Politika

Direktno.rs

23. 10. 2024. 12:44 1

"Enormni rast duga pokazatelj stabilnosti i poslovnog uspeha?!"

"Umesto najavljenih 500 miliona evra, Telekom se zadužio na međunarodnom tržištu za 900 miliona dolara (cca 830 miliona evra) po stopi za "loše đake" od 7%. Iako se u medijima ističe da je ovo pokazatelj poslovne snage "prve srpske kompanije koja se pojavila na međunarodnom finansijskom tržištu na ovaj način", istina je mnogo bolnija. Nakon godina političkog upravljanja SNS kadrova Telekomom, kompanija se našla u očajnom finansijskom stanju", rekao je Gortan Joksimović iz Resornog odbora za finansije i privredu Srbija centra, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Enormni rast duga, po stopi od preko 25% godišnje u prethodne tri godine (sa 303 milijarde u 2021. na 471 milijardu dinara u 2023.g.), sada se jasno pokazuje višegodišnji trend mnogo bržeg rasta zaduženosti Telekoma u odnosu na rast poslovnih prihoda (poslovni prihodi su rasli oko 9% godišnje, sa 144 milijarde u 2021.g. na 171 milijardu dinara u 2023.g.), kao i nedovoljnost poslovnih prihoda za pokrivanje duga - ukupan godišnji prihod nije dovoljan da pokrije dugoročne obaveze, dok bi trogodišnji poslovni prihodi Telekoma bili jedva dovoljni da pokriju ukupne dugove ove kompanije. Novo zaduženje znači da će ovi pokazatelji biti još lošiji u 2024.g. I čemu sve to? Umesto da uđe u finansijsko restrukturiranje, Telekom se sprema za nove "poslovne poduhvate", ovog puta u vidu kupovine Kurira i povezanih medija! Da li će to da donese zaradu kojom će se otplaćivati ogromni dug? Naravno da ne, samo će SNS kamarila još čvršće ovladati medijskom scenom u Srbiji, pa će još više ljudi biti ubeđivano da je katastrofalno poslovanje Telekoma zapravo "ogroman poslovni uspeh".

U ovom poslovnom kontekstu, prilikom izdavanja obveznica Telekom dobija kreditni rejting BB- od agencije S&P. Šta ovaj kreditni rejting zapravo pokazuje? Isto što i kamatna stopa po kojoj su obveznice izdate. Dok je španska Telefonika prošle godine, u vreme većih kamatnih stopa, emitovala obveznice po stopi od 3.7%, za Telekom je kamatna stopa po kojoj je mogao da se zaduži 7% (prema informacijama iz medija 5.9% nakon hedžovanja valutnog rizika u evre). A dobijeni kreditni rejting za investitore je signal da se radi o spekulativnoj investiciji, i takav kakav je, dat je pre svega jer se radi o jednoj od najvećih državnih kompanija za čiji opstanak postoji jak interes same države Srbije. Postavlja se pitanje da li bi bila uspešna emisija obveznica ovakve privatne kompanije, čiji poslovni rezultati pokazuju da nije u stanju da finansira sopstveni dug, odnosno za koju bi u redovnim okolnostima ekonomska procena bila da postoji značajan rizik od stečaja. Drugim rečima, uspešnost emisije bazira se na proceni ulagača, da će Republika Srbija finansirati dug Telekoma (novcem poreskih obveznika) u slučaju da dođe do nemogućnosti otplate.

Stranka Srbija centar upozorava da je zaduživanje Telekoma još jedan u nizu primera loše prakse, po kojoj je rast duga pokazatelj ekonomskih i međunarodnih uspeha. I što je rast duga veći, to su uspesi impozantniji! Dok ne dođe vreme za naplatu", zaključio je Joksimović.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Ko će pre da ožedni?

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati