Fudbal

Sašo Ilijoski

14. 08. 2020. 10:15 0

Pešić: Moja Zvezda je neponovljiva

Mi smo dolazili u Zvezdu "s brda, s dola", igrali smo srcem, imali neku ludačku energiju, atmosferu kao da nas je jedna majka rodila i Miloja koji je pravio fenomenalan posao. Klub tada i danas nije isti. Terzić je sada stvorio evropske uslove, a sa ovakvim timom ako trener ne uđe u Ligu šampiona onda je to, da se ne lažemo, veliki neuspeh, kaže u intervjuu za "Direktno" Aleksandar Pešić, nekadašnji napadač crveno-belih i napadač Al Itihada iz Džede.

Zvezda je od 2017. godine vaša druga kuća, to ste rekli kad ste odlazili posle godinu dana, zatičemo vas ponovo ovde?

 - Zvezda ove moje generacije je bila jedna, jedina i neponovljiva. Sigurno su na Marakani igrali bolji igrači od nas, ali mi smo osvojili titulu, ušli u grupnu fazu Lige Evrope, posle 25 godina prezimili, skupljali smo se "s brda s dola", ali smo igrali srcem uz neku ludačku energiju i atmosferu kao da nas je jedna majka rodila. Uz sve to trener Milojević nas je sjajno vodio. Bila je to velika avantura, zanimljiva i bilo bi lepo da se jednog dana ponovo svi skupimo na "Marakani" i možda uradimo ponovo nešto veliko - počeo je Pešić priču za "Direktno".

Igrali ste srcem, radovali se beskrajno, a i isto tako tugovali. Koliko ste samo Vi bili tužni posle eliminacije od CSKA iz Moskve u šesnaestini finala Lige Evrope. Kako danas na to gledate?

- Ništa se ni danas ne bi promenilo jer smo se davali 100 odsto. Jedva sam se vratio posle tog promašaja u Moskvi, pa i Vi ste me tešili tada na aerodromu. Igrali smo srcem i zato mi je teško pao promašaj za prolaz iako sam se bacio na tu loptu i samo uspeo da je malo zakačim. Posle Moskve bio sam bez gola pet-šest mečeva, jedva sam prebrodio psihički to kao da sam ne znam ni ja šta uradio. Hrabrili su me svi i psihički dizali, od Terzića, Miloja, Mrkele, pa do medija. Vratio sam se i nadavao golova do kraja sezone. Te godine je bilo mnogo teže nego sada. Sada je lakše, kad je klub skockan.

Na osnovu čega to tvrdite?

- Ja sam iskren, iako mi se često iskrenost obije o glavu. Kad je došao Miloje bilo je neuporedivo teže napraviti uspeh nego što je to sada. Mi smo došli u klub koji nije bio u finansijskoj situaciji kao sada. Terzić jeste izlazio i Miloju u susret, dovedi Pešića, vrati Žuleta, Vujketa. Ja sam bio i najveća Terzićeva želja, pa tek onda Radonjić. Nisu bila tada ni neka primanja. Sada je došlo vreme da je Terzić doveo klub na stvarno visok nivo. Plate su velike kao u Evropi. Sada je mnogo lakše biti trener u Zvezdi nego pre tri godine.

Možda sa finansijske strane, ali ne čini li vam se da je sa rezultatske teže jer je Milojević postavio visoke standarde sa dve uzastopne Lige šampiona?

- Da se ne lažemo, ko god da je danas trener Zvezde ako ne uđe u grupnu fazu evropskog takmičenja, onda je to veliki neuspeh. Zvezda je svake godine nadograđivala tim, Terzić ispunjava, koliko ja znam, svaku želju treneru. Hoćeš Kataija - evo ga, vrati Kangu - vraćen. Klub je stvorio sjajne uslove, plate na evropskom nivou, trebalo bi da igrači to poštuju. Zato i kažem, trener sa ovim timom mora da uđe u Ligu šampiona, najmanje Ligu Evrope. U suprotnom je to neuspeh. Žreb je bio dobar, ne bi trebalo da bude problema ni to što se igra samo po jedan meč do plej-ofa.

Čujete li se redovno sa saigračima iz vašeg tima?

- Sa Vujketom, Gobeljićem, Stojkovićem, Bakulom sam u svakodnevnom kontaktu. Sa njima se 65 puta dnevno čujem, gde god da smo. Šalim se sa Savketom da će biti upamćen kao fudbaler koji je šest puta testiran za dva meseca, četiri puta je bio negativan, dva puta pozitivan, a bio je u karantinu 40 dana. On je jedan od najboljih momaka koje sam u životu upoznao.

Da li ste se pokajali što ste kao golgeter Superlige izabrali Al Itihad, što niste ostali u Zvezdi još jednu sezonu?

- Nisam napravio grešku što sam prešao u Al Itihad. Nisam hteo prvo da idem nigde, ali kad imaš sezonu sa 29 golova i 22 asistencije, teško je bilo da se ostane kad te mnogi traže. Možda je trebalo da ostanem u Evropi zbog karijere, ali konkretan je bio samo Itihad i verujte da bih se sada kajao da nisam prihvatio tu ponudu. Potpuno sam siguran u to kao što sam siguran da sam pogrešio što iz Jagodine nisam prešao u Zvezdu, umesto što sam otišao u Tuluz.

Prvih šest meseci niste igrali dobro, šta su bili razlozi tome?

- Najviše su mi smetale mnogo visoka temperatura i velika vlažnost. Nisam mogao do daha da dođem. Dok sam se adaptirao spojili se loši rezultati.  U jednom momentu sam mislio da je do nas, ali posle dolaska Prijovića situacija se nije mnogo promenila. Očigledno i nešto drugo nije bilo kako treba. Nisam bio sa suprugom, bila je osmi mesec trudnoće, pa se porodila, dobili smo zlatnog sina, ali sve su to kockice koje se nisu složile u tom trenutku. Teško je biti sam. Sada se promenila uprava, sve bolje funkcioniše.

Prelazak u Seul delovao je kao sjajan potez jer ste davali golove kao na traci. Zašto vas nisu otkupili?

- Počeo sam da igram dobro u Koreji, dajem golove, bio prvi strelec na polusezoni. Sve je u fudbalskom smislu bilo super. A, onda se dogodila manja povreda, dolazak u Beograd i korona. Kad sam se vratio u Koreju bio je jedan zaražen, prvenstvo je trebalo normalno da krene. Buknula je pandemija, ali su Korejci posle mesec dana sve doveli u normalu. Oni su neverovatno disciplinovan i odgovoran narod. Maske su se nosile, držala se fizička distanca, dezinfekcija na svakom mestu. Ispred svakog objekta toplomeri, sve su poštovali. Počela je da se igra liga, vratili su čak i publiku na stadion. Trebalo je da dođe do razgovora za produžetak ugovora, ali nije bilo realno da me otkupe. Nisu mogli da plate obeštećenje i daju mi platu koju sam imao. Oni imaju svoj budžet i preko toga ne žele da idu.

Očekuje vas povratak u Al Itihad 9. septembra, kakvi su planovi?

- Čekaću u Srbiji da završe sezonu, pa imaju odmor 15 dana i onda ću im se priključiti od septembra u pripremama za novu sezonu. Treniram sa Andrijom Milutinovićem, ali neću da radim sa Zvezdom, već sa Radničkim u Nišu. Ne mogu da smetam Zvezdi jer se priprema za Evropu, Niš je moj grad.

Dok ste igrali u Zvezdi bili ste na pragu reprezentacije Srbije, koliko ste sada daleko od očiju selektora?

- Ako nastavim ovim putem da igram po Aziji od reprezentacije nema ništa. Drugo, ako se vratim u Evropu i to u ligu koja se prati, voleo bih da ponovo uđem u konkurenciju. Po meni, za reprezentaciju bi trebalo da igraju najbolji, bez obzira na godine. Ako gledamo samo napad, Mitrović je ispred svih nas četiri koplja. Ko je ispod njega prvi u to ne ulazim. On je najbolji naš špic i dok selekcija igra sa jednim napadačem pored njega ne može niko da igra. Nemam problem to da kažem.

Korona je poremetila fudbal, selekciji predstoji uskoro baraž sa Norveškom, jeste li optimistični po pitanju plasmana na EURO?

- Norveška ima Erlinga Halanda, ludilo od igrača. Neverovatan je. Ne mogu da verujem da neko onako izgleda, onoliko godina ima, a da je toliko moćan na terenu. Nije mi jasno. S druge strane, naša reprezentacija ima top igrače. Tadića, Mitrovića, Kostića, Milenkovića, Matića, a opet uvek nešto malo treba. Kao meni u mojoj karijeri. Taman nešto dobro počne a onda nešto zafali. Šalu na stranu, kako će da se igra bez publike, testiranja, videćemo. Ko se bolje adaptira na nove uslove fudbala bez publike taj će pobediti. Uzdam se u Mitra jer je u najboljoj formi. Mogao bi bude čovek odluke - kaže Pešić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati