Politika

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

22. 10. 2024. 11:16 1

"Vučić se umiljava Zapadu po cenu rasprodaje naših nacionalnih resursa"

Vučić nije na grub način odbio da ode na samit Briksa, ali je odbio, kaže za N1 zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Dodaje i da Srbiji i nije mesto u savezu tih država, već u Evropi.

- To je Vučićev puzajući pokušaj da se umili zapadnim sagovornicima i to radi uspešno, po cenu rasprodaje naših nacionalnih resursa - naglasio je.

Srbija će biti zastupljena na samitu Briksa, ali ne na najvišem nivou, već na ministarskom. Najviši nivo se ovde u Beogradu sastaje sa premijerima Poljske i Grčke, Donaldom Tuskom i Kirajikisom Micotakisom, potom i sa Ursulom fon der Lajen. Da li je odluka da Srbija ne ode na poziv Rusije u Kazanj na Briks dobra, da li ona ima neko dublje značenje od pojavnog, da li je navodno okretanje Vučića ka Zapadu dugoročno dobro za Srbiju?

- Mislim da Vučić nije grubo odbio, ali jest odbio da ode na Briks. I sinoć se hvalio kako on želi da bude most između Putina i Zapada i da sebe ustoliči kao Tita, ali amaterskog, sa Aliekspresa. Vučić je Putinu na lep i slatkorečiv način objasnio da ne može da dođe jer je situacija specifična, ali evo šaljem vam ministre - kazao je Stefanović u "Iza vesti".

Prema njegovim rečima za N1, Srbija ne bi trebalo da ide na Brisk uopšte.

- Jer tamo nije naša budućnost, to je struktura koja ne propagira ništa što je u interesu naših građana i naše zemlje, i Srbiji prosto nije mesto tamo. Ovako je Vučić napravio neko solomonsko rešenje. Inače je on rekao i da ne bi išao i da nije sastanka s Tuskom i ostalima, a to je rekao kada su oni najavili da će doći - rekao je Stefanović.

Na pitanje da li Vučić time pravi otklon od Rusije i pokazuje da se priklanja Zapadu, Stefanović kaže:

- Biće tu mnogo koraka koji će se tako tumačiti, od prodaje granata Ukrajini, za koje Vučić tvrdi da nema pojma gde idu, do lukrativnih poslova s "Rafalima", pre toga je bio aerodrom s Francuzima, sada posao s litijumum… To je njegov puzajući pokušaj da se umili zapadnim sagovornicima i to radi uspešno, po cenu rasprodaje naših nacionalnih resursa. On Zapadu ne daje dokaze da se u Srbiji živi stabilno, bez korupcije, a on kaže – to je nebitno, evo vama naši resursi - dodao je.

Po pitanju međunarodnih odnosa, Stefanović kaže da tu "nema ljubavi".

- Nema ljubavi, u pitanju su interesi, mi treba da gledamo naše interese. Naši interesi su da treba da budemo što pre u Evropi, u tom smislu sam siguran da ćemo uspeti, ali sam još više siguran da to nećemo sa ovom vlašću - ocenio je.

A zašto nam nije mesto na samitu Briksa?

- Zato što je to organizacija seminarskog tipa, ona nema stalna tela, nema fondove, nema nikakav novac, da naši građani znaju. Naša trgovinska razmena je u Evropi, od toga zavisi budućnost naše zemlje, tamo postoji sloboda, demokratija i nema divljanja cena kao kod nas. U nekim od ključnih zemalja tog Briksa, vi i ja ne bismo mogli da vodimo ovakav razgovor, ovakva televizija bi bila nezamisliva. U nekim od značajnih zemalja Briksa, ja bih verovatno bio u zatvoru, a vi biste se bavili drugim poslom - kazao je Stefanović.

Ali, dodaje, Vučić žali što nije u Kazanju.

- Vučić misli ono što Vulin govori i on sanja da ode tamo u Kazanj. Njemu je žao što on nije tamo, deo te ekipe, geopolitički - dodao je.

Borko Stefanović je inače, bio u Poljskoj prošle nedelje. Da li je ovde reč o paralelnoj diplomatiji opozicije ili pokušaju da se u kontaktima sa članicama EU stvari vrate na nivo posle izborne krize pre 10 meseci?

Dodaje i da "taj raskorak koje imaju neke zapadne vlade između onoga što govoore i rade, ne samo da mora izaći na svetlost dana, već da kakve god dilove prave sa autokratom, građani Srbije će odlučivati o svemu".

- Taj Zapad je isto tako podržavao Slobodana Miloševića od 1995. do 1998, pa su opet građani bili gospodari sudbine i doneli odluku da hoće da žive drugačije - naveo je.

Imaju, kažu, odgovore za zapadne zemlje.

- Naša budućnost je u Evropi objektivno, ekonomsko, bezbednosno, politički... To što neki od naših partnera sada kažu - nama je bitan litijum kao ekonomski posao od Vučića, a mi kažemo – građani će da odluče kada budu mogli da biraju slobodno na slobodnim izborima, sada to nemaju - kaže Stefanović.

O promeni politike sa zapada i ćutanje na situaciju u Srbiji zarad, kako se pretpostavlja, posla sa rudnikom litijuma, Stefanović kaže da ih opozicija i na to podseća.

- Promenilo se to što su u okviru Evropske narodne partije, čiji je SNS pridruženi član, shvatili da im se ‘fućka’ za vrednosti i principe, bitno je "da ostvarimo ekonomsku dobit, daj da vidimo to". Mi moramo stalno da ih podsećamo da ne stoje više na onome što propagiraju. Mi moramo da razgovaramo s njihovim medijima, opozicijom, mi to radimo. Ne samo da ih suočavamo s tim da su licemeri, nego da im pokažemo da dugorčno to nema nikakvog smisla i da neće dovesti do raspleta krize na Balkanu - naglasio je Stefanović.

Njegova poseta Poljskoj je, kaže, smišljena.

- Smišljena, naravno, mada to se nastavlja, razgovaraćemo sa svima. Naš cilj je da pokažemo ne samo ono što ovaj režim radi, jer oni to već znaju, već da pokažemo i ukažemo na probleme i na čemu mora da se insistira prema srpskim vlastima. Ako mislite da to što govorite to da je Srbija na evropskom putu dovoljno, od izbora do izbora, da će to se stvarno desi - predočava Stefanović.

Kako je rekao, Srbija će morati da ispuni kriterijume kako bi ušla u EU.

- I neće biti zaboravljeni bez obzira kakve dilove prave sa Vučićem. Moraju da se ispune osnovne stvari - slobodni izbori, slobodni mediji, vladavina prava, slobodni sudovi, prestanak progona opozicije i ljudi koji misle drugačije - kazao je Stefanović i naveo da će to biti poruke evropskih lidera koji dolaze u Srbiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati