Politika

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

21. 10. 2024. 20:36 34

Vučić ne ide na samit BRIKS: Šaljemo delegaciju, idu 4 ministra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je večeras da neće ići na samit zemalja BRIKS koji će se održati od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju.

- Imao sam dobar razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali smo o gasnom aranžmanu, očekujem da krenemo u razgovore o dugoročnom aranžmanu s Rusijom. O dodatnih tri miliona kubnih metara gasa. Cene su veoma dobre, oni su bili fer - kaže.

- Kada sam dobio poziv rekao sam da sam dogovarao sa Tuskom, on je prihvatio i dolazi, onda imam trilateralu sa Ficom i Orbanom, dakle stiže Tusk, a pridružuje mu se Micotakis. Dolazi nam i Ursula fon der Lajen. Poštujem Putina, nisam krio i rekao sam mu i da nema poseta bilo bi mi teško da dođem, verujem da razumete Srbiju, Srbija je jedina koja nije pristupila nijednoj deklaraciji protiv Rusije, on to visoko ceni, rekao sam da ćemo poslati delegaciju, četvoro ministara - Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, Nenad Popović, Adriana Mesarović - ministarka privrede - rekao je Vučić za RTS.

Vučić je ranije kazao da je pozivnicu ruskog predsednika Vladimira Putina dobio u avgustu.

- Mi za tada imamo važne goste iz inostranstva, ali da ne bih govorio sada, polako, imamo mnogo važnih poseta, odlazaka, dolazaka, o tome ćemo tamo oko 10. oktobra - rekao je Vučić početkom septembra.

Samo dan kasnije, Vučić je preko srpskih medija poručio Putinu da će morati da se strpi, možda i malo duže.

- Odluku o tome ćemo donositi negde tamo oko 10. i 15. oktobra, a ne pre toga - izjavio je Vučić.

Ruski mediji preneli su danas izjavu Jurija Ušakova, pomoćnika ruskog predsednika, koji je kazao da će potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vulin doputovati u Kazanj na samit BRIKS, jer tih dana srpski predsednik ima planirane međunarodne kontakte, koje nije mogao da odloži.

- Juče su dva predsednika razgovarala telefonom. Dogovoreno je da će u ime Srbije prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije, koji se neposredno bavi bilateralnim rusko-srpskim odnosima i pitanjima BRIKS-a. Predsednik Srbije ovih dana ima ranije planirane druge međunarodne kontakte, koje je on teško mogao da odgodi - rekao je Ušakov na brifingu, prenose RIA Novosti.

Na XVI Samitu BRIKS će prvi put učestvovati nove članice asocijacije.

Od 1. januara 2024. godine punopravne članice su, osim Brazila, Indije, Kine, Rusije i Južne Afrike, postale Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

Na Samitu će učestvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin. Samit se održava pod motom: "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 34

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati