreenja u Veljka Nikolića i Željka Gavrića, iako oni i dalje pokazuju da moraju da igraju pre nekih drugih, zašto je Falčineli sa tri treninga uopšte igrao, a posebno zašto je pucao penal pre Kange, Gobeljića, Gajića, Jovančića...

Stanković je trener, ima puno prava da odlučuje ali će morati i da odgovara za sve odluke. Ne bude li se plasirao u Ligu Ervope, ne bude li imao sreće u žrebu kao što ju je imao do sada, i njega čekaju teški dani na klupi, pa i zvižduci na koje ga je pripremio kum Siniša Mihajlović.

Zvezdin brod se opasno nasukao na greben kad mu vreme nije, rizik se ovog puta generalnom direktoru Zvezdanu Terziću nije isplatio kao u prethodne tri godine. Investicije u Aleksandra Kataija, Gelora Kangu, povećanju plate El Fardu Bena, dovođenja Srđana Spiridonovića i Dijega Falćinelija a pritom prihod samo od Tomanea (700.000) i Miloša Vulića (800.000) predstavljali su ozbiljan rizik za ovakav scenario. Zvezda je samo juče izgubila pet miliona evra, a preti da ako ne uđe u Ligu Evrope umesto planiranih 10 miliona osvoji jedva milion! Uz dug od 32 miliona evra, zatim potrošenih skoro 20 samo na plate u dosadašnjem delu kalendarske 2020, bez prihoda od publike, sa samo 5,2 miliona evra od "Gazproma" i "Telekoma", Zvezda može doći do situacije od pre šest godina - minusa od 50 miliona i rasprodaje tima da bi se pokrili goreći dugovi, a i UEFA licenca bi bila dovedena u pitanje.

U tom slučaju će Terzić morati da postane s njegove strane često citirani Dejvid Koperfild ili će se ponovo tražiti pomoć od države i Aleksandra Vučića kroz zaduživanje u bankama, odlaganje plaćanja struje, vode, poreza, neisplaćivanje plata, a što povlači nezadovoljstva i odlaske igrača. Opet restart sistema, novi igrači, povratak u prošlost... Zašto? Kako se došlo do toga posle silnih uspeha? Kako to inkasiranih 190 miliona evra u poslednjih pet godina nije bilo dovoljno da se postavi zdraviji sistem, kako je to skrenuto sa domaćinskog poslovanja i kodeksa "niko ne može da zarađuje više od 240.000 evra po sezoni) do plate Marinu od dva miliona evra bruto, kupovine istrošenih imena zarad "izjedanja sopstvene supstance" odnosno prodaje najvećih talenata?

Kako se došlo do minusa od 32 umesto 15 miliona evra? O tome će mozgati Zvezdan Terzić, a moraće da objasni na sledećoj Skupštini.

Jedan poraz nije smak sveta, Crvena zvezda živi 75 godina i živiće još dugo, dugo. Samo ovaj poraz na Kipru je od onih koji ruši određene stubove temelja, izaziva padanje zidova sistema i zahteva ozbiljan pristup i velike muke pri čišćenju i saniranju da se kuća vrati na svoje mesto. Crvena zvezda mora da se vrati domaćinskom poslovanju od pre četiri godine, mora da se osloni na svoju školu, da veruje više svojim ljudima i da se mane stranaca sumnjivog porekla ili propalih karijera. Da posluša šta im govore i Stanislav Karasi i Vladimir Petrović Pižon i Boško Đurovski i Stevan Dika Stojanović...

Zvezda zato sa velikom zebnjom čeka sutrašnji dan, čeka žreb plej-ofa Lige Evrope i nada se nekom ziceru u Beogradu kako bi uspeh i jesen u Evropi pod persijski tepih gurnuo mnoge probleme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati