Fudbal

Milan Zarić

07. 04. 2020. 11:34 0

Zašto će Barsa biti večno zahvalna Antiću?

Naš proslavljeni trener Radomir Antić juče je preminuo u 72. godini, a posle njegove smrti Srbija i Španija nisu skrivale tugu. Jer, nekadašnji selektor naše zemlje neizbrisiv trag je ostavio i na Pirinejskom poluostrvu, gde je sa uspehom vodio tri tamošnja najveća kluba - Atletiko, Real i Barselonu.

Jedini je čovek koji je mogao da se pohvali da je sedeo na klupi tri španska velikana, a zapravo je najviše bio vezan za Atletiko, sa kojim je 1996. godine osvojio Kup kralja i titulu. Međutim, on je i jako bitna figura za Barselonu, gde je utabao staze za potonje uspehe.

Antić je na klupu katalonskog giganta stigao u januaru 2003. godine. Nasledio je Luja van Gala, koji je nakon 20 odigranih kola držao 15. mesto na tabeli sa samo šest pobeda i 23 boda, što je bio najlošiji start u poslednjih 30 godina.

Međutim, Antić je brzo sklopio ekipu po svom ukusu. Prvi je dao pravu šansu mladim igračima poput Viktora Valdeza i Andresa Inijeste, dok je Ćavija rasteretio defanzivnih dužnosti kojim ga je Van Gal gušio u igri. A sva tri igrača postala su ključne karike ekipe u narednoj deceniji, najuspešnijoj u istoriji kluba.

Za razliku od Van Gala, koji je insistirao na komplikovanim taktičkim zahtevima, Antić je igračima pružio mnogo više slobode. On je stvorio kičmu momčadi kojoj je dolazak Ronaldinja naredne sezone bio završni pečat za velike rezultate i trofeje, koje je osvojio Antićev naslednik Frenk Rajkard.

Barselona se za vreme Antićevog mandata konsolidovala, te je u preostalih 18 kola osvojila 32 boda, što joj je bilo dovoljno da stigne do šeste pozicije. Time je osigurala nastup u Kupu UEFA i sačuvala je rekord. Naime, Barselona je jedini klub koji je od početka odigravanja evropskih takmičenja, jer je svake sezone nastupila barem u jednom od tim nadmetanja.

Ni Real Madrid, ni Liverpul, ni Juventus ne mogu se, kao ni bilo koji drugi evropski klub pohvaliti takvim nizom, za šta zasluge svakako ima i naš legendarni trener.

Jeste, Radomir Antić je u Barseloni je bio vrlo kratko, svega pola sezone, ali je ostavio veliki trag. Klub i navijači, kao i ostali ljubitelji fudbala u Španiji njegovo delo i silne uspehe sigurno neće zaboraviti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati