Politika

Direktno.rs

15. 10. 2024. 14:25 1

Lopandić za slovenačko Delo: Režimska ofanziva šarma u Ljubljani

Potpredsednik Srbija centra prof. dr Duško Lopandić izjavio je, povodom posete Marka Đurića Ljubljani, da je u pitanju "ofanziva šarma, putem koje vlast, pod kontrolom Aleksandra Vučića, pokušava da ispegla odnose sa Slovenijom i nekim drugim članicama Evropske unije".

- Pored poboljšanja odnosa sa Slovenijom, Đurić ima slične zadatke i u drugim delovima Evrope. Kao što je vlast Aleksandra Vučića narušila odnose sa Slovenijom zbog dešavanja u UN-u, moraće uložiti mnogo više energije u jačanje odnosa sa baltičkim i skandinavskim državama, sa kojima odnosi takođe nisu dobri jer Beograd odbija zahteve Evropske unije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu - rekao je Lopanić za slovenački list Delo i podsetio na Vučićevu izjavu o "odvratnim Slovencima".

Prema njegovim rečima, Vučićev autokratski režim mnogo više zanima evropski novac iz programa Plan za rast nego samo dobri odnosi sa Slovenijom i drugim evropskim državama.

- Poznato je da su autokratski režimi sa totalitarnim težnjama veoma osetljivi na novac. Zbog toga takvi režimi često nemaju problema s privlačenjem stranih investicija, a naklonost prema privredi koriste i kao političko oružje - dodao je.

U tom kontekstu, prema njegovom mišljenju, treba razumeti i nedavni dogovor Vučića sa francuskim predsednikom Makronom o kupovini francuskih Rafala, dogovor s EU o kritičnim sirovinama, sporazum o isporuci litijuma sa Nemačkom, kao i energetski sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Sve navedeno, uz pad vrednosti trgovinske razmene s Rusijom, može biti argument Beograda kojim će uveravati sagovornike u EU o svojoj posvećenosti evropskoj ideji - navodi.

Lopandić je istakao da je politika Slovenije prema Srbiji, i celom regionu Zapadnog Balkana, posvećena integraciji celog regiona u Evropsku uniju.

- Svi se sećamo vrlo oštrih napada medija iz Srbije na sadašnju ministarku spoljnih poslova Slovenije Tanju Fajon, koja je tada delovala kao predstavnica EU u regionu, što nije bilo i nije u interesu Srbije. Ipak sam uveren da takvi napadi nisu uticali na politiku Slovenije prema Srbiji ili regionu - zaključio je Lopandić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati